Pobor energii

Lanumisu

New member
Witam wszystkich forumowiczow jako ze tutaj jestem nowy. Udzielam sie rowniez intensywnie na innych forach, gdzie juz moje obserwacje przedstawilem. Czynie to rowniez tutaj i zeby sie nie tracic duzo czasu kopiuje moje posty z innych forow:
Prawda jest taka ze dzisiejsze telewizory obojetnie czy plazma czy tez LCD pobieraja moc przy wylaczonym wylaczniku sieciowym. Prosze nie mylic ze stanem "Standby". Otoz mierzylem wczoraj pobor mocy mojego TH-42PV71FA
i okazalo sie ze wylaczony wylacznikiem pobiera sobie moc 68 W. Ciekawe ze tego nigdzie nie pisza w instrukcji. Jak tak policzyc zuzycie roczne to wyjdzie ladna sumka. Rozwiazalem problem tak ze podlaczylem wtyczke TV do listwy kontakowej z wylacznikiem. Pozostale urzadzenia rowniez (DVD recorder, HIFI, Humax), bo suma pobieranej mocy bez ich zalaczenia wynosila u mnie 90 wat.
Moc ktora jest bezuzyteczna a za ktora na okraglo trzeba placic. Dlatego wylacznik na listwie odlacza wszystko od sieci.

I dalej:
Mnie sie tez wydawalo ze dziwne, w koncu jestem elektrykiem z zawodu, a jednak prawdziwe. Mierzylem cyfrowym miernikiem, zarowno pobor mocy jak i pradu. Miernik ten wyglada tak ze ma w sobie wtyczke , ktora wklada sie do gniazdka sieciowego a z drugiej strony ma gniazdko na podlaczenie odbiornika (niby taka przejsciowka) Posiada tez display ktory pokazuje wlasnie te 68 wat.
Sprawdzalem tez na innych odbiornikach energii elektrycznej zarowno malej jak i duzej mocy. Nie ma zadnego przeklamania.
Podejrzewam ze w przypadku odbiornikow TV jest w nich przetwornica napieciowa ktora jest podpieta przed wylacznikiem sieciowym odbiornika. Moze cos innego "wisi" przed wylacznikiem faktem jest jednak ze energia sobie plynie i to nie rzedu kilku watow.

Mierzylem rowniez prad pobierany przez odbiornik miernikiem analogowym wychylowym:
280 mA = 0,28A

z powyzszego moc 0,28(A)x230(V)=64,4W

Dla pradu zmiennego dochodzi jeszcze cosinus fi, ale tego juz nie ujalem bo moc podniesie sie jeszcze w rachunku co nieznacznie odbiega od pomiaru.

U x I x cosfi = P

Jesli ktos nie wierzy to prosze sprawdzic. Dotyczy to nie tylko Panasonica ale rowniez innych odbiornikow nowszej generacji.

Ostatnia edycja:

Jarod

New member
Kurcze niemożliwe coś, podobno w stanie standby pobiera <1 wat. Sprawdzałeś standby? może w takim razie nie warto wyłączać zupełnie :p

Lanumisu

New member
Wszystko sprawdzalem: w standby o 3 waty wiecej.
To co napisalem nie znaczy zeby nie kupowac TV plazmowych czy LCD.
SA dobre, bo sam takiego mam , ale jak pisalem wyzej trzeba sie zabezbieczyc stosujac listwe kontaktowa z wylacznikiem. Wylanczam na noc i spie spokojnie.

ArtS007

New member
Bez reklam
Wiesz, gdy zacząłem czytać, pomyślałem, że sobie żartujesz, ale wygląda na to, że masz pojęcie o prądzie. Kurcze. Jak to wszystko wytłumaczyć? Czyżby wyłącznik znajdował się po wtórnej stronie transformatora?

ArtS :)

slavOK

New member
no powiem, że mnie to nie zdziwiło... wyłączony tv ciągnie ponad 60 wat :???:

a może twój tv ma jakąś wade ??

Ostatnia edycja:

komanch

Member
no dobra, najrozsądniej będzie jesli ktoś to potwierdzi sprawdzając jak to ma u siebie,
ktoś się zgłasza na ochotnika? ;)

trops55

Member
Można samemu to sprawdzić.

