No i teraz mam zupełny mętlik. Przeglądając dzisiaj fora natknąłem się na te "androidowskie" urządzonka, które wyglądem przypominają Pendrive.
Chodzi mi konkretnie o któryś z tych 3 bliźniaczo podobnych modeli:
-MK802 III
-MK808
-MK809
Wcześniej byłem do tych urządzeń uprzedzony, ale po przeczytaniu opinii i możliwości zaczęły do mnie przemawiać.
Podłącza się je do portu HDMI, a zasilanie do USB, bądź zewnętrznym zasilaczem. Trzeba by tu dokupić HUB USB, aby podpiąć więcej urządzeń.
Siedzi w nich (na przykładzie MK808, ale wszystkie z tych 3 są podobne, różnica w USB i paru szczegółach):
- dwurdzeniowy procesor RK3066 (Cortex A9) 1GHz - 1.6GHz
- grafika: MALI-400 (4-rdzeniowa) 400MHz
- pamięć RAM: 1 GB
- pamieć Flash: 8 GB (z tego około 2MB zabiera zainstalowany system Android)
- WiFi w standardzie N (podwójną antena dla lepszego zasięgu)
- 3 gniazda USB (jedno pełnowymiarowe, jedno mini USB, jedno mini USB do zasilania)
- wyjście HDMI (full HD)
- Android 4.0.3 lub 4.1 (najnowszy Jelly Bean !)
Rozwiązano problemy z wyświetlaniem Full HD. Można kupić wersję z dołączoną klawiaturą pełniącą również funkcje myszki.
Można tu wgrać xbmc co rzadkość. Jako dowód
Mk808 Android XBMC Setup - YouTube
Z tego co czytałem przeglądanie neta, obsługa aplikacji nie odstaje od PC (żadnych zacięć itp.) Jedynie brzydki wygląd, ale można schować
Byłem zdecydowany na Egreat R6S PRO, aż do teraz. Tym bardziej że to urządzenie na Alibaba można dostać wraz z klawiaturą za ok. 160 zł z wliczoną wysyłką. Na allegro grubo ponad 300 i więcej.
Czy opłaca się to kupić, czy lepiej tego Egreata ??
Zastanawiam się czy ten zakup jest opłacalny.