I tym chyba tę dyskusję zakończyć.
Nie zamierzam bo nadal nie widzę odpowiedzi na moją hipotezę.
Ale żeby było bardziej zrozumiałe to trochę muszę pomęczyć klawiaturę.
I moja prośba na koniec. Pisz jasno i komunikatywnie, rzec można łopatologiczne
Spróbuje łopatologicznie jak tylko mogę.
Pisałem że najprawdopodobniej żaden player nie zdekoduje
strumienia audio wideo, mylisz strumień z odczytem plików po sieci. Plik avi czy MKV itp. żeby był strumieniem serwer musi go
transkodować do formatu umożliwiającego transmisje, podobną do transmisji telewizji internetowej, satelitarnej czy naziemnej cyfrowej,
W przypadku protokołu DLNA serwer transkoduje tylko do trzech formatów, w kategoriach
obraz - JPEG
audio - LPCM
wideo - MPEG-2 TS (Transport Stream)
To że z odczytem wszystkich typów plików nie masz problemów doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale jeśli chodzi o dekodowanie w locie strumienia danych powiedzmy 40Mb/s nie musi już tak być kolorowo.
Prawdą jest że nie musi być aż tak potężny strumień żeby cieszyć się doskonałą jakością, przekaz satelitarny HD jest od 12 do 16Mb/s i na jakość nikt nie narzeka, czyli powiedzmy nieco ponad 20Mb/s zapewni bardzo dobrą jakość z którym większość odtwarzaczy powinno sobie poradzić (nie koniecznie w zadowalajacy sposób). A jeżeli Twój tablet jest nieco słabszy, zawsze możesz przypisać mu na serwerze odpowiednie transkodowanie z kompresją w locie, tu już musi być trochę lepszy procesor na serwerze, na swoim playerku takich fajerwerków niedoświadczysz.
Co do Twojej wypowiedzi że dwa indetyczne playery z DLNA udostępnią sobie media, oczywiście nie jest to prawda, jeden z nich musi działać jako serwer a drugi być klientem DLNA, i myślę że żaden player nie jest serwerem DLNA a nawet jak znajdziesz takowy to jego okrojona funkcjonalność zbliżona jest do serwerów DLNA które posiadamy w smartfonach i nijak się mająca do rasowych media serwerów DLNA na Linuksie, owszem wiem że i one nie zapewniają pełnej swobody, ale jest to tylko aplikacja która ciągle jest rozwijana, jeszcze rok czy dwa wszystkie borykały się z problemami niemal wieku przedszkolnego, do dziś w wielu z nich nie wiele się pozmieniało, myślę że już dziś można zamiast playera który też święty nie jest i nigdy już się bardziej nie rozwinie, (bo z wozu konnego do helikoptera nie idzie zrobić upgrade) kupić serwer mediów i cieszyć się o wiele bardziej wszechstronną technologią, już nie mowię tu tylko o DLNA ale o funkcjach znacznie bardziej pożytecznych, które żaden player nigdy miał nie będzie.
Jesteś facetem bardzo oczytanym i dużo pomagasz kolegom co wszyscy widzą i doceniają, ale może warto poszeżyć nieco swoje horyzonty i zapoznać się nieco z nowszymi rozwiązańami a nie "pieprzyć ciągle o VHSie" (tylko się nie spieniaj bo to była tylko przenośnia) według mnie playery miały swoje 5min i czas na nowości które powinieneś zacząć promować, no chyba że jesteś jak mój dziadek któremu się nie przetłumaczy że komputer to pożyteczny przedmiot i broni się jak przed zarazą.
Zobacz ile producentów zaprzestaje produkcje, bo to sprzęt bez przyszłość.
Przecież wyraźnie napisałem, że bez problemu po sieci ethernet odtworzyłem normalną płytę BR w formacie ISO na moim playerze Xtreamer SW 3
Tak masz playery z gigabitowym łączem, gigabitowy switch oraz nie byle jakie kable, dlatego Twój
bufor bez problemu wyrabia po sieci LAN. Jak to się mówi wyjądki tylko potwierdzają regułę.
Powiedz ile ludzi chiało by to mieć bez kabli i nie wydawajac przy tym fortuny.