[Nasze Zestawy AV] Projekt Kino 2016

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak jak pisałem przy takim zestawieniu jak masz - VDH zawsze się spisuja .. te najnowsze serie to juz inna technologia i inna bajka , Kolega teraz bedzie starał sie je wypozyczyć na odsluch.. zobaczymy jak to wyjdzie..

Drunk

New member
Bez reklam
Czy wśród nich będzie może revelation bądź revolution? Może zapodam jeden z nich na kolumnę centralną ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Obecnie najsłabszym ogniwem u mnie są głośnikowe Cordial, które nie pozwalają dźwiękowi w pełni się rozwinąć, a najbardziej odchudzają bas (mam porównanie). Wiec pierwszym krokiem będzie zakup głośnikowych.

Ostatnio na blogu Przemko777 znalazlem artykol o budowie Dali Helicon rozumiem ze to model wyzszy od Rubiconow?
Wiesz jakiej firmy sa w srodku kable? Podobno Cordiala.

audioblog: Jak to jest zrobione - kolumny DALI

Wiec kolejna zabawa z kabelkami. Od wzmacniacza lecisz kablem VDH do wtyka, od wtyka do zwrotnicy Cordialem i od zwrotnicy do glosnika Cordialem. I Dokladnie ten kabelek od koncowki do wtykow najwiecej ingeruje w dzwiek? :)

Nie neguje tego i nie nasmiewam sie, bede mial kiedys w pelni sprawny dobry wzmacniacz to sam sprawdze. No ale z tymi kablami wszedzie to sprzecznosci.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Teraz już tej linii nie ma ale generalnie można by było tak powiedzieć że helicony to oczko wyżej... kiedyś odsłuchiwałem jakiś model z tej serii to marantz 14 nie dał rady tym kolumnom, lepiej było z Denkiem 2020... trzeba im prądu...

Caparzo

New member
Bez reklam
Ostatnio na blogu Przemko777 znalazlem artykol o budowie Dali Helicon rozumiem ze to model wyzszy od Rubiconow?

Wiec kolejna zabawa z kabelkami. Od wzmacniacza lecisz kablem VDH do wtyka, od wtyka do zwrotnicy Cordialem i od zwrotnicy do glosnika Cordialem. I Dokladnie ten kabelek od koncowki do wtykow najwiecej ingeruje w dzwiek? :)

Nie neguje tego i nie nasmiewam sie, bede mial kiedys w pelni sprawny dobry wzmacniacz to sam sprawdze. No ale z tymi kablami wszedzie to sprzecznosci.

Troche go zaorałeś:hihi: ale nie zbijaj go z tropu, przecież metr kabla poprawa wszystko a z płynem tym bardziej:blagam: tak samo jak metr kabla prądu zmienia wszystko. To nic że w sprzęcie jest zwykły kabel.

Gdyby od jakiegoś oplotu, peszla czy kij wie czego, była by degradacja, to u krzyśkaradio powinna być taka degradacja, że nie miało by to prawa grać...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Peszel - oplot nie robi żadnej różnicy w dźwięku - jak dla mnie bez względu jaki rodzaj jest jego zastosowany - różnica tylko może być na samym wykonaniu i jakości jego.. ale jak ktoś zrobi przyzwoicie tak jak kilka osób na tym forum to też ładnie to wygląda... przecież nikt zdrowy nie da za kabel głośnikowy 7 tys jak wzmak jego kosztuje wyjśc. 5 -10 tys..bo raz że taki kabel nie pokaże nic więcej w takim systemie od dużo tańszego kabla, a dwa jak dla mnie byłby to przerost formy nad treścią.. A co do zmian kabli w kolumnach to trochę takich osób jest co lubi się w tym grzebać i robią to... nigdy w życiu nie miałem okazji posłuchać takich kolumn przed jak i po zmianach..

