Pliki AVCHD - co z nimi robić?

aromir

New member
Problem z odtworzeniem materiału AVCHD w TV

Posiadam TV Panasonic TH-42PZ800E z możliwością odczytu kart SD z nagraniami filmów w formacie AVCHD i mpeg-2. Niestety gdy wkładam kartę z kamery Panasonic HDC-SD1 do gniazda TV, otrzymuję komunikat "Brak ważnego pliku do odtwarzania". Próbowałem już na wszelkie sposoby nagrywać na kartę pliki mts, m2ts, mpg - zawsze ten sam komunikat. Zdjęcia z karty odczytywane są bezproblemu.
Jesłi ktoś wie dlaczego TV nie czyta filmów z karty - proszę o pomoc.

Kolejny problem z urządzeniami Panasonic mam przy połączeniu tunera TV cyfrowej N do nagrywarki DMR-EH68, jest nagrywany tylko dźwięk a obrazu nie nagrywa. Próbowałem też z tunerem TV Vectra - to samo. Jak podłączam do tego samego gniazda SCART magnetowid to obraz jest. Znaczy kable i samo urządzenie jest sprawne. Dlaczego więc nagrywarka nie rejestruje obrazu z tunerów cyfrowych TV satelitarnej?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Aromir co do nagrywania z tunera "N" i innych tunerów satelitarnych.
Rozumiem, że chodzi o nagrywarkę DVD, która nagrywa tylko dźwięk...
Jeżeli masz ustawioną w tunerze rozdzielczość 720p, lub 1080i to wszystko się zgadza. Nagrywarka DVD nie obsługuje takich rozdzielczości obrazu. Dlatego nagrywa tylko dźwięk.

Musisz ustawić na wyjściu tunera sygnał RGB i będzie Ci nagrywać..., ale wtedy nie będziesz oglądał programów w jakości HD tylko SD.

Tak to w skrócie wygląda.

aromir

New member
slimak, dzięki za linka, ale już do niego wcześniej dotarłem.
Opisana struktura plików jest automatycznie tworzona przez kamerę, więc nie ma konieczności tworzenia jej ręcznie.
Próbowałem też tworzyć ją od początku na czystej karcie, nic nie pomaga.
W dalszym ciągu TV nie widzi plików AVCHD. Myślałem że jest to przyczyną tego, że moja kamera HDC-SD1 nagrywa w formacie NTSC, ale nie może być to problemem bo przecież TV jest dwusystemowy.

aromir

New member
marciniozo napisał:
Aromir co do nagrywania z tunera "N" i innych tunerów satelitarnych.
Rozumiem, że chodzi o nagrywarkę DVD, która nagrywa tylko dźwięk...
Jeżeli masz ustawioną w tunerze rozdzielczość 720p, lub 1080i to wszystko się zgadza. Nagrywarka DVD nie obsługuje takich rozdzielczości obrazu. Dlatego nagrywa tylko dźwięk.

Musisz ustawić na wyjściu tunera sygnał RGB i będzie Ci nagrywać..., ale wtedy nie będziesz oglądał programów w jakości HD tylko SD.

Tak to w skrócie wygląda.

Dizięki za podpowiedź. Przestawiłem tuner na wypuszczenie sygnału SD i nagrywarka DVD zaczęła pokazywać i nagrywać obraz. Dlaczego w instrukcji nie ma takich informacji? Ponadto dziwne jest że nagrywarka nie potrafi sama przekonwertować sygnału do akceptowanego przez nią. W dobie urządzeń HD jest to bardzo niewygodna funkcja! Wielki minus dla producenta tych nagrywarek.

slimak

New member
Bez reklam
aromir napisał:
Próbowałem też tworzyć ją od początku na czystej karcie, nic nie pomaga.
W dalszym ciągu TV nie widzi plików AVCHD. Myślałem że jest to przyczyną tego, że moja kamera HDC-SD1 nagrywa w formacie NTSC, ale nie może być to problemem bo przecież TV jest dwusystemowy.

