Porady - jaki odtwarzacz kupić? (odtwarzacz strumieniowy/mediaplayer)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Wszystko zalezy od wymagan. Jesli szuka sie rozwiazania pod katem jakosci obrazu, maksymalnej funkcjonalnosci i elastycznosci oprogramowania, nic nie jest w stanie zastapic HTPC. Jesli komus nie zalezy na mozliwosci odtwarzania oryginalnych dyskow BD lub ich obrazow, z pelnym menu, nie potrzebuje 3D (frame packing), pelnej kompatybilnosci ze wszystkimi formatami audio, kontroli zakresu luminancji, moze sobie smialo takiego Androidowe pudelko sprezentowac, pamietajac jednak, ze nawet jesli jest ono mistrzostwem swiata pod wzgledem wydajnosci HW, bedzie ono tylko tak dobre, na ile pozwoli mu na to oprogramowanie (patrz Nvidia Shield). Wiekszosci osob gwizdek na Amlogicu ( wsparcie dla x265, za 25USD), czy zamiast tego zestaw smart TV+Amplituner (ARC) + serwer DLNA +smartphone na Androidzie, czyli wszysyko co juz prawdopodobnie w domu jest, bez ponoszenia dodatkowych kosztow, powien wystarczyc, aby osiagnac ten sam efekt.
Zakladam, ze zainteresowanym chodzi o strumieniowanie video, a nie audio.

Ostatnia edycja:

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Nie wydaje mi sie, ze tv boxy na Androidzie sa takie slabe.

Nie rozmawiamy to o tv boxach, ale o rozbudowanych odtwarzaczach multimediów HD, które radzą sobie bezproblemowo z materiałami Full HD o najwyższych bitrate, pozwalają na obsługę napisów z pełną konfiguracją i mają SoC temu dedykowany.

Androidowe playerki niestety jeszcze nie wytrzymują porównania. Testowałem kilka na pakiecie plików temu służących i mankamentów jest wiele, przede wszystkim w większości przypadków rzuca się w oczy brak płynności, a sprawnym odtworzeniu BD ISO można pomarzyć. Jak myślicie, dlaczego tak wiele ich wystawianych jest w serwisach aukcyjnych przez prywatne osoby (pomijam sklepy)? Właściciele dość szybko przekonują się, że nie tędy droga. Licytacja liczbą rdzeni w układach to jeszcze nie wszystko - muszą być aplikacje, które te rdzenie wykorzystają do przetworzenia danych, a realia są takie, że większość wykorzystuje dwa...

Jestem posiadaczem Samsunga Galaxy S2 9.7 chyba z najmocniejszym obecnie SoC, 3 GB RAM i przy testach w roli playera multimediów Full HD dopiero sobie jakoś radzi. Ale kto da 2K złotówek za taki androidowy player?

collider

New member
Bez reklam
Czyli, jezeli dobrze zrozumialem, gdy bede chcial odtworzyc kopie bluray to nie ma szans na plynne odtwarzanie? Czy te same problemy w Androidowcach beda wystepowac z streamingiem? Bo producenci chwala sie, ze mozna na tym ogladac materialy UHD. Jak zauwazylem jest tam nawet dedykowana apka nie wspominajac i youtube. W laickim jezyku wychodzi, ze taki Android box jest gorszy w obsludze plikow niz przecietny odtwarzacz bluray.
Wiem, ze rozmowa jest o czym innym, ale po paru recenzjach i zachwytach uzytkownikiw myslalem, ze taki tv box potrafi w duzym stopniu zastapic jak to nazwales, rozbudowany odtwarzacza HD.

pierwszyy

Member
Miałem w rękach m8s i ten player potrafi wiele i za te $ (i większe) jest świetny -> konkurencji brak. Przyznam, że nie testowałem jakichś ogromnych plików z gigantycznym bitrate... największy jaki testowałem x264 fullhd ~12GB. Odtwarzał płynnie! pliki demo 4K x265 płynnie! pliki testowe z dźwiękiem ac3 5.1, DD dts 5.1/7.1 truehd bez zająknięcia! plik testowy z dolby atmos? oczywiście, że odtworzył! napisy -> kodi czy trzeba jeszcze coś dodawać? z paczki tych plików odtworzył wszystkie (niektóre egzotyczne z problemami) https://drive.google.com/open?id=0B39QSO293C4HQWgwQ0pvQ3A4WW8