rabit

Active member
Bez reklam
Też nie wierzyłem w zmianę dźwięku poprzez zmianę kabla, ale ostatnio na odsłuchu usłyszałem różnicę i to bardzo zauważalną. Na moim Creek-u, który nie kosztuje worka pieniędzy i na kolumnach Definitive Technology BP9040. Brakowało mi z żoną bardziej przejrzystej góry i człowiek z salonu powiedział, "poczekajcie, zmienię kable". My na siebie z żoną, no co Pan? Nie wierzymy w takie rzeczy i kable za grube pieniądze. Gość powiedział że ten kabel który teraz przyniósł, jest dużo tańszy od tego na którym słuchamy. I jakie było nasze zdziwienie, kiedy kolumny zagrały lepszą górą. Ogólnie i tak nie przekonały mnie te kolumny do siebie, lecz najważniejsze z tego dnia, to to, że kable zmieniają dźwięk i nie jest to symboliczna zmiana.

GleNinja

New member
pytanie, ile klientów jest to w stanie wyczuć?
a lepsze pytanie, czy gdybyśmy bez wiedzy "słuchacz audiofila" zmienili kable, czy dałby rade wyczuć różnice? czy różnica będzie tylko wtedy gdy ktoś sam zmienia kable i oczekuje, że różnica będzie
i w ogóle jaki procent/odsetek ludzi zauważy różnicę

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To wtedy zawsze jest inne wyjście - kupić wzmak za powiedzmy 4 tys. cd-ik za 2 tys.. kolumny za 2,5 tys., kable za 10 zl/m i cieszyć się dźwiękiem i mówić sobie, że to gra najlepiej jak jest to możliwe.. bo w końcu samopoczucie posiadanego zestawu że jest on naj naj... dla wielu jest najważniejsze... a wszystko inne często niestety droższe to marka, znaczek i generalnie prestiż firmy takiej czy innej..nie ma sensu się zastanawiać nad pewnymi rzeczami jak człowiek tego nie słyszy nie wspominając o tym, że na te pewne rzeczy musi być nas stać - żeby je kupić..

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Tak jak wcześniej napisałem. Nie wierzyłem w różnice dźwięku w kablach. Moja żona tym bardziej. Ale to co usłyszeliśmy dało wielką różnicę. Spokojnie można wychwycić w graniu. I jeszcze raz napiszę. Zawsze śmiałem się z tego że ludzie piszą że kablem można zmienić dźwięk. Po ostatniej prezentacji już tak nie twierdzę.
Druga ważna sprawa, to trzeba do problemu podejść zdroworozsądkowo i nie wydawać na kabelki strasznych sum, bo lepiej zainwestować w lepsze kolumny lub wzmocnienie. Wszystko z głową. :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bo w zależności od firmy i od sytemu jak podepniesz sobie kable nawet w tej samej cenie nie muszą to być droższe kable ale z zupełnie inaczej wykonane (technologia) to na pewnych zestawach jest to odczuwalne w taki sposób że właśnie nawet nasze żony słyszą różnicę.. Tak jak i Twoja to usłyszała..

