Pomocy: sprzęt do stereo

I

irek6311

Guest
Pioneer A70 czy A50 i tak grały na 1/2 mocy w pokoju 40m", więc niedoboru mocy z Dali Ikon 6 mk II nie było, ja chwalę ten sprzęt ale jest wymagający co do materiału, kiepskie CD płytki czy flac kiepskiej jakości psują radość z odsłuchu, tak na marginesie dużych różnic pomiędzy A70 a A50 nie ma w jakości dżwięku a A70 droższy bo ma DAC.

Henry

Active member
Bez reklam
Kiedyś pisałem już, że przez chwilę miałem w domu PMA720 i A50 i powiem szczerze, że dużych róznic nie było, z minimalną przewagą dla Denona, z kolei A50 wygrywał możliwością pracy jako końcówka....

I

irek6311

Guest
Pionner czy stereo czy KD to mam od Dystrybutora z 30% upustem, Denon mocno zawyża ceny i nawet jakbym to kupił w Hurtowni przepłacę, miałem Denon PMA 720 z moimi Dali scena była identyczna i bas i może gra lepiej w średnim paśmie trochę albo co innego jeszcze, jakoś przekaz całościowy z A50 mi spasował bardziej, teraz nie napiszę gdzie była różnica bo lekka skleroza u mnie (50latek).

EDIT:
Tak na koniec bo stereo ze stopki tanie, porównania z innym sprzętem z podobnej półki to minimalne różnice, szkoda kruszyć kopie co gra lepiej, inne kolumny i wzmacniacz zagra inaczej, pokój o lepszej akustyce i całość na 5+ a w bloku na naciąganą 3, tak można pisać bez końca bo jeszcze każdy ma inaczej wyrobiony słuch i wyłapuje lepiej lub gorzej błędy w muzyce, własne preferencje co do muzyki też zaburzają osąd bo co jednemu pasuje innego drażni, tak jak ja nie lubię Heavy Metal (wprost uszy mnie bolą i czuję odrazę do tej muzyki) a kuzyn może to słuchać całe dnie.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Kuzyn mi to załatwia ale to jednostkowy sprzęt (Pioneer), nie da rady na Forum, nawet jakbym go mocno prosił, ewentualnie jak jakiś klocek z ekspozycji, ale to szybko znika i musi być na 100 pewny klient bo ja nie będę się potem z tym na Allegro bujać ;)
W Hurtowni to korzystam jak więcej tych Denonów wezmę KD (2xxx) te wyższe mają prawie zerowe branie dlatego nie robię instalacji na tym, klient sknera i chciał by w cenie amplitunera mieć kompletne KD + instalacja.

SternQuest

New member
Mój sprzęt ma swoje lata??? To Ci nowina, ampli ma trzy lata i według Ciebie to przeżytek?Wzmacniacze z końcówka 20 to też przeżytki? Jak to najnowsze modele z określonych pulek producenta.
Ale to mam nie wydawać opinii na temat sprzętu który posiadam tylko potwierdzać to co Ty? Zapomnij.

X 2200 i X 2100 i X 2000 to mizernoty, ja nawet na nie uwagi nie zwracam.

Właściwie do wszystkich :Henry, Paweł Sz. to też do Was:

Nie powiedziałem że przeżytek, czytaj ze zrozumieniem. Po prostu zmienia się koncepcja firm produkujących sprzęt. Aby więcej nie tracić na rynku firmy muszą w końcu ulepszać sprzęt by był uniwersalny (i robią to od jakiś dwóch lat)i grał w miarę przyzwoicie. Na kupno kilku klocków i ustawienie ich w wieże może sobie pozwolić coraz mniej osób. Mój amplituner nie jest jakiś wyjątkowy, jest solidnym dobrym ampli, ale podejrzewam że do tych kolumn co mam optymalny. Powiem więcej potrafi bardzo dobrze zagrać w stereo. Właśnie testuję nowe słuchawki AKG K712 Pro i pomimo że nie są wygrzane dźwięk w stereo naprawdę bajka. Na pewno lepszy niż na kolumnach Będę niedługo testował z dedykowanym wzmacniaczem słuchawkowym, też będzie to fajny test czy do wszystkich słuchawek taki wzmacniacz jest potrzebny.
Ale do rzeczy. Porównywałem ostatnio z RZ800 następujące wzmacniacze Onkyo: A9050,A9070 czy klona A9000R. Miałem też w domu Hegla 80 i powiem tak jest różnica zwłaszcza w A9050 i A9000R, Heglu (nigdy wcześniej jej nie negowałem), ale już nie taka duża jak u znajomego który ma jakiegoś Denona sprzed 8lat (nie pamiętam symbolu) a wzmakiem który Ty posiadasz. Tam naprawdę słychać sporą różnice na korzyść wzmacniacza. Tak jak powiedziałem wcześniej osoby o wrażliwym uchu na pewno pójdą w sprzęt stereo. Mi chodzi tylko o uczciwość i o nie przekreślanie bez odsłuchu nowych produktów na rynku. I wcale nie chodzi tu tylko o produkty Onkyo. Nowe Marantze, Denony czy Pionieery też na pewno grają lepiej niż ich poprzednicy. Co do cen to też kryzys na rynku działa trochę na naszą korzyść (klientów). Komponenty elektroniczne na rynku tanieją i za te same pieniądze możemy kupić dużo więcej niż w czasach koniunktury (także branża komputerowa). Firmy walczą o koncerny aby to właśnie od nich kupowały towar, a te za to wytwarzają sprzęt tańszy ale naładowany dużo lepszą jakościowo elektroniką niż jeszcze parę lat temu. Teraz wszyscy wiedzą że sprzedaż chłamu wiąże się jednoznacznie z utratą marki a przy tym utratą i tak małego rynku konsumpcyjnego.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Wypada dodać że obecnie amplitunery KD nie są tak napakowane wyjściami audio/video jak 4 lata wstecz, budżetowe szczególnie mocno okrojono a poprawiono elektronikę toru audio, więc spokojnie taki sprzęt z nowej serii może konkurować ze wzmacniaczami stereo, wzmacniacze stereo nie sprzedają się tak dobrze jak amplitunery KD (+/- 2,5 tyś zł) więc ceny mają wyższe a to wcale się nie przekłada na jakość dżwięku (z akcentem na te za 1k zł).

ket23

New member
SternQuest dzięki wielkie rozbawiłeś mnie zaiste. Wybacz ale to co napisałeś to wierutna bzdura. Zastanawiam się w której minucie utworu jakiegokolwiek wykonawcy,słuchając na świetnym w stereo amplitunerze...słyszysz strzały

SternQuest

New member
SternQuest dzięki wielkie rozbawiłeś mnie zaiste. Wybacz ale to co napisałeś to wierutna bzdura. Zastanawiam się w której minucie utworu jakiegokolwiek wykonawcy,słuchając na świetnym w stereo amplitunerze...słyszysz strzały

Jeżeli twierdzisz że bzdura to może rozwiniesz swoją wypowiedź... bo na razie nic ciekawego nie powiedziałeś.

Rafal7

Banned
Ja wszystko rozumie, z tym że mam w miarę mocny i dobry ampli a porównując go z tanim wzmacniaczem średnio wypada.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Właściwie do wszystkich :Henry, Paweł Sz. to też do Was:

Firmy walczą o koncerny aby to właśnie od nich kupowały towar, a te za to wytwarzają sprzęt tańszy ale naładowany dużo lepszą jakościowo elektroniką niż jeszcze parę lat temu. Teraz wszyscy wiedzą że sprzedaż chłamu wiąże się jednoznacznie z utratą marki a przy tym utratą i tak małego rynku konsumpcyjnego.

Z tym się nie zgodzę. Owszem w przypadku kina domowego są coraz nowsze technologie i w tym wszyscy konkurują, ale czasem mam wrażenie, że zapominają o brzmieniu. Tu często widać oszczędności.Nie tyczy się to tylko amplitunerów kd, a także wzmacniaczy, kolumn. Jakiś czas temu rozmawiałem z gościem, który ma pojęcie z budowie kolumn i często modyfikował kolumny innych zachodni koncernów. I powiedział mi, że poziom użytych komponentów wewnątrz kolumny (zwrotnice, okablowanie itp) jest coraz niższy. Nie tyczy się to oczywiście wszystkich. To co było standardem kiedyś teraz występuje w wyższych seriach, albo wcale. Księgowa rządzi :) Na zewnątrz oczywiście coraz ciekawsze wzornictwo bo jak wiadomo oczami tez kupujemy.

Wracając do amplitunerów kd. To są uniwersalne kombajny i tu nie ma wątpliwości. Dla wielu użytkowników w zupełności wystarczą i nie ma w tym nic złego. Czasem decydują niuanse, za które płaci się bardzo dużo. Ważne żeby czerpać radość z tego co mamy.

Pozdrawiam

Ja czytam ze zrozumieniem, a Ciech chyba boli to że ktoś ma inne spostrzeżenie.

Myśle, że kolega ma inne podejście i trzeba to uszanować.

Henry

Active member
Bez reklam
Sorry, ale ta dyskusja jest bez sensu.....:?
Żeby dojść do czegokolwiek należałoby trochę krytycznie czyt. obiektywnie spojrzeć na swój sprzęt....
Ja dostrzegam znaczną różnicę (zresztą nie tylko ja, a praktycznie większość osób, z moją żoną na czele, która dość sceptycznie podchodzi do moich "fanaberii") pomiędzy swoim wydawałoby się wysokim modelem amplitunera, który charakteryzuje się dość dobrą sekcją stereo a średnim wzmacniaczem stereo - PM7004.
Potrafię wyłapać słabe punkty swojego systemu i bez żadnych przeszkód o nich pisać, widzę mankamenty w zabawkach Marantza, widziałem ułomność poprzedniego Denka i wiem, że jest całe mnóstwo lepszego sprzętu...natomiast, to co dostrzegłem, to, że jak ktoś już zdecyduje się na Onkyo, to będzie bronił tego wyboru....jak to było w jednej słynnej scenie - " bo ja wąsy noszę od przedwojny i nie dam ogolić".... piszecie o wyjściu ze schematów, a sami nie chcecie stanąć obok i obiektywnie ocenić....

SternQuest

New member
Wracając do amplitunerów kd. To są uniwersalne kombajny i tu nie ma wątpliwości. Dla wielu użytkowników w zupełności wystarczą i nie ma w tym nic złego. Czasem decydują niuanse, za które płaci się bardzo dużo. Ważne żeby czerpać radość z tego co mamy.

I tu zgadzam się z Tobą w 100%. Panowie ja wcale nie twierdzę że amplitunery są lepsze do stereo, po prostu podkreślam że dzisiejsze amplitunery nie są takie same jak wcześniej. Trochę się nam to wszystko zmienia. To wszystko.

rabit

Active member
Bez reklam
Miałem Yamahe, Onkyo i Denona. Wszystkie grają w swój niepowtarzalny sposób i nie wiem jak wysoki model by mi przedstawiono, to i tak bym wiedział która marka gra. Oczywiście są niuanse które pozycjonują wyższe modele ponad niższymi, lecz szkoła grania danej marki jest ta sama. I na prawdę, wiele osób czytających to forum, nie potrzebuje sprzętu audiofilskiego. Potrzebują ampli lub wzmaka który wyostrzy górę lub zdołuje bas żeby mieć TO COŚ. Nie napalajmy się że amplituner czy wzmacniacz zmieni nam dużo w najtańszych Monitorach. Będzie lepiej, lecz niestety żeby odczuć zmianę trzeba troszkę więcej zainwestować. Tylko czy o to na prawdę chodzi? Może to właśnie najtańsze kolumny są robione pod zwykłych śmiertelników, którzy chcą nie liniowego grania, a konkretnego łubu, dubu. Zastanówmy się czy nie przepłacamy? :p

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Żeby dojść do czegokolwiek należałoby trochę krytycznie czyt. obiektywnie spojrzeć na swój sprzęt....
Ja dostrzegam znaczną różnicę (zresztą nie tylko ja, a praktycznie większość osób, z moją żoną na czele, która dość sceptycznie podchodzi do moich "fanaberii") pomiędzy swoim wydawałoby się wysokim modelem amplitunera, który charakteryzuje się dość dobrą sekcją stereo a średnim wzmacniaczem stereo - PM7004.
Potrafię wyłapać słabe punkty swojego systemu i bez żadnych przeszkód o nich pisać, widzę mankamenty w zabawkach Marantza, widziałem ułomność poprzedniego Denka i wiem, że jest całe mnóstwo lepszego sprzętu...natomiast, to co dostrzegłem, to, że jak ktoś już zdecyduje się na Onkyo, to będzie bronił tego wyboru....jak to było w jednej słynnej scenie - " bo ja wąsy noszę od przedwojny i nie dam ogolić".... piszecie o wyjściu ze schematów, a sami nie chcecie stanąć obok i obiektywnie ocenić....

Jak zwykle sie z Tobą zgadzam.

Ale dołożę do dyskusji jeszcze ,moje doświadczenia ampli vs wzmak..
Zdecydowanie nie zgadzam się co niektórzy twierdzą że najtańszy wzmacniacz pokona każdy ampli. Z Marantzowego podwórka, moje porównanie SR7009 z PM6005 wypada na niekorzyść wzmacniacza. Serii 7 nie słuchałem ale podejrzewam dokładnie jak henry1979 pisze o wyższości tutaj. Tego bym sie spodziewał po tym budżecie od wzmacniacza.

Jakość odtwarzaczy znowu, tych wbudowanych w amplitunery mocno odbiega od jakości odtwarzacza dedykowanego. Scena, stereofonia, detaliczność, kontrola basu - odtwarzacz dedykowany miażdży ten wbudowany w ampli!

Co do Onkyo, możliwości w KD są bezsprzecznie niepodważalne..
W stereo basu dużo jest ale słabiej kontrolowanego ale najgorszą/najsłabszą częścią ampli Onkyo jest detaliczność wysokich tonów.

SternQuest

New member

Ale ja wcale nie bronię marki Onkyo ani swoich wyborów i też potrafię dostrzec minusy w sprzęcie który zakupiłem. Zaznaczyłem wcześniej że wszyscy producenci udoskonalają amplitunery by były bardziej uniwersalne. Poza tym kupując ostatnio amplituner naprawdę wykonałem sporo testów i porównań choćby z wzmacniaczami Onkyo i nie tylko. Miałem zamiar kupić też wzmacniacz, ale po testach doszedłem do wniosku że na razie do reszty sprzętu wystarczy sam ampli. Jak zainwestuję we fronty za co najmniej 10tyś to wtedy pomyślę o wzmacniaczu. Na razie skok w jakości dźwięku byłby po prostu znikomy. A to co mówię to moje subiektywne zdanie i ocena - każdy ma prawo oczywiście się z nim nie zgodzić ;)
Dodam jeszcze że jeżeli porównujemy amplituner ze wzmacniaczem to oba niech będą podłączone po analogu, jeżeli amplituner mamy połączony przez hdmi to w stereo zawsze nam zagra dużo gorzej.

Ostatnia edycja:
Do góry