Seba_Fan, nie koniecznie możesz mieć racje i ja nie twierdze że ja mam racje. Trzeba po kolei wykluczać co może nie tak być na rzeczy. Nie raz spotkałem się z tym że programy potrafiły łapać zawieszkę właśnie przez to że takty procesora skakały sobie. Sprawdzić można przecież to nic nie kosztuje. Na lapku z prockiem 2x2.2Ghz 2GB ramu zapuściłem dla testów avchd i krzaków nie mam jak kolega który walczy z tym tematem.
Należy pamiętać też o tym że to wszystko zależy od programu jak wykorzystuje wielowątkowość. Bo jak źle sobie radzi to lepiej na sztywno dać takty procesora. Dla przykładu jak kodowałem na Q9550 to nie miałem max 4rdzeni obciążonych i takty mi skakały więc lepiej ustawić na sztywno przy kodowaniu bynajmniej u mnie skraca to proces obróbki materiału.
Należy pamiętać też o tym że to wszystko zależy od programu jak wykorzystuje wielowątkowość. Bo jak źle sobie radzi to lepiej na sztywno dać takty procesora. Dla przykładu jak kodowałem na Q9550 to nie miałem max 4rdzeni obciążonych i takty mi skakały więc lepiej ustawić na sztywno przy kodowaniu bynajmniej u mnie skraca to proces obróbki materiału.
Ostatnia edycja: