Dodam do postow przedmowcow,ze zuzycie energii,to okolo 250-260 W i tu kazda plazma z ledem przegrywa w przedbiegach.
Rocznie jestes w plecy jakies 60 zeta,wiec gra nie warta swieczki.
Tez dlugo myslalem o tv i wszelkie lcd-ki z podwietlemiem ledowym czy zwyklym,skreslilem w przedbiegach.
jesli chcesz naturalnego obrazu,nie wyostrzonego zimnego,to tylko plazma.
wogole nie widze sensu zakupu tv powyzej 42" w technologii TN.Nie znam tv z matryca ips czy mv (choc zapewne sa,ale jam laik
),a mam monitor ips i roznica miedzy tn jest kolosalna(katy widzenia jak w plazmie,kolory naturalnie nasycone).
Jesli rozwazales tv za 8000 zl ,to moze pomysl o samsungu ps64d8000 za 8500-9000zl jak dobrze poszukasz
Co do ciepla to bez przesady-to nie grzejnik i pokoju cie nie dociepli
Wypalanie to stare dzieje i zapomnij o tym.Chyba,ze wlaczysz jakis kanal na kilka dni,ale przy normalnym uzytkowaniu nie ma tego problemu.Poza tym jesli nawet cos ci sie wypali ,to wlaczasz kasze na jakis czas i po sprawie,ale ja nie znam tego problemu.
stojak,wlasnie sprawdzilem,jak pobujasz tv ,to sie buja ,ale kto do chlery potrzasa telewizorem
?
Ja nie jestem videofilem i nie widze zadnych wad obrazu ,choc sa osobnicy ,ktory widza judder.
Co do halasu ,to nie sciemniajmy-kazda plazma buczy.Jedna mniej,druga bardziej.I nie chodzi o wentylatory,bo ich nie ma(sa radiatory,czyli chlodzenie pasywne),tylko o zasilacz.tyczy sie to kazdego producenta,u jednych jest lepiej,u innych gorzej.Trafisz na kiepski egzemplarz,to wymieniasz.Prawda jest taka,ze w nocy,kiedy jest cisza wokolo i jasne obrazy na tv(typu snieg),to buczenie slyszysz.
Ja po 8 miesiacach nie mam z tym problemu,ale czasem,noca wlasnie,slychac.
U mnie z 1 metra nie slychac w dzien,w nocy,przy cichym filmie,wystepuje.
Uogolniajac-zapomnij o ledzie i szukaj dobrej plazmy.
Jesli masz budzet do 4k i nie jestes pasjonatem obrazu wychytujacym niewielkie mankamenty obrazu ,to bierz szajsunga.
Jesli jestes pasjonatem,to...hmmm nie ten przedzial cenowy