Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Cena już podana.
Dla niebieskich członków forum oferta specjalna w programie gdzie sam wybierasz ceny.
Cena znakomita i to z pełnym pakietem !
W Polsce dostępne od kwietnia 2021.
Można się już zapisywać.
.

.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Posiada ktoś tego 85" od Samsunga Q80T?
Jak to się ma do tych naszych UN8000 82"
Mam tu na myśli konkretne zestawienia, a nie to co piszą w sieci, bo jak czytam niektóre komentarze na innych forach, jak to 85" jest za duży na 3.5m, to słabo się robi.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Patrząc na testy z wiadomego portalu, to kontrast gorszy bez wygaszania od NU. Jasność HDR, SDR to samo. IMO nie warto zmieniać dla 3" więcej.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zastanawia mnie też te jedno wejście hdmi 2.1, co w przypadku posiadania dwóch konsol, splitter jakiś. Jest już coś sprawdzonego na rynku, bez cyrków z obrazem? W przypadku ampli, dochodzi również wymiana, jeżeli chcemy wykorzystać 2.1.
Mam jakąś tam wstępną możliwość wymiany, a nie uśmiecha mi się bawić znowu w porównywanie takich kolumbryn w mieszkaniu, ale jak czytam te farmazony na forach, to nic innego nie pozostaje, a z drugiej strony, nie chciałbym mieć pod żadnym względem gorzej, z tego jest bardzo zadowolony (cena/jakość).

Czytałem też o przyciemnianiu obrazu przy ruchu kamery, np. w grach.
Nie fajnie.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie pisze, że mi jest potrzebne, ale gdybym miał, to wykorzystałbym przynajmniej to połączenie.
Bardziej mi chodzi o sam fakt podmiany, lubię jak coś się dzieje :) Obiektywnie nie ma to większego uzasadnienia, gdyby to jeszcze bylo 90"...

Już pominę sam fakt dizajnu, zwyczajnie un8000 jest o wiele ładniejszy, te ramki w Q80T uwsteczniły ten tv, a przy takiej kolumbrynie rzuca się to w oczy.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
NU też ma HDR10+. Jak masz ampli earc to zbędna sprawa. HDR lepszy? O ile 2,5%? Super progres. Minęły ponad 2 lata a dalej Samsungowi "ciężko" zrobić wyraźnie lepszy TV w podobnych pieniądzach co NU. Był to bardzo udany (najlepszy na rynku) model cena/wielkość/jakość.

HDMI 2.1 to przejściowa sprawa. Chyba, że będziesz trzymał TV 7 lat do PS7 :D Wtedy może uda się pograć w 4k i 120FPS bez dużej degradacji jakości grafiki. Nie widzę innych zalet HDMI 2.1 dla siebie.

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Faktycznie obsługuje hdr10+ moje niedopatrzenie, myślałem że nie wspiera jak mój nu7052. Natomiast w hdr wypada to tak:

HDR Real Scene Peak Brightness
529 cd/m˛

VS

702 cd/m˛

Biorąc pod uwagę, że średnio co 80 nitów widać różnicę.

Teraz druga sprawa, HDMI 2.1 ma sens gdy podłączasz konsolę pod nowy ampli z hdmi 2.1. Jak wiadomo xbox ma problem z przesyłaniem Atmosa i dźwięk co jakiś czas zanika. Temat znany na zagranicznych forach, microsoft umywa ręce bo problem występuje od wersji Scorpio.

Wymiana na mały plus Armanig, zaszalej i bierz 85q95t :)

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Faktycznie obsługuje hdr10+ moje niedopatrzenie, myślałem że nie wspiera jak mój nu7052. Natomiast w hdr wypada to tak:

529 cd/m˛

VS

702 cd/m˛

Biorąc pod uwagę, że średnio co 80 nitów widać różnicę.

Teraz druga sprawa, HDMI 2.1 ma sens gdy podłączasz konsolę pod nowy ampli z hdmi 2.1. Jak wiadomo xbox ma problem z przesyłaniem Atmosa i dźwięk co jakiś czas zanika. Temat znany na zagranicznych forach, microsoft umywa ręce bo problem występuje od wersji Scorpio.

Maciek testował tak ;)
1. NAJJAŚNIEJSZA ZE SCEN, WYMAGAJĄCA DLA TELEWIZORA, BLASKI SŁOŃCA OSIĄGAJĄ JASNOŚĆ 2000cd/m2: NU: 640 cd/m2, Q80T: 515 cd/m2

2. ZBILANSOWANA SCENA O ŚREDNIEJ JASNOŚCI, CZĘSTO WYSTĘPUJĄCA W FILMACH: NU: 650 cd/2, Q80T: 430 cd/m2

W innych scenach odwrotnie lub tak samo. Średnio lepszy jest Q80T o wspominane przeze mnie 2,5%. Wow.

Czemu służy HDMI 2.1? Jakie zalety dzięki temu uzyskamy? Naprawdę dałeś się załapać na 120FPS? Chyba, że masz mocnego RTXa i grasz w 8K lub 4k 120FPS. Do konsol to taki chłyt matetingowy.

Zmiana dla zmiany spoko, ale nie zaklinamy rzeczywistości, że będzie progres, bo nie będzie żadnego. Wymiana na bardzo mały plus. Sam bym zmieniał gdyby to było co najmniej 10". Miałem 46", potem 65", potem 82". Za każdym razem był progres na samej wielkości, a tu nawet tego nie będzie, ale... kto bogatemu zabroni ;D

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP

Już w życiu się naszalałem ; )
12k to jest max za 82-85", za Sharpa 80" dałem ponad 20k, a sprzedałem za 5k.
Nie rozliczam, bo co nacieszył, to moje, ale 15k straty jakoś mnie nie przekonuje.
Co innego stracić na tv 2-4k, a co innego 15k.

Do wymiany na Q80T musiałbym dołożyć, ale faktycznie nie kalkuluje się.
Za dobry ten NU8000 - szczególnie do gier, żeby raptem 2 lata po zakupie bawić się marginalne różnice.
Poczekam chyba na coś pokroju min. 88", bo widzę, że te tv dalej rosną.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie pamiętam jaki już miałem model, ale jak na ówczesne standardy świecił świetnie.
Lepszą miał czerń, jak te nasze U8000, w ogóle po zmianie, nie odczułem żadnego efektu wow, wręcz przeciwnie. Dopiero w grach, jasności widać pazur. 4k wiadomo, ale też bez przesady.
Pominę już Samsunga którego miałem jeszcze wcześniej, bodajże 52", też kosztował 12k i z pełnym podświetleniem, niebo a ziemia w porównaniu do U8000 jeżeli chodzi o czerń.

Do góry