Myślę, że dyskusja zbacza na złe tory.
Zaczyna się udowadnianie wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami Bożego narodzenia.
Nie wyobrażam sobie gry w strategię na PS3, ani gry w Uncharted na PC.
Odkąd przyzwyczaiłem się do pada, nie chciał bym grać w gry tpp na klawiaturze. Przysiadłem do asasyna na pc i nie wysiedziałem długo, przeszedłem na PS3.
FPSy są problematyczne, jeśli wszyscy grają na padzie to jest ok, ale już mamy "międzymordzia" do podłączenia klawiatury i myszki i już tak pięknie nie jest - ale skoro są to czemu ktoś ma nie używać, a celowanie myszką wygrywa z padem. Ja jednak lubię usiąść na sofie i popykać padem w BF BC2 przed 50"
Ale strategi na PS3 też bym nie uruchamiał bo to pomyłka.
Tak można w nieskończoność. Co jednemu smakołyk innemu trucizna.
Co do jakości grafiki, poziom U2 wystarczy mi w 100%. gram od czasu 8bit i kiedyś naprawdę dużo używało się wyobraźni żeby z kilkunastu pikseli była postać walecznego bohatera.
Brakuje mi fabuły. Infamus 1 Uncharted 1 i 2 i mistrz (o którym nikt nie wspomniał) Heavy Rain. żona zaganiała mnie do gry w te tytuły, siadała obok i oglądała film, nawet lepiej bo wciągała ją interakcja i nieraz pokrzykiwała że ktoś nadchodzi, gdzieś źle idę itp. Teraz razem ze mną odlicza dni do U3.
Nieraz przysiadała żeby oglądać przygody Altaira czy Ezio Auditore da Firrenze

.
Czasem była pretensja: "Jak to przeszedłeś dalej? Beze mnie?!"
Nie potrzeba mi na tą chwilę PS4.
Deweloperzy poznali PS3, która jest wymagającą platformą dla programistów.
Mogą zająć się pisaniem ambitniejszych tytułów, z czasem rozgrywki na kilkanaście godzin.
Brak piratów na PS3 zaowocował zauważeniem naszego rynku i coraz większą ilością tytułów w języku polskim. Niestety rynek globalny, pazerność naszych wydawców i pośredników owocuje cenami. Ale mamy jeszcze wersje platynowe za 99,- a niektóre tytuły udaje się znaleźć w folii za 40-50 zł.
No ale cóż, "jeden lubi jak mu cyganie grają inny jak mu nogi śmierdzą".
Hmm... w sumie, to nie lubię grających cyganów...
Odnośnie PS4 trzeba by pokopać w zgłoszonych oraz przyznanych już patentach.
Wy dyskutujecie nad tym co tu i teraz. To nie jest sprzęt na dziś.
Opierać się będzie na wchodzących technologiach. Tak było z blu-ray.
Zapewne będzie 3d , może będzie ultra HD (Japonia od bodajże 2015 ma zatwierdzić nowy standard - no ale ostatnio mają inne problemy więc nie wiadomo) Sony robi też tv, jeśli ktoś kupi nową konsole to czemu nie razem z TV. To będzie wymagało zupełnie nowych rozwiązań.
Czy tego chcemy, czy nie, dla wydawców dystrybucja cyfrowa jest najbardziej optymalna i możemy się przed tym nie oprzeć - tu jednak mamy silne wsparcie handlu (bojkot psp go mimo wprowadzenia zdrapek do PSN zaowocował grami na kartach dla PS Vita)
PS Move pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi o szybkość transmisji danych (dokładność jest ok.). Podejrzewam, że będzie coś szybszego niż Bluetooth (może jakaś nowsza wersja) no i napewno USB 3.0.
Wi-fi mamy b(11Mbps)i g(54Mbps) a już nieźle sprzedaje się n (nie wiem dokładnie ale coś ok. 300Mbps)
A wszystko to w akceptowanej w obecnych warunkach ekonomicznych cenie.
Jeśli mają tylko dodać więcej pamięci i jakiś dodatkowy procesor to cena nie powinna powalić i będzie to przejściówka na przetrwanie do prawdziwej nowej generacji.
Na razie sony skupia się na PS Vita i to w pewnym sensie jest nowa generacja. Kieszonka podpięta do tv daje 720p można sterować padem do PS3. Przenośna-stacjonarna konsola?
Do tego pełen streaming z PS3 (filmy, prawdziwa zdalna gra - gry odpalone na ps3 --> obraz i sterowanie na PSV itd itp)
Mnie przekonali. Gram sobie w coś, żona jęczy że zaczyna się M jak masakra, to ja PSV cyk i w drugim pokoju gram dalej... A i zapowiedziane tytuły są ciekawe...
Uff to się napisałem...