Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ktoś porównywał jakość Netflixa (HDR) z Xbox one X do tego który wypuszcza telewizor z własnego softu?
Mam wrażenie, że na XB jest lepsza jakość, ten HDR o wiele żywszy, aż się zdziwiłem jakością, ale jeszcze to potwierdzę, bo nie chce mi się wierzyć.
Być może, że coś w ustawieniach.

Tvmania

New member
Bez reklam
Armaning możesz wstawić fotki ze swoim nu8002 82 jak ten kolos wygląda. I jak masz odległość z3 metrów jak to się prezentuje.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ktoś porównywał jakość Netflixa (HDR) z Xbox one X do tego który wypuszcza telewizor z własnego softu?
Mam wrażenie, że na XB jest lepsza jakość, ten HDR o wiele żywszy, aż się zdziwiłem jakością, ale jeszcze to potwierdzę, bo nie chce mi się wierzyć.
Być może, że coś w ustawieniach.
Między Xem a Shield TV też jest różnica? Na plus na Xa to napewno Atmos.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie sprawdzałem tego dokładnie, ale mam wrażenie, że właśnie na Xb jest najlepsza jakość Neflixa. Już samo menu przy logowaniu o tym mówi, ale nie wydaje jeszcze wyroków, bo zjawisko byłoby co najmniej dziwne, stąd moje pytanie i wątpliwości. Sprawdźcie to i dajcie znać.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sprawdziłem przed chwilą na filmie "Bright" (HDR) z Willem Smithem.
Na kilku innych też sprawdzałem i to samo.

Nie ma nawet co porównywać, jest różnica i to widoczna gołym okiem.
Skakałem z jednego źródła na drugie, dokładnie na tych samych scenach.

Ja to widzę tak, Xbox leci przez ampli i to on być może swoimi ulepszaczami znacząco polepsza jakość, bo to na prawdę widać, ten HDR jest lepszy i to nie podlega dyskusji, kolory wybijają.
Zdecydowanie robi to lepsze wrażenie.

Podłączyłem też bezpośrednio konsole pod tv i tutaj już zgłupiałem, bo wydaje mi się, że też jest ciut lepiej. Jeszcze to muszę potwierdzić testami. Nie zmienia to faktu, że w moim przypadku oglądanie Netflixa z tv nie ma sensu obecnie, bo nie dość, że mam na Xb Atmosa, to, co ważniejsze, HDR robi lepszą robotę i to widać.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Gdyby ktoś chciał,to w Media jest teraz promocja (wybrane produkty bez VAT-u) na tego 82NU8002 za 8535,77 zł.

barburian

New member
Bez reklam
Potwierdzam, sprawdzałem wielokrotnie na różnych źródłach sygnału i jakość
Netflix-a przez XBOX jest najlepsza bez względu na to czy podpinasz go bezpośrednio do TV czy przez ampli .

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No widzisz, czyli coś jest na rzeczy.

Co do cen, Sony 85" także obniżone, dziś za 11.700zł widziałem.
Nie ma się nad czym zastawiać, za te pieniądze brałbym w ciemno.
Sony jak Piruś pisał, podobnie, 8500zł, śmiech na sali jakie pieniądze za takie przekątne.

basket4rap

Member
Bez reklam
Tak z czystej ciekawości (bo tv już mam i kupiłem drugi zresztą) czy potencjalnie wszedłby mi taki 82nu8002. Mógłby ktoś podać ile cm wynosi odległość od górnej śruby mocowania uchwytu, do górnej krawędzi telewizora?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ktoś korzysta z połączenia HDMI: PC - AMPLI - TV?
Pomijam fakt, że na obecnym kablu HDMI raz działa, raz nie, oczywiście trzeba wyłączyć w tv kilka opcji, żeby to w ogóle ruszyło (specyfikacja kabla zapewne), ale na chwile obecną zupełnie się tv zbuntował i nic nie wyświetla z PC.
Ot tak, działało jako tako, przestało.
Na poprzednim tv nie było absolutnie żadnych problemów.
Oczywiście wyłączyłem 4k i przełączyłem na FHD.

Kupiłem nowy kabel HDMI 4K 10m, rzekomo pełna specyfikacja itp. to już zupełnie nic, a nic nie wyświetlił tv i też piszę tu o FHD.

Normalnie ręce opadają, zakładam, że skoro wcześniej działało jak marzenie na poprzednim tv, a tutaj już zaczynają się schody, to wina TV, tudzież jego wrażliwości na kable.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ktoś korzysta z połączenia HDMI: PC - AMPLI - TV?
Pomijam fakt, że na obecnym kablu HDMI raz działa, raz nie, oczywiście trzeba wyłączyć w tv kilka opcji, żeby to w ogóle ruszyło (specyfikacja kabla zapewne), ale na chwile obecną zupełnie się tv zbuntował i nic nie wyświetla z PC.
Ot tak, działało jako tako, przestało.
Na poprzednim tv nie było absolutnie żadnych problemów.
Oczywiście wyłączyłem 4k i przełączyłem na FHD.

Kupiłem nowy kabel HDMI 4K 10m, rzekomo pełna specyfikacja itp. to już zupełnie nic, a nic nie wyświetlił tv i też piszę tu o FHD.

Normalnie ręce opadają, zakładam, że skoro wcześniej działało jak marzenie na poprzednim tv, a tutaj już zaczynają się schody, to wina TV, tudzież jego wrażliwości na kable.
Sproboj na jakimś krótkim przewodzie HDMI. Będziesz wiedział czy to przewód/wrażliwość TV na przewody.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tyle to i ja wiem ; ) Tylko weż przenieś ze 30kg PC pod ampli, odepnij dziesiątki kabli z PC (z czego potem jak znam życie, będzie problem - szukanie ponownie sterowników i takie tam).
Zakładam, że jak na poprzednim TV nie było problemów, a tu jest, to tv zachowuje się jak rozkapryszona panienka i pewnie kupiłbym lepszy kabel HDMI, ale w tym wypadku wolę kupić dokładnie ten sam co u kogoś już działający.

Już jeden zwracałem, a też hiper 4K ready, mimo, że i tak przełączyłem PC na FHD.
Chyba się przeproszę z tym miniPC.

Ostatnia edycja:
Do góry