Porady - jaki odtwarzacz kupić? (odtwarzacz strumieniowy/mediaplayer)

radioaktywny

New member
Zauważyłem problem z kodekiem VP9 na You Tube, ale testowałem jeden plik, coś się przycinał. https://www.youtube.com/watch?v=5uv5FVJb-iA
Z tego co wiem to Rockchip RK3368 nie wspiera sprzętowo VP9.

Są też problemy z synchronizacją audio/video przy włączonej akceleracji sprzętowej kodowania. Trzeba to włączyć aby odtwarzać płynnie pliki w 4K z wysokim bitrate. Co dziwne pojawiają się wtedy problemy z synchronizacją w plikach "lżejszych" z niższą rozdzielczością i niższym bitrate. Po wyłączeniu akceleracji sprzętowej odtwarzanie tych plików jest OK". Podobno producent ma to poprawić w nowym oprogramowaniu. Zobaczymy. Dobrze, że pracują nad poprawkami i dość często wydają nowy soft.
Zobacz jak będzie działało na MX Player.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Z tego co wiem to Rockchip RK3368 nie wspiera sprzętowo VP9.

Cześć,
Od aktualizacji oprogramowania 1.0.7 ma działać w KODI. Tak podają na forum Himedia. W sumie plik kodowany w VP9 jest odtwarzany u mnie ww KODI, ale brak jest płynności, szarpie. W odtwarzaczu Himedia Player nie jest odtwarzany.

radioaktywny

New member
W sumie plik kodowany w VP9 jest odtwarzany u mnie ww KODI, ale brak jest płynności, szarpie.

To jest to co pisałem: Rockchip RK3368 nie wspiera sprzętowo VP9.

Edit:
Dopiero tegoroczne procki (HiSilicon, Amlogic) mają obsługę VP9 ale znowu za wyjątkiem Rockchip. Zapowiadany RK3399 w specyfikacji ma w tej chwili tylko 4K60. H.265. 10bit ale za to na pokładzie bedzie miał: Cortex A72 (x2) + Cortex A53 (x4) + Mali-864.

Ostatnia edycja:

creep22

New member
pomoc w wyborze

Witam!
Proszę o pomoc w wyborze odtwarzacza HDD, bo gubię się już w tym wszystkim. Chcę urządzenie podpiąć pod projektor, dlatego zależy mi na jakości obrazu i dźwięku. Oprócz filmów z dysku przez USB (przydałby się HEVC), mam zamiar oglądać również HBO GO, Netflix i NBA League Pass. Czy uda się na tych serwisach z takiego urządzenia uzyskać obraz w jakości choć zbliżonej do HD? Mam dość oglądania pseudo HBO HD z Polsatu, gdzie na projektorze wygląda to gorzej niż stara płyta DVD.
Dzięki za wskazówki

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Cześć,
creep22, napiszę Ci tak, ja "zaryzykowałem" i kupiłem odtwarzacz Himedia H8. Na papierze parametry OK. W rzeczywistości jest różnie. Obraz jak najbardziej OK, HEVC na pokładzie, dźwięk gęstych formatów jest odtwarzany, pass trough jest przesyłany do amplitunera. Jednakże urządzenia nie polecam, trochę drobnych niedociągnięć ( o których już wcześniej napisałem). Producent zapewnia, że nowe oprogramowanie ma to poprawić. Zobaczymy, na szczęście nowe oprogramowanie ukazuje się dość często.

Zobacz może jakieś urządzenie z procesorem Amlogic S905, lub HiSilicon, z 2GB pamięci RAM, koledzy wcześniej napisali, że te procesory lepiej się sprawują.

Oczywiście są też inne urządzenia. Różne możliwości, różna półka cenowa.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

seta22

Member
Witam wszystkich serdecznie
Proszę was o pomoc w wyborze otwazacza sieciowego wcześniej miałem xtreamer 1 Ale padł ,teraz się zastanawiam nad popcorn hour vten zależy mi na ładnym obrazie i dobrym dźwięku i dostęp do internetu ytube ,wszystkie filmy,zdjęcia,muzykę mam na dysku sieciowym synagogi .
Chcę żeby to był dobry zakup i służył mi przez parę lat
Czy może polecicie mi coś lepszego
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

bumbum

New member
Openelec i nettop, to najlepsze co możesz w tej chwili kupić. Najbardziej multimedialne urządzenie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

seta22

Member
Tylko mi zależy na prostej obsłudze a przy openelec to zawsze trzeba coś robić A ja na komputerach się aż tak dobrze nie znam

