i moje pytanie jest takie - czy to wyższe ref w filmach mkv pojawiło się od niedawna
i czy dalej wartości te będą rosły i jak to się ma do playerów np z przed 1-2 lat
Ogólnie rzecz biorąc strasznie duże materii pomieszanie tutaj panuje, co świadczy o pewnym lenistwie intelektualnym kolegów, bowiem wystarczy zapytać "wujka Google" i...
W największym skrócie: klatkami albo ramkami referencyjnymi (ref. frames) określane są klatki, do których odnoszą się inne klatki w zakodowanym materiale - bez wdawania się w szczegóły, wynika to ze sposobu i z algorytmu kodowania. Czyli jeżeli jakiś program informujący o cechach pliku wideo (np. MediaInfo) pokazuje nam, że jest np. 8 klatek referencyjnych, to do tej liczby klatek odnosi się konkretna klatka. Chodzi w tym o to - naprawdę w największym skrócie myślowym - że dane klatek referencyjnej służą do zdekodowania konkretnej klatki mającej do nich odniesienia. Im większa liczba klatek referencyjnych tym lepsza jakość materiału.
Teraz praktyka: Jeżeli w specyfikacji odtwarzacza mamy, że odtworzy materiał zakodowany H.264 HP@L5.1 do 16 referencyjnych ramek to jest super, bowiem z reguły filmy (a o to nam przecież chodzi) pojawiają się z reguły w niższych parametrach, a tak wysoki profil, który podałem miał tylko jeden powszechnie dostępny film, z którym się spotkałem.
HP@L5.1 16 ref. frames i 30 fps powinny odtworzyć bez artefaktów i płynnie wszystkie dobrze skonstruowane playery z RTD 1186 (w moim przypadku Xtreamer SW3, HiMedia HD900) i player oparte na dwóch ostatnich SoC Sigmy. W playerze z układem 1185 pojawia się pikseloza - sprawdzanie na HiMedia HD600A. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia bitrate, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi i jakie są wydolności playerów...
HP@L4.1 i niższe, do 8 ref. frames na pewno odtworzą poprzednie generacje playerów oparte RTD 1073DD i równoważnych Sigmach. Przy dobrym firmware odtworzą też HP@L5.1 z niższymi wartościami ref. frames - kiedyś sprawdzałem "Back to the Future" HP@L5.1 3 ref. frames i było OK.
Ogólnie w specyfikacjach playerów mamy informacje, że obsługują H.264 BP@L3, MP@L4.0, HP@L4.0, HP@L4.1, HP@L5.1 (z wyjątkiem wysokich bitrate oraz 16 i więcej referencyjnych ramek).
A ponieważ uczyć się trzeba przez całe życie, więc na pewno warto przynajmniej zapoznać się z:
H.264/MPEG-4 AVC oraz
x264. Dla bardziej ambitnych:
H.264/MPEG-4 AVC - Wikipedia, the free encyclopedia oraz
x264 - Wikipedia, the free encyclopedia,
VideoLAN - x264, the best H.264/AVC encoder,
x264 Options Explained | Articles - Digital Digest,