Porady - KODI. Wtyczki, problemy, rozwiązania, nowinki

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Lektor to rarytas i nawet Rapideo,XT7 i TB7 nie znajdują tego Star Treka ;)
Filman widzi w SD (Shield) i odpala.
Jest też i działa na wtyczce MB Filmy.

Wziąłem sobie na testy jeszcze dwa IPTV.
Z jednym bawiłem się z 5 minut,a drugi okazał się być Crystalem ;)
USEV... mają wymienić mi tego "Porszaka" na Datoo,ale coś się ociągają (napisali parę dni temu,abym był cierpliwy ;)).

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ta wersja, to moje główne Kodi. Zainstalowałem (nie pamiętając nawet) i zaktualizowało do najnowszej.
Nie ma takiej możliwości , kompilacje nightly (master) nie aktualizują się automatycznie.
Ostatnio aktualizował się oficjalny Nexus z 20 do 20.1 (nie mylić z 21).

Właśnie ta mi się zawiesiła jako pierwsza, a zaraz po niej, jak domino Maven.

Kodifoo też widzę, że miałem (patrząc na pliki) bodajże w styczniu ver. 2023.01.15.

Linkowane przeze mnie Kodi Foo jest z 21.01. (te kompilacje powstały by skorygować dropy DD true HD).Odpaliło bezproblemowo nawet gdy wysypała mi sie wersja quietvoid i nightly.

Generalnie chciałem zmienić Mavena.

To ile masz tych instalacji jednocześnie ? Wiecej niż 2 nie zdają egzaminu.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście, nie wróciło języka napisów, kolorowych tagów, audio itp. ale to moment.

Właśnie przerzuciłem backup z nightly v21 z 25.03. do Kodi Foo z 21.01. - załadował się nie wymagając zadnych korekt ,nawet koloru i pozycji napisów.
Automatycznie zainstalowała się również wtyczka YT i aktywowała z kluczem API.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie ma takiej możliwości , kompilacje nightly (master) nie aktualizują się automatycznie.
Ostatnio aktualizował się oficjalny Nexus z 20 do 20.1 (nie mylić z 21).

Mam Kodi Nexus.
Miałem wersje, jeszcze z końca 2022. Backup też mam z końca 2022 i z niego (jak się wysypało) ostatnio przywracałem kopie którą robiłem pare msc. wstecz.
Wszystko działał (po bakupie), więc nie miałem potrzeby aktualizować do najnowszej.

Ściągnąłem wczoraj to:

I oczywiscie wersja nightly (master) z oficjalnej strony Kodi
Ja jestem w tej chwili na przedostatniej wersji z 25.03.

Zainstalowałem i moje obecna wersja zaktualizowała się do 2023.03.27.
Automatycznie, w sensie ja ją zaktualizowałem instalując.

To ile masz tych instalacji jednocześnie ? Wiecej niż 2 nie zdają egzaminu.

Dwie. Tą o której pisze, czyli oficjal Nexus.
Druga, to Maven.

Instalując tego Mastera, myślałem, że pojawi się niezależnie, a nie nałoży mi się na mojego Nexusa.

Może po prostu, ten mój Nexus, to właśnie był Master.
Ja już nie pamiętam, pare msc. wstecz wszystko miałem w jednym palcu, dziś musiałbym sobie przypomnieć.

panaho

Member
Lektor to rarytas i nawet Rapideo,XT7 i TB7 nie znajdują tego Star Treka ;)...

Rarytas jak rarytas.
Mam gdzieś na strychu w starym domu na płytach całą serię STTNG w wersji remastered ze ścieżką oryginalną, dołączonymi dwoma polskimi i polskimi napisami. Lubię czasem sobie przypomnieć serial z lat młodości. Kodi zainstalowałem przy okazji zakupu nowego telewizora. Na Filman odpalało mi tylko na telefonie. Na tv nie. Sprawdzę jeszcze MB filmy.
Pozdrawiam.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Lubię czasem sobie przypomnieć serial z lat młodości. Kodi zainstalowałem przy okazji zakupu nowego telewizora. Na Filman odpalało mi tylko na telefonie. Na tv nie. Sprawdzę jeszcze MB filmy.
W FEN jest to w wydaniu BD z DTS.

Zainstalowałem i moje obecna wersja zaktualizowała się do 2023.03.27.
Automatycznie, w sensie ja ją zaktualizowałem instalując.
Tak.
Jednak obecnie zainstalowana przez Ciebie wersja nightly (master) z 27.03. sama się nie zaktualizuje do kolejnej wersji (która zapewne wyjdzie za dzień lub dwa).
Mozna to zrobic przez dodatek Kodi Installer z oficjalnego repo.

Dwie. Tą o której pisze, czyli oficjal Nexus.
Druga, to Maven.

Instalując tego Mastera, myślałem, że pojawi się niezależnie, a nie nałoży mi się na mojego Nexusa.

Kompilacje Mavena nie wiem na czym są obecnie oparte.Na wersjach nightly v21 nie miałyby sensu , bo te wersje juz odpalają DV , więc nie rozumiem czego miałyby dotyczyc modyfikacje ? Na wersjach oficjalnych v20.1 , też w sumie nie wiem po co skoro jest v21 ?