Należy powyłaczać w domu wszystkie odbiorniki prądu pozostawiając jedynie

włączony odbiornik TV i zobaczyć czy obraca się tarcza licznika.

rulez

New member
potwierdzenie..pobór energii

zalogowałem się na to foruma by opisać mój przypadek
w piątek kupiłem panasa model: TH-37PV7
i dostałem cynk od kumpla, że seria PV7 pobiera około 70 W przy wyłączonym włączniku sieciowym i w trybie standby.
No to w niedziele przeprowadziłem małe testy, zrobiłem sobie przejściówkę aby zmierzyć prąd pobierany przez odbiornik.
i oto moje wyniki:
przy właczonym noralnie odbiorniku, pobór pradu od 0,75 A do 1,10 A, w zależności od sceny, czy więcej jasnych scen , czy ciemnych, najwięcej było na skokach narciarskich ?
potem test przy standby: no i pobór prądu od 0,25 do 0,30 A
potem wyłączony przełacznik: i to samo od 0,25 A do 0,30 A

mnoząc wartości przez napięcie panujace, u mnie około 234 V oraz współczynnik mocy cos fi=0,8
możecie sobie policzyć, czyli około 70 W
dzwoniłem dziś do Panasonica i poiwedzieli mi, że tak ma być
tylko dziwne bo znajomy mówił, ze nie ma tego efektu przy serii pv70
także potwierdzam, tzreba listwę zakładać

Lanumisu

New member
No a nie bardzo chcieliscie mi wierzyc. To nie transformator jest przed wylacznikiem a przetwornica na podzespolach elektronicznych. To typowe rozwiazania zasilania w nowoczesnych odbiornikach.

Jarod

New member
Jeżeli tak rzeczywiście jest to dziwię się, że to wcześniej nie wyszło. Przecież to się kurcze nadaje do tv - żeby wyłączony tv ciągnał 70W.
To jest chore jakieś, nie będe ciągle listwy wyłączał.
A swoją droga to na co idzie 70W kiedy nic nie działa w telewizorze. Kurcze mój monitor bierze mniej jak jest włączony

rulez

New member
ale będziecie sprawdzac tylko panasonic-i...

czy również inne marki
bardzo ciekawi mnie wynik modelu p70, bo podobno w tych modelach tak nie ma
ale czekam na wyniki, ciekawe, czy inne marki też robią takie numery

Sansei6

Member
Bez reklam
Czy to jest dolegliwość tylko tego modelu, dobrze rozumiem? Czy ogólnie Panasa? Jak inne firmy, ktoś wie?

rulez

New member
od znajomego dostałem info...

, że modele serii PV7 czyli 42 cale również jak i większe
nie wiem jak z innymi markami
podobno PV70 nie mają tej odlegliwości

mk77

Member
Tak czytam i trudno mi w to uwierzyć ale nie wykluczam tego.

Lanumisu napisał:
Podejrzewam ze w przypadku odbiornikow TV jest w nich przetwornica napieciowa ktora jest podpieta przed wylacznikiem sieciowym odbiornika. Moze cos innego "wisi" przed wylacznikiem faktem jest jednak ze energia sobie plynie i to nie rzedu kilku watow.

Tak się zastanawiam, czemu takie rozwiązanie miało by służyć? Przecież teraz panuje moda na ekologie, a takie rozwiązanie całkowicie dyskwalifikuje to jako technologie pro ekologiczna.
Poczekajmy jeszcze na wyniki pomiarów kikiego.

ArtS007

New member
Bez reklam
Wieceie co? Tak się zastanawiam, czy nie przenieść tego wątku do działu Plazmy. Niewykluczone, że ten problem dotyczy również innych marek. Czekam na ewentualne głosy w tej sprawie.

Do autora wątku. Nie jestem pewien, ale chyba odebrałeś moją pierwszą wypowiedź, jako swego rodzaju votum nieufności. Nie jest tak. Lektura drugiej części Twojego wpisu uświadomiła mi, że wiesz, o czym piszesz. Zasatanawia mnie tylko ta hipoteza o przetwornicy napięcia. Przyznam, że nie jestem z elektroniką na bieżąco, jak dawniej bywało, ale wstawianie czegoś takiego po pierwotnej stronie transfornatora nie miałoby chyba sensu, o ile w ogóle byłoby możliwe. Mógłbyś przybliżyć, co miałeś na myśli?

Jednocześnie prośba do Kikiego. Zakładam, że poświęcisz trochę czasu i pomierzysz różne odbiorniki pod kątem poboru mocy? Z góry serdeczne dzięki.

ArtS :)

Do góry