Drunk

New member
Bez reklam

Wcześniej mając jedynie do dyspozycji wiedzę teoretyczną i kierując się czystą logiką, też kwestionowałem wiele rzeczy, jednak trzeba mieć otwarty umysł bo nieraz w życiu można wyciągnąć przedwczesne i pochopne wnioski. Wcześniej jednak nie miałem dostępu do odpowiedniego sprzętu, aby swoje przypuszczenia zweryfikować. Też uważałem że kwestia kabli to coś niedorzecznego, jednak nie manifestowałem głośno swoich twierdzeń, bo człowiek o otwartym umyśle raczej stroni od wyrabiania sobie poglądów, które blokują mu umysł. Teraz, gdy mam możliwość zweryfikowania swych przypuszczeń w praktyce, okazało się, że temat kabli należy zrewidować, bo okazało się że każdy element toru ma znaczenie. Istotą inteligencji jest umiejętność przyznania się do błędu, na co osoby o zamkniętych umysłach nigdy się nie zbiorą, a raczej będą woleli zamknąć oczy i uszy na prawdę, niż dopuścić do siebie że wyznawana przez nich idea jest błędna (polecam film "Imię Róży" który idealnie obrazuje to o czym teraz piszę). Dla mnie jeśli ktoś jest zwolennikiem lub przeciwnikiem jedynie dla zasady, to jest zwykłym oszołomem. Działalność tego pokroju ludzi na forach prowadzi do niepotrzebnego bicia piany, która przykrywa treść merytoryczną, czyli wpisy osób, których wnioski wynikają z praktyki. Można to porównać do starć zwolenników PO i PiS, którzy wyidealizowali sobie pewną partię, nie zagłębiając się bardziej wnikliwe w temat, chociaż jedni i drudzy tak samo są przez polityków je***i w du**ę, którzy w hotelu poselskim mają z tego ubaw przy wódce… Ok. wystarczy wywodów filozoficznych, bo to nie forum od tego.
Jeśli już mowa o wewnętrznym okablowaniu w kolumnie, to powinieneś doczytać Kolego, że układ wewnętrzny (czyli od zwrotnicy do głośników) jest ze sobą zestrojony i dobór okablowania nie jest przypadkowy. Wszystko zależy od umiejętności konstruktorskich np. w takich MA Gold zwrotnica składa się z trzech płytek drukowanych, a przewody łączące ją z głośnikami są posrebrzane lub ze srebra (nie pamiętam teraz dokładnie), a mimo to wielu uważa że Rubicony grają lepiej, choć ich budowa wewnętrzna nie wygląda tak imponująco. Na forach często można się też spotkać z przypadkami, kiedy laicy biorą się za wymianę okablowania wewnętrznego kolumny i ponoszą porażkę, bo zamiast brzmieć lepiej, powstaje jeden wielki chaos z brzmienia. Ci nieliczni natomiast, którzy wiedzą dokładnie co robią odnoszą sukces i kolumny brzmią wtedy o klasę lepiej. Dlatego kolego Lolo2 jest to trochę nietrafiony argument, ponieważ kolumnę należy traktować jako spójną całość (tak jak każdy instrument), która jest odpowiednio zestrojona przez inżyniera i który celowo użył takich materiałów a nie innych. To tak samo jakbyśmy sobie chcieli wymienić struny w gitarze lub skrzypcach, nie posiadając wiedzy jak później każdą strunę nastroić i nie trudno się domyślić jaki byłby tego skutek.
Póki sam Kolego tego nie sprawdzisz w praktyce, to nie ma sensu prowadzić na ten temat jałowych dyskusji bazujących wyłącznie na tezach i antytezach, które można prowadzić w nieskończoność, dla mnie prawdziwe jest tylko to co namacalne, a reszta to wyłącznie spekulacje i teorie ;)
Troche go zaorałeś:hihi: ale nie zbijaj go z tropu, przecież metr kabla poprawa wszystko a z płynem tym bardziej:blagam: tak samo jak metr kabla prądu zmienia wszystko. To nic że w sprzęcie jest zwykły kabel.
Gdyby od jakiegoś oplotu, peszla czy kij wie czego, była by degradacja, to u krzyśkaradio powinna być taka degradacja, że nie miało by to prawa grać...
Cieszę się, że kolego Lolo dostarczył Ci dużo radości zgodnie z wyznawaną jedyną słuszną prawdą niezależną od tego jak jest naprawdę, reprezentuje tutaj kolega postawę dokładnie jak „brat Jorge” w przytoczonym przeze mnie filmie „Imię Róży” ;)
pytanie, ile klientów jest to w stanie wyczuć?
a lepsze pytanie, czy gdybyśmy bez wiedzy "słuchacz audiofila" zmienili kable, czy dałby rade wyczuć różnice? czy różnica będzie tylko wtedy gdy ktoś sam zmienia kable i oczekuje, że różnica będzie
i w ogóle jaki procent/odsetek ludzi zauważy różnicę
Dla mnie takie gadanie to gadanie o niczym. Chcesz wiedzieć jak jest to idź i posłuchaj to się dowiesz ;)

