Witam,
Ja także zdecydowałem się na kupno LG UF77.
Przymierzałem się do zakupu w terminie już pod koniec ubiegłego roku modelu LB730, ale za sprawą zdecydowanie zbyt wolnego webOSa, a także gdy na początku grudnia przeczytałem, iż nowa seria Smart TV na rok 2015 będzie miała w końcu po raz pierwszy czterordzeniowy procesor (a także pojemniejszą i szybszą pamieć RAM oraz lepszą plytę główną) oraz oczywiście bardziej zoptymalizowanego webOSa (2.0), to wtedy bardzo szybko podjąłem decyzję, iż nie kupuję TV z jeszcze bieżącego roku, lecz czekam na nowe modele.
Naturalnie wybór padł na 7 serię, ponieważ jest to dla mnie optymalna półka cenowo-jakościowa. Oczywiście przeczekałem pół roku aż absurdalne ceny znikną z ofert (sięgające do 150% marży) i od środy posiadam wspomniany na samym początku TV.
Przed zakupem, również w momencie kupowania (przez internet z dostawą do domu), mocno obawiałem się występowania w nieakceptowanej dla mnie skali zjawisk typu nierównomierne podświetlenie, clouding, banding (efekt brudnego ekranu). Jednakże, ku mojemu dużemu zaskoczeniu te zjawiska w moim egzemplarzu praktycznie nie występują! Jedynie bardzooo minimalny jest banding. Nawet w testach na banding prawie go nie widać. Innymi słowy jest jak najbardziej dobrze. A zatem w wymienionym wyżej zakresie nie mogę mieć żadnego powodu do niezadowolenia.
Jak jednak chwilę później szybko się przekonałem, to nie może być takie "piękne".
Otóż, jest coś innego, czego się w ogóle nie spodziewałem, o czym nawet przez sekundę nie bylem wstanie pomyśleć. Chodzi mianowicie o powidoki!
Wcześniej i już dawno temu tylko o nich słyszałem, że w jakimś większym zakresie występują w plazmach, ale że praktycznie nie ma ich przy normalnym użytkowaniu w TV LCD. Natomiast w moim UF77 powidoki powstają już po zaledwie 30-40 sekundach od wyświetlenia statycznego obrazu, osiągając swoją maksymalną wielkość (wyrazistość) w czasie maks. do 2 minut.
Jak dla mnie jest to sytuacja całkowicie nienormalna. Włączam przeglądarkę na Onet i zostawiam na minutę czy dwie, po czym przełączam na jednokolorowe plansze wyświetlane przez webOS i na tych jednokolorowych obrazach przebija się w niemałym stopniu obraz głównej strony Onetu, a także białe, okrągłe ikonki znajdujące się w górnym czarnym pasie przeglądarki, jak również na białym tle pasek adresu strony internetowej (ciemne napisy tegoż adresu). Potrafi się również odbić całoekranowa reklama na Onecie. Albo włączam okno ustawień zaawansowanych i pozostawiam na 2 minuty. Po czym tak samo przechodzę na jednokolorowe plansze i widzę raczej słabo (ale jednak) odbite okno z pionową kresą przechodzącą przed środek ekranu i ikonę cofania, która jest na górze po prawej stronie tego okienka ustawień zaawansowanych. Najbardziej odbijają się jasne elementy graficzne, które po zmianie obrazu są widoczne różnie w zależności od koloru planszy. Natomiast na obrazach telewizyjnych praktycznie są niewidoczne. Oczywiście one całkowicie znikają, ale potrzebują na to od 2 do 5-6 minut (przy bardzo dokładnym przyglądaniu się tym najbardziej widocznym na samym początku odbitkom). Odbijają się także np. okienka filmów na Filmboxie Live, czy inne tym podobne grafiki. W czasie 2-3 minut prawie nie ma już po nich śladu.
Czy osoby bardziej kompetentne mogę się na ten temat wypowiedzieć? Czy to może być w tzw. normie określanej przez LG?
Posiadam Smart TV z roku 2013 (LA740) i tam tego zjawiska nie ma dosłownie w ogóle. Choćbym ustawił zatrzymany dowolny obraz na bardzo długo, to nie tworzą się żadne powidoki.
Proszę też osoby posiadające już tegoroczne TV od LG, szczególnie UHD, aby tak samo jak ja, najlepiej na przeglądarce Onetu (lub innej rzecz jasna), sprawdziły u siebie, czy także mają owe zjawisko. Zwłaszcza, że byłem dzisiaj w sklepie RTV i zrobiłem ten test (wiele razy) na tym samym modelu i widziałem to samo!
Jak dla mnie jest to ewidentnie nienormalna sytuacja i nie powinno być uważane za niewykraczające poza ramy jakiś norm.
Proszę też o osoby posiadające LB-ki o sprawdzenie u siebie tego samego. Może tylko tegoroczne modele tak mają, może za sprawą jakichś nowych ulepszaczy obrazów (bo jeden nowy w stosunku do ubiegłorocznej serii na pewno jest- chodzi o ULTRA Luminance, a dwa lub więcej są w stosunku do serii z 2013 roku). A może po prostu wyszła na rynek jakaś partia spapranych matryc.
A jeśli chodzi o całą resztę, o której nic nie napisałem, to wszystko inne odpowiada mi i podoba się w tym TV. WebOS, jak dla mnie, jest zdecydowanie najlepszym system operacyjnym dla Smart TV. Pod względem graficznym oraz techniczno-funkcjonalnym. Nie powiedziałbym jednak, że webOS 2.0 jest bardzo szybki. Poza przeglądarką internetową jest faktycznie szybki i tym samym spełnia wysokie (ambitne), ale jednocześnie minimalne wymagania. W przeglądarce jest średnio szybki, lecz na tyle, że można już z niej w przypadku miażdżącej większości stron internetowych przyjemnie i prawie normalnie korzystać.
Chociaż nie wiedzieć dlaczego, ale LG usunęło z webOSa 2.0 licznik czasu włączonego TV. Szkoda.
Proszę więc o wasze testy pod kątem zjawiska kontrastu następczego (powidoków) waszych TV- szczególnie tegorocznych UHD, ale jak najbardziej także ubiegłorocznych modeli FHD.