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

bumbum

New member
Kupiłem szwagrowi taki sprzęt, postawiłem openelec, skonfigurowałem i wszystko gra, nie narzeka, a przy komputerze potrafi tylko włączyć i odebrać maila. Człowiek starej daty, do tego budowlaniec. Włącza i ogląda. Przeszedł jednodniowe szkolenie przy flaszce i tyle. Kupiłem mu dokładnie Asusa Eee Box eb1033-b0590

Ostatnia edycja:

Luk@s

New member
Przeczytałem ostatnie strony tego tematu i mam pytanie skąd są Wasze opinie. Czy ktokolwiek krytykujący playery na Androidzie miał do czynienia z Himedia serii Q quad?
Tak się składa, że mam w rodzinie Q3 Quad i Q5 Quad i nie ma ani jednego powodu, żeby się obecnie pakować w coś na Realteku 1186.
Ja na nieszczęście mam Egreata R6S i nie mogę sie doczekać, aż to badziewie zamienię na nową Himedie. Owszem łyka wszystko w x264 do full hd, ale co z tego jak odtwarzacz ciagle ma problemy, a BluRay3D działają tylko po USB, bo LAN w praktyce osiąga 30MBit. Na dodatek nie lubi się z moimi switchami i po sieci ostatnio przytną sie czasem nawet mkv po 10GB.
Posiadacz w/w rownież wcześniej miał player na Realteku (HD900B) i co prawda aż tak źle jak z R6S nie było, ale problem z cięciem sie ISO przez sieć również jest pomimo GBit LAN.

Manky

New member
@Lukas
Też zainteresowałem się tym tematem, jak czytałem różne recenzje i problemy to aż się załamałem, ten nie czyta 3Diso, ten ma problem z 23,9~ klatkami, ten nie odtwarza atmos albo czegoś tam ... byłem tak załamany tym co czytam że już praktycznie zdecydowałem się na htpc (czego chciał bym uniknąć, niby najlepsza opcja ale chyba już doszedłem do etapu gdzie od sprzętu po prostu oczekuję żeby działał a nie żeby trzeba było się o niego troszczyć aby działał ...
Wtedy natknąłem się na temat himedii Q5
Wrzucam w załączniku porównanie z forum kodi wg. którego ta himeda rzeczywiście jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o wszechstronność.
Z twojej wypowiedzi zrozumiałem że czekasz na nowe Q5 które dopiero będzie miało premierę ?:)

Ostatnia edycja:

bumbum

New member
Na openelec wszytko działa, nie miałem jeszcze takiego formatu co by nie otworzył. No może trochę przycina materiał 4K ale to wina nie sytemu a sprzęt który można dobrać tak by wszystko działało

Luk@s

New member
@Manky
Ja ze względu na pośpiech i cenę, bo chwilowo ten drugi czynnik mnie interesuje niestety, biorę w marcu Q3 Quad (w praktyce nie widzę sensu dopłacania do Q5 Quad ponad 200zł, bałem sie o 100Mbit LAN, ale filmy nawet po 20-50GB działają płynnie), natomiast docelowo chcę mieć dwa odtwarzacze, więc następny będzie pewnie faktycznie Q5 Pro, a Q3 pójdzie do sypialni wtedy. Interesowałem sie też H8, ale wychodzi na to, że ma szybszy procesor, lecz gorszy do filmów.

radioaktywny

New member
Przeczytałem ostatnie strony tego tematu i mam pytanie skąd są Wasze opinie. Czy ktokolwiek krytykujący playery na Androidzie miał do czynienia z Himedia serii Q quad?
Tak się składa, że mam w rodzinie Q3 Quad i Q5 Quad i nie ma ani jednego powodu, żeby się obecnie pakować w coś na Realteku 1186.
Ja na nieszczęście mam Egreata R6S i nie mogę sie doczekać, aż to badziewie zamienię na nową Himedie. Owszem łyka wszystko w x264 do full hd, ale co z tego jak odtwarzacz ciagle ma problemy, a BluRay3D działają tylko po USB, bo LAN w praktyce osiąga 30MBit. Na dodatek nie lubi się z moimi switchami i po sieci ostatnio przytną sie czasem nawet mkv po 10GB.
Posiadacz w/w rownież wcześniej miał player na Realteku (HD900B) i co prawda aż tak źle jak z R6S nie było, ale problem z cięciem sie ISO przez sieć również jest pomimo GBit LAN.

