Porady - KODI. Wtyczki, problemy, rozwiązania, nowinki

andrzeej

Member
Nigdy nie sprawdzam/ zamykam żadnych procesów przed uruchomieniem kodi. Być może w macie więcej w kodi upchanych dostatków. Ja. Tylko Fen/Ezra plus napisy.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ja nigdy. I nie mialem nigdy problemu...
Nigdy nie sprawdzam/ zamykam żadnych procesów przed uruchomieniem kodi. Być może w macie więcej w kodi upchanych dostatków. Ja. Tylko Fen/Ezra plus napisy.

To nie jest reguła.Ponowna próba otwarcia Kodi gdy procesy Kodi jeszcze trwają w tle zwiększa po prostu prawdopodobieństwo zwiechy.
Na pewno gwarantowana zwiecha jest w przypadku jednoczesnego odpalenia kompilacji nightly z kompilacją quietvoid - wysypują sie wtedy obydwie.Mimo,że oczywiscie instalują się niezależnie i pracują bezproblemowo pod warunkiem ,że wszystkie procesy jednej są wygaszone przed odpaleniem drugiej.

Coś tam próbowałem wczoraj, parę pozycji dodałem głównej strony, tylko może jest jakiś sposób aby to wygodniej skonfigurować
Przede wszystkim trzeba odrzucić propozycje automatycznej konfiguracji pojawiającą sie po odpaleniu.
Żeby skonfigurować pod siebie , trzeba sobie wszystko ręcznie ustawić , innego sposobu nie ma ;) .
Jeśli masz problem z czymś konkretnym lub szukasz jakiegoś konkretnego rozwiązania to pytaj, postaram sie pomóc
Na pewno musisz skonfigurować TMDB helper ,żeby "szukajka" działała jak w Netflixie (jak na moim screenie) i warunkiem odpalania trailerów jest konfiguracja API dla YT.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Podrzuciłbyś też linki.
Tutaj masz Kodi Foo
To wersja oparta na nightly z końca stycznia.Ze wzgledu na wprowadzoną modyfikację instaluje się niezaleznie od obecnych wersji nightly i nie pwoduje zadnych kolizji ale za cholerę już nie pamiętam czego ona dotyczyła ,chyba cos z dzwiekiem.

Tutaj kompilacja quietvoid
Również oparta na nightly ,modyfikowana wersja posiadajaca w ustawieniach systemowych specjalną zakładkę właczającą konwersję Dolby Vision w profilu FEL .To jeżeli ktos natrafia czasem na rip BD ,który po dopaleniu pokazuje tylko czarny ekran.Ja takich sytuacji nie miałem, więc korzystałem z niej krótko.Problemów z nią nie było ale nie wiem jak sprawuje sie w dłuzszym uzytkowaniu.Uwaga ! Pomimo,że instaluje się niezaleznie od nightly to wywołuje z nią kolizję w przypadku jedznoczesnej pracy.

I oczywiscie wersja nightly (master) z oficjalnej strony Kodi
Ja jestem w tej chwili na przedostatniej wersji z 25.03.

Obecnie korzystam z wersji pierwszej jako backup (choć od dłuższego czasu nie miałem takiej potrzeby) nie wysypała mi się nigdy i mastera ,którego na bieżaco aktualizuje przez Kodi Installer.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ps.Żeby uniknąć zblokowania na ekranie startowym skórki Titan Bingie sugeruję przestawić najpierw stronę startową na "ustawienia".

andrzeej

Member
Jeśli masz problem z czymś konkretnym lub szukasz jakiegoś konkretnego rozwiązania to pytaj, postaram sie pomóc
Na pewno musisz skonfigurować TMDB helper ,żeby "szukajka" działała jak w Netflixie (jak na moim screenie) i warunkiem odpalania trailerów jest konfiguracja API dla YT.
Na chwilę obecną bawiłem się w kodi na win. Gdy chciałam spróbować na nvidia w momencie próby zainstalowania z repozytorium pojawią się komunikat brak komunikacji z serwerem ( lub coś w tym stylu)
Czy ta skórka współgra z każdą wersją kodi? Na boxie mam kodi 20

mat74

Well-known member
Bez reklam
Gdy chciałam spróbować na nvidia w momencie próby zainstalowania z repozytorium pojawią się komunikat brak komunikacji z serwerem ( lub coś w tym stylu)
Możesz to zignorować.

Czy ta skórka współgra z każdą wersją kodi? Na boxie mam kodi 20
Z aktualnymi wersjami czyli Nexus - zarówno wersje oficjalne jak i master v21 i wszystkie znane mi kompilacje na nim oparte.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ps.Żeby uniknąć zblokowania na ekranie startowym skórki Titan Bingie sugeruję przestawić najpierw stronę startową na "ustawienia".
Zrzut ekranu (414).png

mat74

Well-known member
Bez reklam
Nie chce mi sie robic tu kilkudziesięcioobrazkowego poradnika a i mam nadzieję ,że byłoby to zbędne , więc po krótce:

Zrzut ekranu (412).png

Zrzut ekranu (413).png

Oczywiscie zatwierdzamy to co jest podświetlone.

