No to żebyś się nie zdziwił, że np. klatki kluczowe są rozmieszczone co 64 albo co 128 klatek (klatki IDR, czyli pełne informacje), a więc policz sobie, że możesz stracić nawet ponad 5 sekund materiału (w zależności jakie masz źródło i jak kodek ustawiał keyframe'y)... Czasem 5 sekund to baardzo dużo, no ale to już Twój wybór
Zainteresuj się programem Videoredo, który ładnie pokazuje typ aktualnej klatki na osi czasu. Możesz w nim w dziecinnie prosty sposób pociąć materiał po klatkach kluczowych i zapisać bez przekodowywania. Jeśli potniesz idealnie po IDR'ach, to wynik będziesz miał również bez zarzutu
Witam,
chciałbym dodać swoje 2 grosze co to programu VideoRedo.
Mianowicie dysponuję kartą DVB-S2 w komputerze i od czasu do czasu nagrywam materiały w jakości HD. Długo szukałem programu który byłby w stanie obciąć początek i koniec materiału (niekiedy wyciąć reklamy) i niestety do tej pory nie znalazłem idealnego rozwiązania. Ostatnio pobrałem z internetu VideoRedo (wersja 15 dniowa), gdyż wyczytałem kilka pozytywnych komentarzy odnośnie tego programu. No i rzeczywiście na początku wszystko ładnie wyglądało - w bardzo prosty sposób można usunąć niepożądane fragmenty z materiału SD i HD. Jedyna różnica polega na tym że przy obróbce HD nie ma podglądu, jednak nie do tego zmierzam. Prawdziwe "jaja" zaczęły się dziać po zapisaniu już gotowego materiału, otóż wyobraźcie sobie, że po obróbce 2 godzinnego filmu (wycięciu początku, końca i reklam) i zapisaniu go na dysk w tym samym formacie ukazuje mi się 15 minut filmu, czyli jakiś środkowy fragment. Problem dotyczy zarówno materiału HD jak i SD (z podglądem !). Więc albo ja robię coś nie tak albo ten program to jakieś nieporozumienie,
pozdrawiam