Pobor energii

doubleube

New member
A mnie sie wydaje ze problem moze byc w starcie z zimnym ekranem
Stad moze jego ciagle podgrzewanie
Ja bede dzis takze mierzyl (miernik nie jest mi obcy - elektronika)

Etrusc

New member
Może wiedzę mają i dlatego ceny w podobnych im sklepach naet 1000 większe na modelu niż w sklepach internetowych :)

mar_pula

New member
Witam

Mam TH-42PV70P i taką "przejściówkę" do pomiarów (pełno ich na Allegro za ok 60 zł). Jak włączę lampkę z żarówką 11W pokazuje ok. 11W jak podłączę plazmę i wyłączę włącznik pokazuje ... 0W.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

mk77

Member
Dzisiaj przeprowadziłem bardzo prosty test.
Przyszedłem do domu i sprawdziłem jak szybko obraca się tarcza w liczniku przy włączonej do prądu lodówce, zekarko budziku elektronicznym, telefonie bezprzewodowym i TV panasonic 42py70pa - oczywiście na czuwaniu.

Następnie wyłączyłem TV poprzez wyciągnięcie kabla zasilającego z kontaktu i ... tarcza w licznku tak jak się kręciła tak dalej kręciła się takim samym tempem.
Procedurę tą powtórzyłem 3 razy aby uniknąć przypadku gdzie wyłączam TV a w tym samym momencie lodówka zaczyna chłodzić.
Za każdym razem nic się nie zmieniało. Czyli mogę stwierdzić że mój TV będąc na czuwaniu (wyłączony tylko pilotem) nie pobiera 70W a pobiera tyle co jest podane w instrukcji czyli cos około 1W czy mniej.

Pozdrawiam

ArtS007

New member
Bez reklam
Sądzę, że autor wątku dokonał prawidłowego pomiaru, tylko że przyczyna tego stanu rzeczy nie jest normalna.

No chyba, że chce nas wkręcić?

ArtS :)

fiaam

New member
Ja tylko dodam od siebie, że jestem maniakiem zapisywania co miesiąc stanu licznika,wodomierza,gazomierza itp. Jedyne co zauważyłem to fakt, że odkąd mam LCD i nboxa, zużycie prądu wzrosło o 10 kWh miesięcznie.

Ostatnia edycja:

Mabri

New member
W zeszłym roku dokonywaliśmy pomiarów poboru mocy w Panasonicach 42PV60 i 50PV700. Pomiar miał związek z informacjami dotyczącymi większego poboru prądu przez plazmy w porównaniu z lcd. Nie pamiętam już dokładnych wyników (znajomy ma je gdzieś zapisane - jest obecnie za granicą) ale na pewno nie stwierdziliśmy takiego zjawiska! Przy wyłączonym wyłączniku pobór mocy wynosił 0 W.
Nie wiem - albo autor wątku posiada wadliwy model albo...

mk77

Member
Tak się zastanawiam nad tym całym wątkiem i wydaje mi się że kogo jak ktogo ale firmę Panasonic można uznać za poważną. W takim przypadku nie wydaje mi się aby Panasonic pozwolił sobie w świadomy sposób na takie oszustwo, które polegało by na złym podawaniu wartości poboru mocy przy wyłączonym odbiorniku TV. Równie dobrze można by sprawdzić czy wartość poboru prądu przez TV plazmowy nigdy nie przekracza podanej wartości na tabliczce znamionowej produktu, lub prościej zmierzyć na LCD czy cały czas pobiera tyle energi ile zadeklarował producent.
Jedynym sensownym powodem tego całego zamieszania może być błędny pomiar, uszkodzony TV lub głupi kawał :)

Pozdrawiam

doubleube

New member
to niezle , bo moje wyniki sa szokujace !!!
napiecie w sieci 216V (malo ale mniejsza z tym)
prad wyłączony przycisk zasilania 0,23A ~ 50 W
prad standby 0,27A ~ 58 W
prad włączony panel (plazma) 0,85-1,7A ~ 183-367 W !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

średnio około 1-1,2A (najczęstrzy odczyt)

CO WY NA TO ????
i do tego dodac cosinus bo mój wynik to tylko mnożenie (P=U*I)

czyli moc w specyfikacji to srednia moc (241W) !!!!