W ustawieniach skóry poczynająć od menu startowego :
Tutaj właczamy kontent pojawiający sie na stronie głównej , w tym przypadku to filmy "popularne dziś" według TMDB Helper oczywiscie zawartosc tego widzetu moze byc dowolna,chodzi mi o pokazanie mechanizmu ustawień.Poniżej tej zakładki jest włączenie automatycznego odpalania trailera dla pozycji w tym widzecie ,czyli bedzie się on odpalał od razu na stronie głównej (tak jak w oryginalnym Netflixie.
Zrzut ekranu (415).png

Zrzut ekranu (417).png

Zrzut ekranu (418).png
Zrzut ekranu (419).png
Zrzut ekranu (420).png
Zrzut ekranu (421).png

CDN.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Teraz ustawienie gadzetów/widzetów na stronie głównjej:

Zrzut ekranu (437).png

Ustawienie gadzetów pokazuje na zakładce "Start" specjalnie z tego wzgledu ,ze tylko ta predefiniowana zakładka i tylko na pozycji 3 pozwala na ustawienie "highlight widget" czyli dużego plakatu na wzór "produkcje Netflix" w oryginalnej apce.Nazwę tej zakładki i przypisaną jej ikonę mozemy zmienic dowolnie,jednak musi być to ta pozycja , którą w razie przpadkowego usunięcia znajdziemy w dodaj->standardowe.

Zrzut ekranu (425).png

Zrzut ekranu (427).png

Zrzut ekranu (428).png

Zrzut ekranu (429).png

Zrzut ekranu (430).png

Zrzut ekranu (431).png

Zrzut ekranu (432).png

I wspomniany wyżej widzet specjalny

Zrzut ekranu (433).png

Tutaj ustawienie trybu wyświetlania trailera (pełen ekran lub okno w prawym ,górnym narozniku .
Zrzut ekranu (435).png

Tutaj ustawienie "szukajki"

Zrzut ekranu (436).png

Oczywiscie działa ona w sposób "netflixowy" tylko jako predefiniowana zakładka "Szukaj" (również dostępna w standardowe".

Ostatecznie dostajemy mniej-więcej cos takiego:

Zrzut ekranu (439).png

Zrzut ekranu (440).png

W skórce konfigurowalne jest prawie wszystko ale ciężko wszystko opisywać bo zajęło by to kilka stron a i tak każdy robi modyfikację pod siebie.
W razie jakiś pytań , postaram sie w miarę mozliwosci i wiedzy pomóc.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Jeszcze ustawienie TMDB Helper ,jeśli komus będzie to sprawiało problem :
Tutaj URL ,który trzeba wipsać jako adres paczki playerów

Zrzut ekranu (443).png

Tutaj wskazujemy jaki player/wtyczka ma byc uzywany jako domyslny.

Zrzut ekranu (441).png

Zrzut ekranu (442).png

Oczywiscie TMDB Helper dla prawidłowego funkcjonowania musimy autoryzować w Trakt.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
To ciekawostka powiem Ci, ciekawe ile osób za każdym razem jak kończy korzystać z Kodi, tudzież załącza Kodi, najpierw ubija je w tle - czyli w moim przypadku jest to apka "Backgorund Apps&Process List".

Jest malutkie coś, dostępne jako plugin.close.kodi.zip. Zamiast zamykać normalnie Kodi, klikasz tę wtyczkę, która dodaje się do Programów i natychmiast możesz Kodi na nowo uruchomić. To odpowiednik polecenia "Wymuś zatrzymanie".

andrzeej

Member
Gdzie możne być przyczyna, że kodi nie widzi plików z pendrive? Mam tam wrzucone pliki ZIP wtyczek. Są widoczne foldery lecz zawartości już nie.

panaho

Member
Witam.
Jedno urządzenie to telewizor Philips z Androidem 11. Drugie urządzenie to telefon Samsung A52 z Androidem 11. Na jednym i drugim zainstalowane to samo. Kodi 20.1. Wtyczka FanFilm. Wyszukiwany serial Star Trek Następne pokolenie. S01E01. Znaleziono jedno źródło SD na Filman. Na telefonie odpala video na telewizorze nie. Nieudane odtwarzanie.
Czym to może być spowodowane?
Pozdrawiam.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Gdzie możne być przyczyna, że kodi nie widzi plików z pendrive? Mam tam wrzucone pliki ZIP wtyczek. Są widoczne foldery lecz zawartości już nie.

Ustawienia androida,uprawnienia aplikacji ,dostęp do plików,,przestaw z "zezwalaj podczas korzystania" na "zezwalaj".

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
I oczywiscie wersja nightly (master) z oficjalnej strony Kodi
Ja jestem w tej chwili na przedostatniej wersji z 25.03.

Obecnie korzystam z wersji pierwszej jako backup (choć od dłuższego czasu nie miałem takiej potrzeby) nie wysypała mi się nigdy i mastera ,którego na bieżaco aktualizuje przez Kodi Installer.

Ta wersja, to moje główne Kodi. Zainstalowałem (nie pamiętając nawet) i zaktualizowało do najnowszej.
Właśnie ta mi się zawiesiła jako pierwsza, a zaraz po niej, jak domino Maven.

Kodifoo też widzę, że miałem (patrząc na pliki) bodajże w styczniu ver. 2023.01.15.

Generalnie chciałem zmienić Mavena.

Do góry