Witam wszystkich. Po przeczytaniu wielu stron tego wątku - wiem jedno. Najlepszy tv box to bezgłośny mini pc z windows. Myślę, że za cenę nvidii będzie znacznie wydajniejszy. I żadnych problemów z konfiguracją.
Na codzienne dojazdy do pracy zamiast poręcznego i ekonomicznego samochodu kupujesz autobus?
Najlepszy BOX to taki, który oczywiście poza pełną funkcjonalnością oferuje także:
- jest mały (łatwo go schować za TV na ścianie, w małej szafce pod TV, czy przenieść do innego TV),
- bezgłośny,
- pobiera mało prądu,
- ma pilota (najlepiej podświetlanego) i nie wymaga użycie klawiatury czy myszy (szczególnie w sypialni),
- ma system zoptymalizowany pod multimedia z wygodnym interfejsem dedykowanym pod obsługę pilotem,
- kosztuje niewiele
Jak więc widzisz, komputer typu PC nie spełnia żadnego z ww. kryteriów i z tego samego powodu zdecydowanie wolałem kupić Nvidię Shield TV. Nie bez powodu produkuje się dedykowane urządzenia, zoptymalizowane pod kątem określonych usług.
Poza tym, w cenie Nvidii nie złożysz PC. Sam Windows to połowa ceny. No chyba, że myślisz o reaktywacji jakiegoś trupa wyjętego ze śmietnika ale wydajność Nvidii pokona go sto razy, nie mówiąc już o cechach , które wymieniłem wyżej.
Sam kiedyś używałem mini PC podpiętego do TV ale mnogość wad, jakie niesie ze sobą takie rozwiązanie spowodowała, że szybko przesiadłem się na TVBOXa i nie wyobrażam sobie już powrotu.