Pobor energii

komanch

Member
Jedno jest pewne, temat prócz wielkiego zamieszania spowodował nagłe szkolenie z podstaw elektrotechniki w trybie przyśpieszonym ;)

ArtS007

New member
Bez reklam
Ha, ha. Chciałbym zobaczyć efekt podłączenia amperomierza równolegle. Ha, ha, ha. :p
Przydałoby się wziąć jakiś watomierz (analogowy) i solidnie to zmierzyć.

ArtS :)

slimak

New member
Bez reklam
Każdy ma w domu taki profesjonalny analogowy „watomierz”. Trzeba tylko wszystko wyłączyć oprócz TV i zmierzyć czas jednego obrotu tarczy. ;-)
Na liczniku jest informacja:
375 ob. = 1kWh
czyli
375 ob. =3600000W*s
z tego można obliczyć że
1 ob. =9600Ws

Jeżeli np.:
1 ob.= 360 sekund to
9600Ws/360s= 26,6W

P.S. Kolejny raz okazało się, że coś analogowego może być lepsze od cyfrowego.

P.S.2 Lodówka bez zasilania powinna wytrzymać 2-3 godziny. :)

Ostatnia edycja:

rulez

New member
bardzo dziwne
przyszedłem do domku, i myśle sprawdzę sobie to co mówisz,
no i niestety ni emogę się z tobą zgodzić
u mnie miernik pokazuje 0,00 A, jak podłącze miernik do gniazdka
i to obojętnie jak
czyli coś mi nie pasuje
jeszcze sprawdzę sobie licznikiem, ciekawe co pokaże

slimak

New member
Bez reklam
Miernik musi być nastawiony na napięcie przemienne, oprócz tego trzeba trafić w dziurkę z fazą.
Oczywiście to, że mój miernik cyfrowy i kilka innych tak pokazuje nie oznacza, że wszystkie mierniki muszą tak przekłamywać.

rulez

New member
no wiem co to jest prad przemienny a co staly
miernik tez umiem ustawic
sprawzic gdzie jest faza tez, prbnik lezy obok miernika
ale sprawdze jeszcze na liczniku, bo jutro na spokojnie

Lech

New member
Bez reklam
rulez napisał:
Masz rację co do teorii, a praktyka jest jej weryfikacją. Na nic teoria która nie jest potwierdzona praktycznie. Czy naprawdę jeden z największych koncernów elektronicznych Świata nie wie co robi?
Odpowiedź jest prosta - wie! Mamy w mieszkaniach przyrząd na podstawie wskazań którego płacimy rachunki - czyli licznik. Na liczniku pisze, że 375 obrotów tarczy przy obciążeniu 1000W w ciągu 1h = 1kWh. Tak więc te domniemane 60W w ciągu godziny spowoduje 22,5 obrotów tarczy, to jest 0,375 obrotu na minutę. Można więc wyłączyć wszystkie urządzenia oprócz TV na 3 minuty i poczekać na pełny obrót tarczy, lub po 1 albo dwóch godzinach odczytać miejsca dziesiętne na liczniku - jeżeli ktoś jest bardziej dokładny. Dla pewności można odłączyć zbędne bezpieczniki na ten czas. Jeżeli Panasonic się myli będę pierwszym gościem, który wystąpi o nagodę Nobla dla powyższego "odkrywcy":D

Lanumisu

New member
Zagadka jest rozwiazana. Pobor mocy jaki mierzyl moj miernik jest moca bierna. Ta z kolei nie uwzgledniana jest w licznikach energii elektrycznej i oczywiscie za nia nie placimy. Tarcza licznika stoi przy wtyczce zalaczonej do gniazdka.
Dowiedzialem sie z serwisowki ze Panas posiada 3 przetwornice. Jedna z nich jest na stale wpieta przed wylacznik sieciowy i dlatego taki wynik pomiaru pradu amperomierzem. Przetwornica ta ma na celu "miekkie" zalaczenie pozostalych podzespolow TV podczas jego wlaczenia, celem unikniecia ewentualnych przepiec szkodliwych dla elementow elektronicznych. Sama wartosc cosinusa fi tej przetwornicy jest bliska 0, wiec zgodnie ze wzorem dla pradu przemiennego moc P= U x I x cos fi , a wiec w praktyce moc czynna jest bliska 0. Moc bierna natomiast nie uwzglednia cos fi dlatego pomiar wynosi okolo 70 Wat.
Reasumujac smialo mozna zostawic wtyczke w gniazdku, bo ta moc nie ma wplywu na obroty tarczy licznika.
Nie wiedzialem ze cos fi w tych przetwornicach jest tak niskie dlatego zmylilo mnie to wszystko, za co przepraszam.

Lech

New member
Bez reklam
Lanumisu napisał:
Nie wiedzialem ze cos fi w tych przetwornicach jest tak niskie dlatego zmylilo mnie to wszystko, za co przepraszam.

No kolego jesteś wielki! Pomylić się każdy może, ale przyznaje się do blędu niestety niewielu. Pozdrawiam:eek:k:

p@well

New member
...a ile głów zmusiłeś do powtórki z elektroniki. Niektórzy dowiedzieli się, że jest coś takiego jak przetwornik chmmm...
Ważne by być dociekliwym, temat zaś nie uważam za niepotrzebny, warto było sprawdzić również na swoich urządzeniach jak i co. Tak, więc przyczyniłeś się do pospolitego ruszenia na forum. A dociągnięcie tematu do końca.... chwała Ci za to.

Pozdrawiam
p@well

rulez

New member
ja rowniez bije sie w piers
otrzymalem od znajomego z sklepu info od panasonica
cytujac:
odpowiedź z Panasonica:
Witam,
Pobór mocy zmierzony watomierzem potwierdza wartość 0.7 W. Sposób pomiaru
prądu przy pomocy zwykłych przyrządów, które nie mierzą wartości
skutecznych
nie daje* mozliwości uzyskania prawidłowych wartości mocy.
Pozdrawiam

moze odpowiedz troszke lakoniczna, ale faktycznie licznik przy standby, leciutko tylko zaczyna sie obracac
pozdrawiam
T.M.

Do góry