????
Spróbuj z oryginalnymi plikami z kamer „pal” (do nazw jest dodane rozszerzenie .mpg)
SD1/DX1 „Pal”
http://www.archive.org/download/HDV_DX1_HC3/dx1_09.m2ts.mpg
SD5 „pal”
http://www.archive.org/download/avchd01/sd5_04.m2ts.mpg

huling

New member
aromir napisał:
Dizięki za podpowiedź. Przestawiłem tuner na wypuszczenie sygnału SD i nagrywarka DVD zaczęła pokazywać i nagrywać obraz. Dlaczego w instrukcji nie ma takich informacji? Ponadto dziwne jest że nagrywarka nie potrafi sama przekonwertować sygnału do akceptowanego przez nią. W dobie urządzeń HD jest to bardzo niewygodna funkcja! Wielki minus dla producenta tych nagrywarek.
Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Przecież to nie jest nagrywarka HD, więc nie nagra sygnału HD i nie muszą tego pisać w instrukcji. Tuner z eNki nie potrafi wysyłać jednocześnie dwóch rodzajów sygnału. Wysyła tylko jeden format - albo HD, albo SD. Jeśli masz go ustawiony na HD, to SCART jest nieaktywne. W każdym urządzeniu złącze SCART przenosi tylko sygnały SD. Twoja nagrywarka potrafi tylko przeskalować nagrany obraz SD do HD.

aromir

New member
slimak napisał:
????
Spróbuj z oryginalnymi plikami z kamer „pal” (do nazw jest dodane rozszerzenie .mpg)

Zassałem te pliki jednak nadal TV pisze "brak prawidłowego pliku do odtworzenia. Zmieniałem też ich rozszerzenia na mts, m2ts - nie pomaga. Nie ma do nich plików cpi ale mimo to wrzuciłem je do katalogu stream. Czy może mi ktoś przesłać komplet plików z katalogami nagrane kamerą HD PAL z jakimś krótkim filmikiem?

felis

New member
Witam
bemx2k napisał:
Dobrze kombinujesz , TAK raczej wszystkie odtwarzacze BlueRay
odtworza tak nagrana plyte Data DVD z plikami .mts
Na dzien dzisiejszy to najprostsza , najszybsza i najtansza metoda zachowania nagran z kamery bez naruszenia jakosci .
Najlepiej nagraj plyte DVD jako dane z plikami .mts .m2ts
( same pliki nie ulegaja zmianie tylko naglowek i rozszezenie )
wez taka plyte do jakiegos sklepu i przetestuj .
Dzięki za odpowiedź, będę musiał popróbować z tym sklepem.
A może jeszcze ktoś mi odpowie czy tworząc płytę avchd za pomocą nero vision jakość plików może ulec zmianie?
Pozdrawiam

bemx2k

New member
felis

Zawsze gdy jakis tam progrma robi rekompresje bedzie
pogorszenie jakosci video ,
czasami ludziska z slabszym wzrokiem np. -3 dioptri nie widza roznic .
Ja osobiscie jestem przeciwnikiem ReKompresji materialu
no chyba ze ktos juz musi ;) no to wtedy nie ma wyjscia.

felis

New member
bemx2k napisał:
Zawsze gdy jakis tam progrma robi rekompresje bedzie
pogorszenie jakosci video (...)
OK. Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia. Tak mi się właśnie wydawało gdy obejrzałem płytę AVCHD nagraną w nero vision, że nastąpiło pogorszenie jakości. Ale liczyłem, że to wina playera.
Teraz gdy dowiedziałem się, że program ten dokonuje rekompresji by dodać jakieś tam durne "menu" to jego używanie mija się z celem.
Pozostaje nagrywanie czystych .mts, ewentualnie przyciętych jakimś programem nie wykonującym rekompresji. Jak rozumiem należą do nich tsMuxer lub h264ts_cutter. A czy w Pinacle 12 jeżeli bym tylko łączył i przycinał mts-sy można dokonać zapisu bez rekompresji.
Pozdrawiam

