Panasonic PV700 - opinia po 3 miesiącach użytkowania
To forum bardzo mi pomogło przy wyborze telewizora więc postanowiłem podzielić się wrażeniami z użytkowania przez 3 miesiące telewizora Panasonic PV700 42 cale.
Kupiłem go w sklepie internetowym RTV Euro AGD w pamiętnej promocji po 3.999zł.
Po wszystkich przebojach o sprzedawaniu powystawowych egzemplarzy jako nowe, o których sporo pisano na tym forum, pierwszą rzeczą po włączeniu było sprawdzenie menu serwisowego. Potem już spokojnie można było cieszyć się zakupem
Ogólnie, pomimo zauważonych wad, jestem zadowolony. Pod poniższym linkiem można zobaczyć kilka zdjęć, ale nie polecam ich do wyciągania zbyt daleko idących wniosków. Nie jest chyba możliwe zrobienie dobrego zdjęcia telewizora i wyświetlanego na nim obrazu, które byłoby choćby zbliżone do tego, co widzi się gołym okiem. W rzeczywistości obraz (kolory i ostrość) jest znacznie lepszy. (Nie ma też pasków, które pojawiły się na niektórych zdjęciach.)
http://malbork2.fotosik.pl/albumy/346211.html
Zalety:
-[FONT="] [/FONT]Oglądam z ok. 3,5 metra i jedno mogę stwierdzić – DUŻY EKRAN TO JEST TO!
-[FONT="] [/FONT]Bardzo ładny obraz sygnału HD (z n-boxa po HDMI), bardzo ładny obraz z DVD (Panasonic S42 - Component). Oglądałem ostatnio film Dżungla z DVD i naprawdę trudno byłoby mi wskazać w którym aspekcie jakości obrazu był gorszy od bodajże Zaczarowanej Karuzeli, która non stop leci na Nonstop Kino HD.
-[FONT="] [/FONT]Matowy ekran nie jest tak bardzo matowy jak w LCD, jednak bardzo ułatwia oglądanie i nie można przeglądać się w nim jak w lustrze.
-[FONT="] [/FONT]Mnóstwo wejść (również z przodu)
-[FONT="] [/FONT]Zupełnie przyzwoity dźwięk jak na płaski telewizor
-[FONT="] [/FONT]Nie zauważyłem jeszcze żadnych powidoków. Wprawdzie nie testowałem wyświetlania tego samego programu z wyraźnym logiem przez całą dobę, ale godzinę czy dwie telewizji nie pozostawia żadnego śladu
Wady:
-[FONT="] [/FONT]Po włączeniu telewizor zawsze ustawiony jest na odbiór sygnału z anteny i nie można tego zmienić. Zastanawiam się ile osób do oglądania telewizji na dużym telewizorze korzysta z anteny siatkowej, że Panasonic postanowił w ten sposób ułatwić im życie zapominając o oglądających z wykorzystaniem dekodera?
-[FONT="] [/FONT]Niedawno zauważyłem, że moim egzemplarzu nie działa wejście video, kiedy spróbowałem podłączyć sygnał po chinch-u. Pewnie można to naprawić w ramach gwarancji, ale ja prawie nigdy bym go nie wykorzystywał a szkoda mi rozstawać się z telewizorem na kilka tygodni naprawy
-[FONT="] [/FONT]Brak płynności, gdy obraz z kamery jest szybko przesuwany. Im większy ekran tym bardziej jest to zauważalne. Niestety dość mocno mi to przeszkadza. Jak w sklepie widzę dobry LCD z funkcją 100Hz to zatrzymuję się popatrzeć jak fajnie byłoby, gdyby taka płynność była na moim telewizorze...
-[FONT="] [/FONT]Zielone smużenie występuje. Pojawia się, gdy obraz, na którym są elementy jasne i ciemne (np. czarno-biały film) szybko przesuwa się. Jednak moim zdaniem nie jest to zbyt zauważalne uciążliwe i bardziej przeszkadza mi brak płynności niż zielone smugi
-[FONT="] [/FONT]Moim zdaniem telewizor nie ma obiecanych 100Hz. Mam wyczulony wzrok na migotanie obrazu i czuję się niekomfortowo siedząc przy komputerze z monitorem CRT, który ma poniżej 100Hz. Przy telewizorze wzrok się tak bardzo nie skupia jak przy pracy na komputerze, jednak na jasnych scenach wyraźnie widać migotanie obrazu. Wg mnie telewizor może ma 75 lub 85Hz.
-[FONT="] [/FONT]Poszukiwacze idealnej czerni nie znajdą jej na tym telewizorze. Kiedy w pokoju jest zupełnie ciemno a na ekranie jest czarna plansza to widać, że ten czarny kolor jednak „świeci”. Czyli zamiast smolistej czerni jest kolor, jakby to określić, jasno-czarny

. Niemniej jednak, jeśli ktoś zamierza normalnie użytkować telewizor zamiast zajmować się wyszukiwaniem niedoskonałości czarny kolor, jaki zobaczy wyda się wystarczająco czarny. Poza tym wyszliśmy z epoki telewizorów czarno-białych i liczą się też inne wyświetlane kolory, które są baaardzo ładne.