twierdze że: najprawdopodobniej żaden player nie zdekoduje strumienia audio wideo z szybkością bitów odpowiadającej BR, i bez znaczenia jak jest połączony. Jeżeli posiadasz przykład podziel się doświadczeniami.
Przecież wyraźnie napisałem, że bez problemu po sieci ethernet odtworzyłem normalną płytę BR w formacie ISO na moim playerze Xtreamer SW 3, ergo - uczyni to każdy player na SoC Realteka 1186DD. Co tu jest niejasne?
Podkreślam: normalną płytę w z normalnym bitrate (ze specyfikacji blu-ray: maximum AV bitrate 48 Mbit/s (wideo i audio w jednym strumieniu).
Ba... Przed chwilą w ramach testu odtworzyłem po ethernecie znany mega plik testowy Jellyfish-80-Mbps.mkv, tylko z lekkimi tylko przycięciami. Oczywiście z dysku zew/wew. podłączonego do playera odtwarzanie jest płynne.
Dla uzmysłowienia sobie jaki to plik, fragment jego metryki z MediaInfo:
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L5.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 3 klatki
Format_Settings_GOP : M=3, N=33
Tryb multipleksowania : Header stripping
ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC
Czas trwania : 30s 30ms
Przepływność bitów : 78,7 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 23,976 kl/s
I tym chyba tę dyskusję zakończyć.
Tak udostępni pliki po sieci ale z BR iso oraz plikami podobnej szybkości bitów o prawidłowym odczycie udostępnionemu playerowi można pomarzyć, prawda?
Patrz wyżej.
Czyli twierdzisz że jak kupię dwa identyczne playery wypasione w DLNA z takim samym standardem bo są jednakowe to jeden drugiemu udostępni pliki po DLNA? Oczywiście że nie jest to prawdą, zgodzisz się?
Nie zgodzę się. Technologia Wifi z protokołem DLNA to bezprzewodowe łączenie urządzeń w celu przesyłania danych. W pzypadku jakichkolwiek playerów z tymże protokołem działa to w obydwie strony.
A i dochodzimy do sedna wyższość serwera nad playerem jako naszego centum mediów, To są serwery jak widać, czyli nadal brakuje playera, nawet jak znajdziesz serwer z hdmi i pilotem to nadal to będzie serwer z playerem, a nie player z pseudo serwerem.
Jakiego serwera (pamiętaj, że serwer to - w dużym skrócie myślowym - aplikacja lub ich zbiór)? Mój player, na który się tu powołuję, i jemu podobne, mają po kilka serwerów. Spełniają swoją rolę znakomicie. Oczywiście lepszy byłby bardzo mocny sprzęt dedykowany multimediom, ze streamingiem, działający jako NAS, NFS, FTP, z klientem bittorenta itp. itp. itd., ale należy pamiętać o następujących rzeczach: a) cenie takiego sprzętu - horrendalne; b) fakcie, że wąskim gardłem jest domowa sieć; c
fakcie, że wąskim gardłem jest domowy telewizor.
I moja prośba na koniec. Pisz jasno i komunikatywnie, rzec można łopatologiczne, bo Twoje tezy momentami trudno zrozumieć i gdzieś ginie ich logiczna ciągłość. Mam cichą nadzieję, że to nie kwestia jakichś zaników moich zdolności czytania i rozumienia