Prócz zainstalowanego obecnie mastera załaduj sobie jeszcze to Kodi Foo , wrzuć do niego backup ze skonfigurowanego mastera i będziesz miał spokój.

mat74

Well-known member
Bez reklam
może dzieci nie będą płakać
Oczywiście z dziecmi ,które jeszcze nie potrafią biegle czytać jest inna sprawa.Jednak i tak wołałbym przerzucić torrenty z polskich stron do RD i odpalać z chmury niż pie,,czyc się z tym FF.Tu działa ,tam nie działa, wyszukuje, nie wyszukuje,jest jeszcze limt, już go nie ma........ :rolleyes:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Prócz zainstalowanego obecnie mastera załaduj sobie jeszcze to Kodi Foo , wrzuć do niego backup ze skonfigurowanego mastera i będziesz miał spokój.

Kodi Foo też miałem, z tego co widzę 2023.01.15. Generalnie przerabialiśmy już temat.
Zainstalowałem Backup, ale przy próbie wskazania folderu wyskakuje error z info - Make sure the selected folder is writable......
To też pamiętam przerabialiśmy, ale już nie pamiętam gdzie się to zmieniało.
To są właśnie te kwiatki które mnie irytują i chyba m.in dlatego się go pozbyłem, ale damy mu jeszcze raz szanse ; )
Pamiętasz gdzie to się zmieniało, żebym mógł przywrócić kopie z Mastera?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie, dzięki.
Za to po kopi, pojawiały się cały czas errory, a to jakiś Snes kontroler, jakiś inny pad, klawiatura itd.
Pojawił się też komunikat o błędzie Napisy24, to samo Napisprojekt Katalog.
Po zmianach, na PL itd. na razie spokój.

Pojawiła się też zwiecha przy próbie odpalenia filmu.
Po restarcie i ponownej chęci wejścia w kolekcje, nie doczytało 90% posterów/filmów.
Doczytuje po 15s mozolnie. Odpuściłem dalsze testy.

Czyli jak widzisz, cały czas mniejsze lub większe problemy.
Robiłem z tej samej kopi na Masterze i tam nie było takich komunikatów.

Odpaliłem oficjala (z tej samej kopi) i tutaj od razu z buta wszystko działa jak powinno.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Mavena nie mam od kilku miesięcy,backup z mastera na skórce Titan wszedł na Kodi Foo bezproblemowo i bez potrzeby korekt.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście z dziecmi ,które jeszcze nie potrafią biegle czytać jest inna sprawa.Jednak i tak wołałbym przerzucić torrenty z polskich stron do RD i odpalać z chmury niż pie,,czyc się z tym FF.Tu działa ,tam nie działa, wyszukuje, nie wyszukuje,jest jeszcze limt, już go nie ma........ :rolleyes:
Ostatnio jedni się zawinęli...
Na Wplik dają 100 GB dziennie,tyle,że nie przez wtyczki,no i większość wrzutek 4K,jest tam popakowana.

Przysłali Datoo i wpadło coś jeszcze do potestowania wieczorem ;)

EMR9

Member
Jak ustawić taki widok i jeszcze takie pytanie jak nacisnę ok na filmie to pokazuje infobar ale i automatycznie się włącza pauza tak powinno być czy trzeba to ustawić. Jeśli tak to gdzie jest ta opcja

Attachments

• Zrzut ekranu (440).png
    Zrzut ekranu (440).png
    497,3 KB · Wyś: 45

mat74

Well-known member
Bez reklam
Jak ustawić taki widok
Dostaniesz w ucho za nie czytanie komentarzy do screenów.
Ustawienie gadzetów pokazuje na zakładce "Start" specjalnie z tego wzgledu ,ze tylko ta predefiniowana zakładka i tylko na pozycji 3 pozwala na ustawienie "highlight widget" czyli dużego plakatu na wzór "produkcje Netflix" w oryginalnej apce.Nazwę tej zakładki i przypisaną jej ikonę mozemy zmienic dowolnie,jednak musi być to ta pozycja , którą w razie przpadkowego usunięcia znajdziemy w dodaj->standardowe.
Zrzut ekranu (433).png

i jeszcze takie pytanie jak nacisnę ok na filmie to pokazuje infobar ale i automatycznie się włącza pauza tak powinno być czy trzeba to ustawić.
Zrzut ekranu (448).png

Jeżeli komuś odpowiada defaultowy układ hub-ów/zakładek na stronie startowej , to może sobie ustawić widzety "na skróty" . Po odblokowaniu widzetów w hubach
Zrzut ekranu (449).png

Dostaje możliość ustawiania widzetów ,bezpośrednio na stronie głównej , po kliknieciu w daną zakładkę (hub).

Zrzut ekranu (447).png

mat74

Well-known member
Bez reklam
Gdyby ktos reflektował moge udostępnić zip z gotową konfiguracją skórki oparta na FEN i TMDB helper.
Ten backup wchodzi bezproblemowo z androida na windowsa ,więc pomiedzy androidami i kompilacjami Nexusa również nie powinno być kłopotów.
Warunkiem jest oczywscie zainstalowanie skorki Titan wraz z aktualnymi dodatkami i skonfigurowanym (prócz FEN rzecz jasna) TMDB Helper.
Odpalanie automatyczne trailerów jest wyłączone więc nawet jeśli ktos nie ma odpalonego YT z kluczem API nie będzie siało błędami.
Nie wrzucam tego na otwarte forum , na prośbę wysyłam na PW link do zip-a z Dysku Google.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ponieważ nie kazdy wie jak sie za to zabrać , więc po kolei

Zrzut ekranu (451).png

Teraz wchodzimy w ustawienia
Zrzut ekranu (452).png

i wskazujemy ściezke dostepu do folderu w którym będą znajdowały sie backupy (i do którego ewentualnie wrzuca się zip-a linkowanego przeze mnie)

Zrzut ekranu (453).png

Pojawiają sie potem w takiej formie
Zrzut ekranu (454).png

Do góry