W kablach nie ma się co sugerować ceną, bo albo zgrają się z systemem albo nie. Trzeba wiedzieć czego się szuka, żeby dobrać je właściwie do własnych preferencji i oczekiwań. Sam zakup drogich kabli nie daje gwarancji że będziemy zadowoleni z rezultatu. Ja trafiłem ze swoimi w 10 i teraz mój zestaw zachwyca mnie każdego dnia na nowo i to się tylko dla mnie liczy, a co kto o tym myśli to już jego problem, bo nie czuję potrzeby udowadniania nikomu wpływu kabli, bo robię to dla siebie i mam najnormalniej w świecie na to wy*****e kolokwialnie rzecz ujmując.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Podstawa przy kablach jest jedna - trzeba ich najpierw posłuchać, a później pisać bo tak to jest starta czasu na pisanie.. co by było gdyby było... trzeba swój czas i czasem pieniądze poświecić na kaucję i słuchać - słyszymy różnicę to ok, nie słyszymy to do sklepu i tyle.. I kabel droższy w wielu wypadkach w cale nie wypada lepiej.. bo lepiej wypadają te droższe w droższych systemach i przy droższych kolumnach.. co nie zmienia faktu, że trzeba tego posłuchać, a później się wypowiadać.. bo wtedy to co się pisze jest potwierdzeniem tego co się usłyszało, a w przeciwnym wypadku jest to potwierdzeniem wiary lub nie w kablach - czego nie powinno mieć miejsca przy tego typu rzeczach...

Drunk

New member
Bez reklam
Dokładnie tak jak piszesz Lolek, albo się coś sprawdzi i wie z czym ma do czynienia, albo można sobie teoretyzować czyli pociskać kit jak to mówią. Jestem ciekaw jak wypadną te dwa modele co podałeś ;)

Ostatnia edycja:

GleNinja

New member
Macie "odrobine droższy" sprzęt niż ja, więc i niuansów będzie więcej
moje C97 wypadają blado przy waszym sprzęcie, więc raczej zostawiam sobie zabawę z kablami na późniejszy czas :p
przydało by się odrobinę zmniejszyć sopran - może kiedyś.
Chyba że macie kable jakieś w szafce niepotrzebne, to chętnie się pobawię :)

Drunk

New member
Bez reklam
Macie "odrobine droższy" sprzęt niż ja, więc i niuansów będzie więcej
moje C97 wypadają blado przy waszym sprzęcie, więc raczej zostawiam sobie zabawę z kablami na późniejszy czas :p
przydało by się odrobinę zmniejszyć sopran - może kiedyś.
Chyba że macie kable jakieś w szafce niepotrzebne, to chętnie się pobawię :)
To złe podejście do tematu kolego, bo budżetowy sprzęt ma swoje ograniczenia i wystarczy do niego zwykła miedź. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie żeby pójść do salonu potestować sobie różne kable na jakimś poważniejszym zestawie. Często właśnie początkujący zaczynają interesować się kablami w cenie połowy swojego wzmaka i później właśnie powstają różne tezy i historie z tym związane. Także olej kable i zbieraj na lepszy sprzęt w pierwszej kolejności ;)

Tak naprawdę zgodnie z sztuką to wszystko w torze powinno być transparentne, a jedynie kolumny powinny pokazywać swój charakter, jednak w praktyce ludzie dochodzą do tego po długich latach lub wcale i trzeba się posiłkować akcesoriami korygującymi brzmienie jak np. omawiane kable.

GleNinja

New member
masz rację, temat kabli nigdy nie był moim oczkiem w głowie
te "lepsze" kolumny, są poza moim zasięgiem, więc nawet o tym nie myślę.
Zadowolony jestem z tego mam, pozostaje instalacja glosnikow do atmosa i kupno bluraya 4K.
centralka juz niedlugo, a na święta może troszke wczesiej Sub - z którym mam najwięcej "problemów"
Jamo J110 czy J112 (choć troszke droższy) - ewentualnie coś konkurencyjnego - odsluchy po remoncie będą obfite :)

GleNinja

New member
lolek - nie śmiej się :)
ja tak mam, że mogę dłuższy czas spędzić na odsłuchu a i tak potem chodzi po głowie pytanie "a może tamte jednak lepiej by zagrały?" :)

też do jamo byłem prawie przekonany (J110), ale jeden "branżowiec" i drugi maniak basu zachwalają suba z Definitive ProSub 800 - ciężkie życie szukającego :)

Do góry