Witam,
Przeczytanie tylko kilku ostatnich stron mija się z celem.

Nikt nie kwestionuje, że odtwarzacze androidowe dobrze obsługują materiały FHD czy BluRayISO. Nie po to jednak kupuje się 4/8 rdzeniowe "androidowce" :) To potrafią już wiekowe urządzenia jak mój 7-letni WDTV Live Plus (procesor 1-rdzeniowy 0,5 GHz).
Zapuść jednak sobie na 4/8 rdzeniowym „androidzie” z zegarem 1,5/2 GHz materiał 4k z wysokim bitrate wraz z dźwiękiem passthrough DTS-HD MA i zapewne nie będzie tak różowo. Wejdź na oficjalne i nieoficjalne fora tych urządzeń i poczytaj o problemach. Sami producenci przyznają się do nich wypuszczając co kilka tygodni nowe wersja softu. Na jednym z oficjalnych forów (chyba Ziddo) moderator wprost napisał, iż dopracowanie softu do stanu zgodnego z początkową specyfikacją zajęło firmie Mede8er 2 lata to u nich może być podobnie.

Oczywiście widać znaczący postęp i wpisy kolegi @marciniozo nastawiają pozytywnie.

A tak przy okazji HiMedia wypuszcza bardzo fajne urządzenia i czekam na kwietniową premierę HiMedia Q5 Pro.

Pozdr.

Ostatnia edycja:

babula

New member
Mini pc beelink mx

witam,znalazłem w sieci ofertę kupna jako nowego wyżej podanego odtwarzacza,proszę o radę w podjęciu zakupu,lub podpowiedz jaki mogę wybrać w zakresie kwoty do 400 zł.Poniżej podam pare danych ze strony sprzedawcy:
MINI PC BEELINK MX
System Android 5.1
Procesor Quad Core Amlogic S905 4x 2.0 Ghz
Grafika Mali 450 pięcio rdzeniowa
Ram 1 Gb
Flash 8 Gb
Wifi b/g/n
Hdmi 2.0 4Kx2K
2 x Usb 2.0
Bluetooth 4.0
Czytnik kart do 32 Gb
Lan 10/100/1000
Spdif (optyczne)
Dlna
Miracast

GRATIS XBMC 16 KODI Z DODATKAMI ,PROGRAMY IPLA,TVN PLAYER,GG,SKYPE,PRZEGLĄDARKI,FACEBOOK,ORAZ GRY
DWA LUNCHER NA STYL WINDOWS 10

pozdrawiam:|

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
babula
Zwróć uwagę na dwie sprawy. Pierwsza 1GB pamięci RAM, nie twierdzę, że będzie mało, ale Android jest "pamięciożerny" i 2GB RAM wskazane.
Druga sprawa to KODI 16. Przy 15.2 (takie mam u siebie) jest dźwięk DTS HD MA, Dolby True HD i Atmos - Passthrough. Nie jestem pewien, ale chyba przy KODI 16 tracisz dźwięk gęstych formatów. Sprawdź to.

nowy57

Member
witam
mam obecnie medar800 , bardzo sobie go chwale biorąc pod uwage mozliwosci oprogramowania , szybkosci , czytania formatów audio i video .
mam duzy telewizor LCD i mam wrazenie ze obraz byl lepszy gdy mialem dune 303d (tu nie pasowalo mi oprogramowanie , nie czytał wszystkich formatów audio duzej gęstosci passtrough - medar czyta)
i teraz pytanie czy popcorn Vten lub A410 bedzie znacznie lepszym wyborem niz moj medar800 jesli chodzi o jakosc obrazu ?
PS.
tak naprawde nie interesuje mnie obecnie 4K , interesuje mnie bdb jakosci obraz .
filmy jakie ogladam są w 95% w formacie .mkv zawsze staram sie wybierac w 1080 rozdzielczosci
prosze o 2 zdania
dziekuje

Do góry