Nowy soft - stary problem
Witam,
Mam kilka problemów z tym telewizorem.
Pierwszy to taki, że telewizor źle współpracuje z kinem domowym Samsunga. Wcześniej kino domowe było podłączone do LCD Sony poprzez kabel hdmi i uruchamianie telewizora powodowało automatyczne włączenia kina - tak samo wyłączenie tv powodowało wyłączenie kina - zatem założyłem że to najnormalniejsze działanie i każdy sprzęt powinien tak samo współpracować. Niestety po zakupie tej plazmy i podłączeniu do niej kina okazało się że oba sprzęty tej samej firmy nie współpracują ze sobą w taki sposób. Zatem muszę drugim pilotem za każdym razem te kino włączać. Istnieje opcja w ustawieniach, która pozwala na wyłączenie kina razem z wyłączeniem telewizora, ale to tylko połowa sukcesu. Miałem nadzieję że nowy soft (20) to naprawi ale niestety nie.
Drugi problem jest bardziej skomplikowany i problematyczny, do tego faktu że zrezygnowałem z wykupienia większego pakietu telewizyjnego ograniczając się do podstawowego - mam podłączony moduł cam TNK HD do tunera satelitarnego. Okazuje się że wbudowany tuner szfankuje przy niektórych kanałach HD. Pojawiają się na dużą skalę artefakty, przycinki obrazu i dźwięku itp (Tylko w kanałach HD, w zwykłych SD nie ma problemu).
Rzecz jednak nie tyczy się kanałów TVN HD, TVN 7HD, TVN TURBO HD i TVN STYLE HD - tu obraz nadawany jest bez zakłóceń - prawdopodobnie inna korekcja błędów na transponderach.
Sprawdzałem w ustawieniach diagnostyki poziom sygnału i okazało się że na kanałach TVNU poziom błędu jest 0,
na innych kanałach HD np, TVP1 HD, TVP HD, DISCOVERY HD, NAT GEO itp poziom błędów jest bardzo duży i sięga połowy paska.
Ktoś powie - słaba jakość sygnału z talerza. Po podłączeniu zewnętrznych dekoderów (N i Polsatu cyfrowego wszystkie kanały działają idealnie). Stąd wnioskuję że jest kłopot albo z modułem CAM, albo z słabym tunerem DVB-s.
Trzeci problem, to niedziałające otoczenie sieciowe. Telewizor jakiś czas temu widział komputery w sieci, ale po wejściu nie widział w nich żadnych plików, mimo że wsyztsko było udostępnione.
Tak samo wcześniej widział serwer sieciowy - WD MYBOOK LIVE. Teraz przestał widzieć cokolwiek. Czy ktoś ma podobny problem - czy to kwestia ustawień sieciowych, haseł, firewalli?
Liczyłem na to że nowy soft poprawi te problemy ale okazuje się że nie wniósł żadnych zauważalnych zmian.
Pozdrawiam wszystkich
Kamil