DonAndress
New member
Najlepszy BOX to taki, który oczywiście poza pełną funkcjonalnością oferuje także:
- jest mały (łatwo go schować za TV na ścianie, w małej szafce pod TV, czy przenieść do innego TV),
- bezgłośny,
- pobiera mało prądu,
- ma pilota (najlepiej podświetlanego) i nie wymaga użycie klawiatury czy myszy (szczególnie w sypialni),
- ma system zoptymalizowany pod multimedia z wygodnym interfejsem dedykowanym pod obsługę pilotem,
- kosztuje niewiele
Sam kiedyś używałem mini PC podpiętego do TV ale mnogość wad, jakie niesie ze sobą takie rozwiązanie spowodowała, że szybko przesiadłem się na TVBOXa i nie wyobrażam sobie już powrotu.
- komp faktycznie jest trochę większy, ale za to jak dostałem prośbę w trakcie oglądania filmu, że na teraz trzeba otworzyć Worda czy innego Excela, to nie było żadnego problemu. Poza tym ja szafkę pod tv robiłem sam i tak ją zaprojektowałem, że nie było problemu zmieścić małej obudowy.
- PC może być bezglośny. Do HTPC nie potrzeba najsilniejszych procesorów, a zatem i wiatraki nie przeszkadzają. U mnie tylko HDD czeka na wymianę, ale ceny jeszcze muszą spaść. No bo jakby nie patrzeć, to przy HTPC siedzi się dużo dalej niż 50 cm, czyli wentylator jest nieslyszalny.
- z prądem racja, pobiera trochę więcej.
- do HTPC można podpiąć tzw airmouse, czyli w rezultacie mieć pilota. Ja mam z przyzwyczajenia klawiaturę, ale ona ma 20 cm. Do prostego włączania filmów mała myszka jest ok. Sprzęt do oglądania filmów w sypialni? Nie-e. W sypialni się śpi.
- HTPC ma system do wszystkiego, a nie tylko do multimediów. Mówicie, że fajnie, że zidoo daje aktualizacje co kilka miesięcy. Tylko, że na Windowsa nie trzeba aktualizacji i wszystko działa. A interface, czyli co, wielkie ikony? W win8 już były. Kaman. W boxach najczęściej android nie ma roota i ciężko albo nie da się go zrobić. Ja nie lubię takich ograniczeń.
- HTPC faktycznie kosztuje więcej, ale też i więcej daje. Windowsa można dostać z MSDN albo tanio z jakiejś wyprzedaży. Poza tym uważam takie urządzenie HTPC za bezproblemowe, a na grupie co chwilę czytam, że coś Wam nie działa. A co zrobicie, jak się w boxie coś zepsuje? Bo ja w PC najwyżej wymienię jakąś część, a nie całego za drogiego shielda...
Każde urządzenie ma wady i zalety...
Jasne, jestem tutaj, bo chętnie kupiłbym takiego małego boxa, ale cena shielda to gruba przesada jak dla mnie, bo nigdy nie służył by mi do gier, a tańsze boxy w dalszym ciągu są niedopracowane.
A ja jeszcze chętnie poczytam o wadach HTPC, skoro już go miałeś, czyli wydałeś na niego kasę razem z systemem, a potem wydałeś drugi raz kasę na boxa.
Ostatnia edycja: