Pomocy: sprzęt do stereo

Henry

Active member
Bez reklam
Chciałbyś żeby tak było .Teoretycznie to oczywiście jest możliwe ,bo już praktycznie to raczej nie .Rozkręć taki prosty wzmacniacz i zobacz na jego topologię
znam możliwości Onkyo serii 6, o ile w KD sprawuje się dobrze, to sekcja stereo pozostawia wiele do życzenia, znam także przytoczonego wzmacniacza PMA720... nie opisuję wyczytanych gdzieś opinii, a to co słyszałem i czego doświadczyłem, poza tym napisałem koledze, żeby sam się przekonał... Dla mnie osobiście w stereo graja Onkyo od 8-mki w górę....tyle ode mnie

I

irek6311

Guest
Nie trzeba rozkręcać nowych wzmacniaczy by ocenić ich sprawność bo zasilanie mają skromne, ostatnio dużo sprzętu przewieło się przez moje pomieszczenie odsłuchowe, tak z marszu to napiszę że amplituner KD za 2tyś czy 2,5tyż zł spokojnie może konkurować ze wzmacniaczem za 1,5tyś zł, scena i separacja kanałów w amplitunerze KD trochę zamazana ale jak ktoś nie audiofil to tego nie wyłapie, druga sprawa to moc, amplituner KD taki Pioneer VSX-924 czy VSX-930 na 2 czy 4 wolnostojących kolumnach nagłośni tak mocno imprezę że potrzeba wzmacniacza za 3k zł by z nim konkurował, więc mit co do wyższości wzmacniacza nad amplitunerem obalę, ja mam 2 zestawy ale spokojnie wystarczył by zestaw KD z kolumnami stereo bo te z KD psują bardziej efekt stereo niż amplituner.

azimut

New member
też wątpię aby wzmak za 1k grał zauważalnie lepiej od ampli za 2,5k, tym bardziej że ten Onkyo 646 naprawdę nieźle sobie radzi. Jak słuchałem muzyki po blutooth z telefonu (flac) to oczywiście był niedosyt, ale jak te sam kawałki odsłuchałem z pendrive włożonego do ampli to mi szczena opadła, nawet się nie spodziewałem że taka różnica może być.
Powiem więcej, w sklepie dla porównani odłuchałem wzmacniacz Marantza 6005 (za 2,5k) a po ten ten ampli Onkyo 646 i miałem wrażenie że ten ampli gra lepiej. To są moje subiektywne odczucia.

werf

Active member
Bez reklam
Dziś godzinkę temu był u mnie miły pan z miasta Kazimierz Do...którego pozdrawiam posłuchać wzmacniacza znanego Japońskiego koncernu .Dla porównania dostał próbkę muzyki zaserwowanej z amplitunera wielokanałowego
Jakoś miałem nieodparte wrażenie że za chwile zapyta mnie ile chcę za AV : )

I

irek6311

Guest
Druga sprawa to jak muza to tylko wysokiej jakości flac, amplituner KD dostaje skrzydeł, mp3 czy kiepskie płytki Cd nawet z porządnym wzmacniaczem i Cd odtwarzaczem brzmią marnie

Henry

Active member
Bez reklam
To są moje subiektywne odczucia.
Tak samo jak i nasze..., a ja dalej twierdzę, że dwukrotnie tańszy wzmak zagra lepiej od ampli, mam to na co dzień PM7004 vs SR7008.
Nikogo na siłę przekonywać nie będę, samemu trzeba posłuchać i ocenić.
A w kwestii połączeń do muzyki, to dla mnie, po wielu różnych testach- połączenie CD->RCA jest najlepsze, jak w przyszłości dorzucę odtwarzacz sieciowy, to będzie on analogicznie spięty ze wzmakiem
Miłego wieczoru :)

@werf, nie porównuj swojego AV do 646 ;)

rabit

Active member
Bez reklam
Nie chciałbym tutaj nikogo drażnić, ale Onkyo 646 gra bardzo podobnie do 828. I nie będę się z nikim kłócił, bo miałem w domu 608, potem 828 na chwilę i różnica w dźwięku była pomijalna. Do mocnego grania i kina Onkyo jest bardzo dobre. Jeżeli chodzi o inne klimaty stereo, to jednak poszedłbym w marantza lub w w/w Denona (oczywiście proponuję też posłuchać inne firmy) . Z dzielnikiem byłoby to połączenie idealne (nie wiem jak z jakością), ponieważ w kinie Onkyo zrobi z głośnikami prawdziwy spektakl, a w stereo wzmacniacz pokaże na Monitorkach szczegółowość.

SternQuest

New member
Panowie nie szufladkujmy i nie powtarzajmy stereotypów. Prawdą jest że wzmacniacz napewno lepiej nadaje się do muzyki stereo, ale sam miałem okazję się przekonać że nowsze modele amplitunerów grają naprawdę przyzwoicie. Może konstrukcje ampli sprzed paru lat do wzmacniaczy faktycznie dzieli przepaść, ale w te "dzisiejsze" grają o niebo lepiej. Producenci doszli do wniosku że jest spora grupa ludzi którzy potrzebują urządzeń uniwersalnych nadających się i do muzyki i do kina, obsługujących także serwisy strumieniowane. Audiofile lub jak kto woli melomani o bardziej wrażliwym uchu i tak pójdą w stronę porządnego zestawu stereo. Miałem okazję posłuchać i porównać ostatnio kilku nowych rodzajów ampli i różnych wzmacniaczy i naprawdę ta różnica zaczyna się zmniejszać ( co nie znaczy że jej nie ma). Najważniejsze w doborze sprzętu są kolumny i czasami zdarza się że do pewnego zakresu kolumn poradzi sobie z nimi średniej klasy amplituner. I żeby nie wiem jak drogie wzmacniacze stereo dokładać to niewiele zrobimy odnośnie barwy dźwięku. Zwiększy nam się dynamika, będziemy mieli wrażenie podkręcając potencjometr że dźwięk ożywa itd. Niestety barwa pozostanie ta sama i w końcu dojdziemy do wniosku że tylko wymiana kolum poprawi nam brzmienie. Najważniejsze to też nie wydawać opini na temat sprzętu którego się nie słyszało, a kierowanie się stereotypami i przeświadczeniem że coś droższego zagra lepiej np. "... w Onkyo ampltunery grają od serii 8... " jest nie sprawiedliwe.

Rafal7

Banned
Nie no Panowie aż sam to właśnie sprawdziłem przed chwilą, bo już sam zaczynałem wierzyć w to co piszecie wzmacniacz kontra ampli, no niestety ampli nie ma polotu do wzmacniacza, te same utwory ten sam kabel cinch, na ampli bas jest bo jest na wzmacniaczu jest uderzenie tego basu czuć ze ten bas jest, jest trzymany w ryzach a nie się rozłazi i robi co chce, góra na podobnym poziomie za to średnicy chyba więcej na ampli.
Ewidentnie czuć ze wzmacniacz pompuje więcej prądu do kolumn.
Moje kolumny nie są górnych lotów a i na nich jest różnica.

SternQuest

New member
Nie no Panowie aż sam to właśnie sprawdziłem przed chwilą, bo już sam zaczynałem wierzyć w to co piszecie wzmacniacz kontra ampli, no niestety ampli nie ma polotu do wzmacniacza, te same utwory ten sam kabel cinch, na ampli bas jest bo jest na wzmacniaczu jest uderzenie tego basu czuć ze ten bas jest, jest trzymany w ryzach a nie się rozłazi i robi co chce, góra na podobnym poziomie za to średnicy chyba więcej na ampli.
Ewidentnie czuć ze wzmacniacz pompuje więcej prądu do kolumn.
Moje kolumny nie są górnych lotów a i na nich jest różnica.

Zauważ że testujesz sprzęt który ma już swoje lata, ja mówię o nowych aplitunerach z tego, bądź ubiegłego roku. Branża elektroniczna od jakiegoś czasu ponosi spore straty, nie jest tak jak kiedyś. Klient kupił jeden klocek zobaczył że w stereo lipa - to kupi następny do stereo. Biznes się kręcił a podejrzewam że ampli były specjalnie robione na gorszych komponentach aby sprzedać dwa klocki a nie jeden. Bo co to za problem wsadzić bebechy ze wzmaka za 1000 zł który tak "super" gra do amlitunera. Lepiej rozłorzyć to na dwie części gdzie zapłacimy jeszcze dodatkowo za nową obudowę, potencjometry, kable itd. Obecnie sprawa się nieco zmieniła, branże i koncerny chcą już sprzedawać co kolwiek, byle wogóle sprzedawać, statystyki sprzedaży spadają niemiłosiernie. Stąd też pojawiają się funkcje sieciowe w takich Arcamach czy Cambrigach (co do niedawna było nie do pomyślenia) aby nadążyć za konkurencją. Zaczyna się walka o klienta. Powstają jednostki zupełnie uniwersalne jak choćby seria Onkyo RZ800/900. Podejrzewam że niedługo się to jeszcze bardziej rozwinie także u innych. Naprawdę proponuję najpierw posłuchać innych nowszych sprzętów niż tylko wydawać opinie na podstawie tego co mamy w domu od jakiegoś czasu.

3echo

Member
Bez reklam
azimut kup w pierwszej kolejności dzielnik i wzmaka jak koledzy doradzali.A najlepiej by było,jakbyś posłuchał np. w MM jak gra wzmak i ampli na tych samych kolumnach.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Nie neguję kapusta7 że Denon PMA 720 to dobry wzmacniacz ale do ideału mu trochę brakuje, jakby go zestawić z Denon AVR-X2100 czy Denon AVR-X2200 to wątpię żebyś na swoich kolumnach usłyszał różnicę, ja zestawiałem Wzmacniacz vs Amplituner ze stopki a kolumny Dali Ikon 6 mk II i grało to na zbliżonym poziomie, fakt że trochę amplituner rozmazuje ale dynamikę ma lepszą i bas poprawny, moim zdaniem tak jak słyszenie różnic w kablach w zestawach do 30k zł to iluzja, sam mam markowe kable ale całość za 2 tyś zł a nie jak melomani za 15k zł przy sprzęcie za 50k zł co to daje to nie wiem ale jak ktoś ma za dużo kasy to wydaje (taki tylko powód).

