Mikas a jak twoje Raspberry Pi jak się sprawdza jako XBMC ?
A jak byś miał go porównać do swojego Sidewindera to jak byś porównał pod względem obrazu, chodzi mi o ostrość obrazu, bo słyszałem że na XBMC z obrazem bywa różnie.Sorki że nie odpisywałem, ale nie mogłem go w pełni sprawdzić, do szczęścia brakowało mi dodatkowych kabli do amplitunera itp.
Jak na sprzęt za tą cenę sprawuje się naprawdę super. Filmy HD odtwarza dobrze, może tylko po dłuższym używaniu zaczyna mulić. Nie mogę też do niego podłączyć dysku bo od razu się resetuje. Nie pomogło nawet kupienie silnego zasilacza. Na pewno samo xbmc jest bardzo fajne bo ma dużo dodatków, a jeśli ktoś szuka taniego sprzętu to mogę polecić to raspberry.
Na razie do urządzenia mam mieszane uczucia, ale na pewno za te pieniądze jest warty.A jak byś miał go porównać do swojego Sidewindera to jak byś porównał pod względem obrazu, chodzi mi o ostrość obrazu, bo słyszałem że na XBMC z obrazem bywa różnie.
Jakie masz oprogramowanie na nim, i czy dość trudna konfiguracja jest na nim(czy trzeba kombinować jak coś nie otwiera), jak z wifi i czy da się uruchomić uTorrent. Czy aby wyłaczyć RasPi to tylko przez wyjęcie wtyczki ?
Mam dylemat bo zamierzałem kupić jakiś odtwarzacz multi. i padło na Egreat R6S PRO ale nic nie mogę znaleźć na jego temat jak chodzi client bittorent czy ma możliwość jukebox (zciąganie opisów i okładek filmów jak XBMC). I po przez przypadek wpadnięcia na RasPI jako XBMC pomyślałem o nim jako odtwarzacz XMBC ale nic o nim nie wiem na temat użytkowania a filmy na youtube nic mi nie mówią.
Ja też mam dysk przenośny WD MyPassport 500gb i wolał bym aby nie resetował się.
A jak byś miał go porównać do swojego Sidewindera
Czyli co RTD 1186 lepiej wypada w filmach niż ARM ten co w RasPi ? gdzie ostrość będzie lepsza, prędkość odtwarzania. Kirek pomógł byś coś.Panowie, litości. Przecież Raspberry to ARM1176JZF-S 700 MHz, VideoCore IV GPU i 256 lub 512MB RAM (SoC Broadcom BCM2835). Przecież to jako chip do dekodowania wideo wideo nie wytrzymuje porównania z RTD 1073, nie mówiąc o 1185/86.
To gadżet do zabawy w mikrokomputer.
Ale tak podsumowując, to kupił byś drugi raz RasPI jako odtwarzacz filmów czy raczej Egreata np R6S PRO z Chin za 280zł.Na razie do urządzenia mam mieszane uczucia, ale na pewno za te pieniądze jest warty.
uTorrent nie używam.
Co do wyłączenia urządzenia wybierasz wyłącz system i po kłopocie. Zakupiłem zasilacz 2000mA i niestety z dyskiem nie działa. Jednak wczoraj kupiłem HUB USB z dodatkowym zasilaniem. Po jego podłączeniu dysk i raspberry działa bez tego zasilacza 2000mA. Nie zawsze też działa mi dźwięk, pomaga dopiero restart urządzenia. Mam też jakiś dziwny problem z filmami na dysku USB. Nie wszystkie widzi, a po przegraniu tych których nie widać na pendrive idą bez problemu. Ale że znajdę na to rozwiązanie, może coś źle robię. Kupiłem raspberry by pobawić się z XBMC. Jak stwierdzę że to jest to co szukam to kupie coś lepszego bo ten już strasznie muli przy dodaniu lepszej skórki. A co do obrazu wydaje mi się że jest bardzo dobry.
Ja co prawda pierwsze słyszę o tym ale jestem ciekaw, ktoś się wypowie na ten temat ?Ja w 90 % jestem zdecydowany na ten Egreat R6S. Tylko wyczytałem gdzieś, że Egreaty psują dyski podłączone przez USB. Ten też tak ma ?? No i jak z tym Bittorentem ?? Kirek może Ty pomożesz ??
Mam amplituner harman kardon avr 255 i na nim jest to samo przy raspberry.Kirek50 mam pytanko .Może pomożesz,przy prawie każdy starcie filmu z pena czy koncertu jest strzał w kolumnach,szczególnie gdy amplituner przełącza się na DD,DTS.Jak odtwarzam z PS3 to nic takiego się nie dzieje.Nie jest to może duży problem ale gdy wyjdę pauzuje film,jak wrócę i zapomnę wyciszyć to można się wystraszyć.I jeszcze jedno na TVLive Musica jest 160 koncertów wyłączają sie po 15sekundach.Jest na to jakaś rada może jakieś ustawienia.Pomożesz?
Onkyo TX SR608
PS3
Egreat R6S
Kolumny Klipsch Synergy
HD5000
TV Sony 40W5500