Pobór mocy 241 W Pobór mocy (stan oczekiwania) 0,7 W
juz wyslalem zapytanie do Panasonic'a
ze nas ....
okłamują, szczegolnie z tym standby'em

rulez

New member
nikt tu nie sieje paniki, poprostu stwierdza fakty, jak juz pracownicy pewnej sieci sklepów RTV piszą do siebie o takim zdarzeniu to chyba ot nie jest panika
dzwoniłem do panasonic, wysłali mnie do serwisu
dzwoniłem do serwisu, to serwis powiedział, że tak ma być, bo nie wiem w jakich warunkach oni mierzyli pobór prądu
no paranoja, jak będę miał chwilę czasu, wskocze do znajomego do sklepu, pomierzymy parę telewizorków
specjalnie zrobiłem sobie, przedłużacz abys zybko to pomierzyć
pozdrawiam
T.M.

aheron

New member
witam , ja zrobilem podobny test co MK77 tzn, wylaczylem wszystko (doslownie) tarcza licznika ani drgnela , pozniej wlaczylem sam tv do sieci (bez standby) tarcza dalej a ni drgnie po wlaczeniu czuwania tarcza tylko drgnela i jakby sladowa ilosc ruchu.
potem jeszcze zalaczylem tak do porownania zarowe 60w i tarcza ruszyla dosc szybko, a wiec mysle ze w moim przypadku jest wszystko OK
pozdrawiam

ArtS007

New member
Bez reklam
Jeśli wyłącznik sieciowy jest w obwodzie pierwotnym i przed nim nie znajduje się żadne ustrojstwo podłączone równolegle do zasilania, to telewizor nie ma prawa pociągnąć choćby milionowej części wata. Dlatego nadal czekam na wiarygodne wyjaśnienie, co to może być. Jeśli rzeczywiście wyłączony w ten sposób telewizor potrafi ciągnąć prąd, to może wyłącznik jest uszkodzony?

ArtS :)

slimak

New member
Bez reklam
Co do pomiaru z wyłączonym przełącznikiem standby.
Pomiar prądu przemiennego w TV z przerwanym obwodem jest bez sensu. Miernik z jednej strony jest połączony do gniazdka a z drugiej do rozłączonego przełącznika standby w TV, czyli miernik jest z drugiej strony do niczego nie połączony. Stąd bzdurne wyniki pomiarów. A żeby się o tym przekonać wystarczy podłączyć tylko jeden przewód miernika do gniazdka w ścianie. Mi przy takim pomiarze wyszło, że gniazdko w ścianie, jeżeli nic do niego nie jest połączone pobiera 0,48A czyli około 0,48A*230V=110,4W :) W domu mam około 10 gniazdek, czyli 10*110,4W=1104W. Tyle pobierają moje gniazdka jak nic się do nich nie podłączy. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

doubleube

New member
troche nierozumiem.
jak gniazdko moze pobierac prad bez odbiornika??
co niektorzy chyba nie wiedza ze prad mierzy sie w szeregu z obwodem
czyli ...
jeden wtyk miernika do gniazda elektrycznego
drugi wtyk miernika do wtyczki TV
drugo "bolec" wtyczki TV do drugiego "otworu " w gniazdku

qrde , teraz zrozumialem o czym piszesz
czyli jest to pomiar z jednym przewodem miernika
tak wlasnie maja mierniki elektroniczne
jutro pomierze wychylowym

Ostatnia edycja:

slimak

New member
Bez reklam
doubleube napisał:
troche nierozumiem.
jak gniazdko moze pobierac prad bez odbiornika??
co niektorzy chyba nie wiedza ze prad mierzy sie w szeregu z obwodem

No właśnie!!!!! w szeregu!!!, a wyłącznik standby ten szereg przerywa!

Ślimak

Do góry