Rafal7

Banned
Mój sprzęt ma swoje lata??? To Ci nowina, ampli ma trzy lata i według Ciebie to przeżytek?Wzmacniacze z końcówka 20 to też przeżytki? Jak to najnowsze modele z określonych pulek producenta.
Ale to mam nie wydawać opinii na temat sprzętu który posiadam tylko potwierdzać to co Ty? Zapomnij.

X 2200 i X 2100 i X 2000 to mizernoty, ja nawet na nie uwagi nie zwracam.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kolego SternQuest, a do jakich wzmacniaczy porównywałeś RZ800? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nagle Onkyo zrobiło genialny amplituner, który jest świetny w stereo. Spójrz chociażby na specyfikację. Zobacz ile wcisnęli w ten amplituner za 5k(pomijam już fakt, że jak będzie wchodził nowy model to będą pewnie chodziły po 3,5k-4k i po drodze ze trzech pośredników musi na tym zarobić - producent, dystrybutor, sklep). np. 7 końcówek mocy, radio, Bluetooth, wi-fi, system kalibracji, dac i tysiąc różnych wejść i wyjść. Myślisz, że to wszystko robi się za darmo? Są to urządzenia do kina domowego i w stereo trzeba się pogodzić z pewnymi kompromisami. Nie twierdze, że każdy wzmacniacz stereo będzie lepszy od amplitunera Onkyo, ale dobrze zbudowany wzmacniacz za 2-3k powinien jakościowo zagrać lepiej. I tu wcale nie chodzi o to, że głośniej czy też że będzie miał więcej basu.

Irek6311 jeśli A50 gra na poziomie VSX930 to znaczy, że to kiepski wzmacniacz. Jako ciekawostkę podam, że mój znajomy testował A30 i A50 i wybrał tego tańszego.

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Miałem Pioneer A70 a teraz A50, tak lużno napisałem że różnice małe, ja po prostu już mniej audiofil a bardziej widz, więc żadziej słucham flac na sprzęcie stereo, w niedalekiej przyszłości chyba wceluję się w Pionner SC-LX58 i dokupię zestaw Dali Lektor 6 Set 5.1, to co mam do stereo sprzedam.

Henry

Active member
Bez reklam
Widzę, że co niektórym nie w smak, że ktoś śmie krytykować Onkyo ;)
Panowie, trochę dystansu do siebie, obiektywizmu w ocenianiu swojego sprzętu, jak najwięcej odsłuchów i porównań.

Nie uważam się za żadnego eksperta, opisuję tylko to, co słyszę i są to moje subiektywne opinie.

Kolejna kwestia, wiem, że niektórym ciężko przyznać się przed samym sobą, że nowy, właśnie kupiony sprzęt, nie spełnia naszych oczekiwań, a pieniądze te mogliśmy spożytkować lepiej.
Ja po swoim pierwszym KD do dnia dzisiejszego odczuwam lekkiego kaca i mam świadomość niezbyt rozsądnie wydanej kasy, ale nie miałem problemu, żeby podzielić się tym z innymi. Na własnym przykładzie wiem, że sam amplituner z tzw. półki budżetowej w zakrsie stereo gra i tylko tyle, nie ważne czy bezie Onkyo, Marantz, HK, Pionek czy Denon, a jeśli ktoś poszukuje w brzmieniu czegoś więcej, to klasyczny zestaw stereo jest niedościgniony, od tej reguły są pewne odstępstwa- bardzo wysokie modele ampli czy zabawki sygnowane np. przez Arcama cz CA.

W kwestii serii 6 Onkyo moje zdanie jest niezmienne, że dopiero 8 zaczyna grać - jest to moje zdanie i tego będę się trzymał, słuchałem zabawek tej serii od 626 do obecnego 646, zestawiałem je z Denonami, Marantzami czy HK - odpowiednikami oraz 828/838, jedno Onkyo trzeba przyznać, ma pierd...nięcie i w KD zdecydowanie wygrywa, jednak przy odtwarzaniu muzyki wypada bardzo blado na tle konkurentów- podkreślam, jest to moja subiektywna ocena....
Ja od sprzętu pied...nięcia nie oczekuję, szukam muzykalności, której w Onkyo nie słyszę..., wyższa seria, zwłaszcza nowa mnie "odrzuca" więc mógłbym się odnieść jedynie do aspektów wizualnych, ale to byłoby bez sensu ;)

Do góry