Jeśli ktoś chce otwarzać obrazy bd iso być może się zawiedzie... niewiem nie testowałem, ale z tego co wiem kodi potrafi takie pliki obsłużyć więc nie powinno być problemu. Poza tym pliki m2ts typowo bluray'owskie nie potrzebują nie wiadomo jakiej wydajności, bo nie są to pliki "skompresowane" w takim stopniu jak np. x264/x265.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Wydajnosc SoC-ow uzywanych w tzw TV boxach juz dawno jest wystarczajaca, aby obsluzyc kazde komercyjnie wydane video. Istota porownan, sprowadza sie do mozliwosci na jakie pozwala oprogramowanie boxa/playera, efektywnosci wykorzystania z hardwarowej optymalizacji, sprawnosci postprocessingu i jakosci generowanego obrazu (czyt wystepujacych artefaktow/szumu)
Bez uzycia dedykowanych narzedzi testujacych, wlasciwie nie ma sie co do takiej dyskusji wogole zabierac.
Nie sledze tematu juz od dluzszsgo czasu, wiec nie wiem co jest teraz na topie, ale polecam rzucic okiem np na zestawienia z testow roznych urzedzen z wykorzystaniem HQV-HD.

pierwszyy

Member
@bubafat: nie rozśmieszaj mnie, bo zaraz zajadów dostanę... przypomnę tylko, że mówimy o sprzęcie domowym za 300-400zł, a nie studyjnym... probujesz określić "ile diabłów zmieści się na główce od szpilki"... więcej mi sie nie chce pisać...

collider

New member
Bez reklam
Miałem w rękach m8s i ten player potrafi wiele i za te $ (i większe) jest świetny -> konkurencji brak. Przyznam, że nie testowałem jakichś ogromnych plików z gigantycznym bitrate... największy jaki testowałem x264 fullhd ~12GB. Odtwarzał płynnie! pliki demo 4K x265 płynnie! pliki testowe z dźwiękiem ac3 5.1, DD dts 5.1/7.1 truehd bez zająknięcia! plik testowy z dolby atmos? oczywiście, że odtworzył! napisy -> kodi czy trzeba jeszcze coś dodawać? z paczki tych plików odtworzył wszystkie (niektóre egzotyczne z problemami) https://drive.google.com/drive/my-drive

Jeśli ktoś chce otwarzać obrazy bd iso być może się zawiedzie... niewiem nie testowałem, ale z tego co wiem kodi potrafi takie pliki obsłużyć więc nie powinno być problemu. Poza tym pliki m2ts typowo bluray'owskie nie potrzebują nie wiadomo jakiej wydajności, bo nie są to pliki "skompresowane" w takim stopniu jak np. x264/x265.

Testowales jak chodza gierki z google store i czy youtube jest tez obslugiwane w UHD?

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Pierwszy.
Nie wiem co konkretnie negujesz, bo nie raczyles tego napisac. Jesli tylko moje podejscie do tematu, to dobrze by bylo, abys je najpierw znal.
Napisalem troche wiecej niz trzeba bylo, zeby zadowolic kazda ze stron. W skrocie moglbym napisac 2 zdania.
1. Tak, da sie na sprzecie za 25$ odtworzyc wszystko to, co na Kolegi "najmocniejszym Samsungu".
2. Dla amatorow najwyzszej jakosci, nie ma to jednakze znaczenia, bo tej niestety nie dostana dzieki obu wspomnianym (ani tez zadnym innym androidowym playerom).
Chcesz przedyskutowac jakis konkretny zwiazany z tym lub pokrewny problem, to dawaj. Zarty w innym watku.

pierwszyy

Member
ależ ja niczego nie neguję... zapewne istnieje różnica (w generowanym obrazie) w porównywanych sprzętach za 300zł i tym za ~1000zł, którą bardzo dobrze uwydatniają "dedykowane narzędzia testujące"... a, że ludzkie oko może mieć z tym problem to...

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Mysle, ze w tej chwili poruszamy sie w zakresie, ktory podlega ocenie intelektu, a nie oka.
Podsumowujac.
Ty, sprzetu, ktory polecasz nie masz, ani nie przetestowales dokladnie, Nie wiesz za bardzo nawet o czym pisze i dlaczego.
Gratuluje samopoczucia i usmiechu na codzien zycze.

Do góry