Kolego @tomaszsoho nie wiem, czy tu jeszcze zajrzysz i co masz na myśli pisząc "
metal" w kontekście muzyki. Czy chodzi o konkretny gatunek, czy może jakiś podgatunek, czy po prostu uogólniasz. Bo jak wiesz, jest tego bez liku. Ja sam słucham najróżniejszej muzy. Ale jeśli metal, to jak mówi mój kolega, nie ten dla "mięczaków".

Z mojej strony polecam płytę, jeśli nie znasz, wydaną przed 8miu laty. Kapela to Wintersun - płyta "
Time" - mam to lepsze wydanie, z DVD. Dla mnie do dziś, to numer jeden. Zresztą, nie tylko ja tak uważam. Swego czasu tytuł ten został oceniony przez krytyków muzycznych, jako ocierający się o geniusz. Od 8miu lat "ludzkość" czeka na "
Time II", ponieważ podczas sesji nagraniowej pierwszej płyty, Panowie nagrali tyle materiału iż stwierdzili, że styknie na drugą. Lecz po "zadymie" z Nuclear Blast nie wiadomo, kiedy ten tytuł się ukarze. Chociaż, Panowie coś przebąkiwali, że mają ją zamiar wydać własnym sumptem.
A w między czasie, "Winterzy" wydali kolejną płytę, co było zaskoczeniem, gdyż nie była to wyczekiwana "
Time II". Płyta z zeszłego roku to "
The Forest Seasons". Znajomy tytuł? Oczywiście. Płyta inspirowana "
Czterema Porami Roku", Vivaldiego. Naprawdę, ciekawe podejście do tematu.
Dodam tylko, że pierwszą płytą Wintersun jest płyta o tym samym tytule - "Wintersun". Oczywiście też ją mam.
I żeby było ciekawiej, to odsyłam na
https://www.antyradio.pl/Muzyka/Dup...jprawdopodobniej-nigdy-nie-slyszeliscie-27296 Mają ludziska pomysły.

Zwróćcie uwagę na Unblack Metal. Tak też można Chwalić Pana.