Sdolas

New member
Mam SR-11 i jak wiadomo po zgraniu na hdd pliki mają rozszerzenie .m2ts. Obecnie coraz więcej stacjonarnych odtwarzaczy Blu-Ray jak np. Samsung BD-P2500 umożliwia odczyt AVCHD.
Pytanie: jakie musi być rozszerzenie pliku by taki plik z kamery nagrany na płytę dvd był odtwarzany w takim player'ze ?
Pytam bo nagrałem .m2ts na dvd poszedłem do MM i żaden player nawet Sony za ok 2000 nie odtworzył tej płytki :roll:

bemx2k

New member
Sdolas

No to ciekawe co piszesz , w innym watku ktos sprawdzal na jakims
Sony BD i czytal pliki m2ts .
W takim wypadku sprawdz Sony PS3 bedziesz mial konsole
i wspanialy player BD ponoc procesor Cell uzyty w konsoli to jeden z najlepszych tego typu na swiecie procesorow do skalowania video.

aromir

New member
Czy mógłby ktoś nagrać kilkusekundowy filmik na czystej karcie SD kamerą nagrywającą w AVCHD skopiować całą kartę wraz z katalogami i wrzucić na przykłąd na rapidshare?
Potrzebuję sprawdzić czy mój telewizor panasonic PY800 może to przeczytać. Nagrywam swoją kamerą i nie czyta, więc chcem wykluczyć wadę TV i złożyć winę na zły zapis przez kamerę.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Dołączam się do prośby kolegi aromir. Sprawdziłbym Panasa BD35 - też ma wejście na karty SD-SDHC.

Edit
Tak przy okazji coś ostatnio ciężko mi się zalogować na forum. Czy też macie problemy?

Ostatnia edycja:

aromir

New member
Marciniozo,
ja nagrałem swoją kamerą HDC-SD1 zapisującą w NTSC.
Wrzuciłem krótki 10s filmik na rapidshare.
Sprawdź czy twój Bluray to czyta, mój TV nie chce.
Dlatego jak ktoś będzie wrzucać filmik to proszę by nagrać kamerą PAL. Podaj maila to wyśle tobie link, bo jeszcze nie moge wstawiać linków na forum.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Panasonic BD35 spokojnie czyta pliki AVCHD z karty SD, sprawdziłem plik z kamery Panasonica.

Czyta też filmy divix z płyty CDR.
Spokojnie chodzą także nagrywane płyty DVD+R, czyta też DWD+RW. /sprawdzałem na płytach Verbatim - tylko takie kupuje/

marcho

New member
Sdolas napisał:
Mam SR-11 i jak wiadomo po zgraniu na hdd pliki mają rozszerzenie .m2ts. Obecnie coraz więcej stacjonarnych odtwarzaczy Blu-Ray jak np. Samsung BD-P2500 umożliwia odczyt AVCHD.
Pytanie: jakie musi być rozszerzenie pliku by taki plik z kamery nagrany na płytę dvd był odtwarzany w takim player'ze ?
Pytam bo nagrałem .m2ts na dvd poszedłem do MM i żaden player nawet Sony za ok 2000 nie odtworzył tej płytki :roll:

Musisz stworzyć płytkę AVCHD i dopiero z taką płytką iść sprawdzać do MM. Stacjonarne odtwarzacze Blu-ray mogą nie czytać pojedynczych plików .m2ts. Jeżeli masz SR11 to masz też program Picture Motion Browser (PMB), który umożliwia authoring takiej płytki. Jeżeli zależy Ci jednak na odtwarzaniu pojedynczych plików, np. z pendrive'a, to pomyśl o PS3.

Pozdrawiam

Do góry