Myślę, że mogę dołożyć do tego wątku parę uwag, jako nie do końca szczęśliwy posiadacz n-ki.
Dotychczas użytkowałem kena i humax-a 2000 z telewizorem lcd z we DVI i obsługą HDCP. Humax po DVI chodził rewelacyjnie choć na poczatku (mistrzostwa) transmisje też się zdarzały różne, ale w miarę upływu czasu wszystko się unormowało i było super - żadnych kłopotów z funkcjonowaniem humaxa nie miałem.
Dziś podłączyłem w miejsce humaxa "n"-kę i szok. Jakość obrazu na wszystkich kanałach przez DVi tragiczna - szumy, blade kolory, a na wszystkich TVN-ach niebieski pas pionowy po lewej stronie obrazu. Na wszystkich pozostałych wejściach w zasadzie ok, poza tym, że jakość obrazu pod względem szumów gorsza niz na starym kenie. Jedynie dźwiek porównywalny z humax-em. Do tego soft tunera "n"-ki jest na tyle niedopracowany, że po zmianie w TV źródła np. na component i powrocie na DVI już obrazu nie ma i trza podchodzić do tunera zmieniać rozdzielczość, wyłączć i liczyć na to, że zaskoczy. Brak obsługi rozdzielczości z poziomu pilota jest chyba dużym niewypałem, ale cóż.
Po konsultacji z infolinią dowiedziałem się, że w czwartek lub piątek mają aktualizować soft ponoć głównie pod kątem obsługi HDTV, aby dostosować je do "starszych" tv, bo mają dużo zgłoszeń.
Mam cichą nadzieję, że trafiłem na "zdobyty w bólach" ale wadliwy tuner z np. felerną głowicą i po wymianie będę mógł powiedzieć, że obraz na zwykłych kanałach jest lepszy niż na kenie, a na DVI podobny do humaxa.
Pozdrawiam wszystkich i sam uzbrajam się w cierpliwość