MacPaul napisał:
1. Nie spotkałem się nigdy z tego typu zjawiskiem (smużenia - poklatkowe ?)
Może trochę uporządkujmy
Określenie "smużenie" używałem w kontekście pojawiania się zielonych smug przy bardzo szybko przesuwającym się obrazie, na którym blisko siebie wystepuje kolor biały z jakimś innym ciemnym. Wtedy przy ruchu pojawiają się zielone smugi.
Mówiąc o "braku płynności" chodziło mi o to, że również przy szybko przesuwającym się obrazie, niezależnie w jakich byłby kolorach, obiekty nie przesuwają się płynnie, jak powinny, lecz skaczą jakby klatka po klatce.
Co do występowania tych zjawisk chyba nikt z użytkowników nie ma wątpliwości. Nie są one na tyle uciążliwe, żeby nie dało się oglądać filmów, jednak trudno nie wymienić ich jako wad.
MacPaul napisał:
3. Nigdy niespotkałem testów z częstotliwościami więc trudno mi uwierzyć, że widać jaka jest częstotliwość odświeżania obrazu. Jedynie jak tv ma opcje 100 i 50 to coś można zauważyć.
Faktycznie, nie wiem czy częstotliwość odświeżania obrazu można jakoś zmierzyć jednak rożnice da się odczuć. Ty jak piszesz, zauważasz różnicę przy przełączaniu 50 na 100 Hz. Ten telewizor nie pozwala ustawiać innych wartości, jednak dużo bawiłem się ustawianiem częstotliwości odświeżania w monitorach komputerowych (CRT) i komfortowo czułem się przy ustawieniu na 100Hz. Na jasnych kolorach nie było widać migotania obrazu. Na telewizorze po przełączeniu na 100Hz widze migotanie białego koloru. Stąd mój wniosek, że może to nie być prawdziwe 100Hz. Chyba, że na tak dużych ekranach widać migotanie i przy takiej częstotliwości...