Plazma czy LCD !Czytać 1wszy post! Plasma czy LCD plazma vs LCD plasma vs LCD

El Greco

New member
Plasmy troche slabiej swieca, troche wiecej zuzywaja, troche odbijaja swiatlo.
LCD troche maja clouding troche slabsza czern, albo dobra przy zanikaniu szczegolow, troche nie nadazaja i troche sa drozsze te , ktoreliczy sie w rywalizacji. kazdy musi wybrac z czego moze zrezygnowac na rzecz troche lepszego obrazu Plazmy lub troche gorszego LCD. To tak kiedy chcesz kupic Fax, scanner i drukarke oddzielnie albo tanie razem akceptujac gorsza jakosc.

Masta_J

Active member
Bez reklam
No bez jaj.
Widać kto jest zwycięzcą w sprzedaży.
Zwycięzcą w kategorii jakość obrazu jest oczywiście plazma :D

Przecież miliony much nie mogą się mylić :mrgreen:

Pozdrawiam,

ivf

New member
bo LCD jest dla mas, a plazma dla koneserów :mrgreen:

a tak naprawdę, ilość sprzedanych rowerów też porównasz do ilości sprzedanych motorów żeby wskazać lepszego jednoślada?

albo ilość sprzedanych jabłek do ilości sprzedanych ananasów? i co? jabłka są lepsze bo ich sprzedaż kilkasetkrotnie przewyższa sprzedaż ananasów?

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
Piszesz o tych muchach od kilku lat.
Wymyśl coś nowego.
Poza tym żadnej przewagi obrazu plazm nad LCD nie ma.
Bo gdyby była to na 9 plazm sprzedawał by się 1 LCD.

Masta_J

Active member
Bez reklam
To jest totalna kpina z nas pisać to co Ty tutaj wypisujesz.
Takie brednie powinny być karalne.

Choćby pierwsza z brzegu czerń na plazmach jest lepsza i to jest przewaga plazmy nad LCD - to widzi każdy i przecząc temu wychodzisz wiesz na kogo.

Już te wyniki wyglądały by zupełnie inaczej gdyby dobre plazmy występowały w rozmiarach 32" lub mniejszych, także proszę Cię przestań opowiadać.

Pozdrawiam,

ivf

New member
patrzcie no ludzie.. uparcie twierdzi, że jabłka są lepsze od ananasów BO bo ich się dużo więcej sprzedaje :hihi: :mrgreen::lol:

erło

New member
Pozostałe kolory tez są lepsze widaćich głebie i naturalny odcien obraz nie wygląda jak pokolorowany kredka swiecową wygładzone krawędzie lepszy czas reakcji itd...
jedyny minus to ze nie nadaje sie do wyswietlania obrazu stałego
ale jezeli ktos chce tv do salonu potrzebuje duzy ekran to wd mnie nie powinien sie zastanawiać nad czyms innym

a podstawowa sprawa jest taka ze za ok 2000 max do 2300zl kupisz
dobra plazme np Panasonic PV8 która naprawde przyzwoicie swieci
a pokarz mi LCD 42 " za takie pieniądze na ktorym obraz z metra bedzie sie dalo pooglądac na SD czy tam zwykłej kablowce

ludzie kupują LCD w Wyniku masowego trendu co godzine widzisz reklame w tv z shaprem samsungiem itd... i co godzine jakis debil mowi ze plazma to bóg wie jakie zuzycie prądu . czy np ze plazma ma mmniejsza zywotnosc juz o wypalaniu nie wspomne

gdyby nie ujowe plazm samunga czy LG to pewnie ludzie całkiem inaczej by rozmawiali o tv plazmowych
a swoja droga kiedys na tvn turbo w programie gadzet był test porównawczy plazmy i lcd i tam babka mowiła ze w plazimie nie ma kolorow posredniech zdecydowanie wiecej odcieni ma lcd plazma to tylko kolory podstawowe co jak wiadomo jest bujdą wszyscy promouja sprzedaz lcd bo na tym sie dzisiaj zarabia a to wcale nie znaczy ze jest to dobre

luigi

New member
Wystarczy teraz żeby Panasonic wycofał się z produkcji plazm np. za 2 lata a słuch o nich zaginie bo jakby nie patrzeć jest to za droga technologia.
Natomiast lcd będą się miały bardzo dobrze jeszcze bardzo długo-->potem będzie led-->i oled ;) czyli rozwinięcie lcd.
Plazma umrze wraz z nastaniem na dobre telewizji wysokiej rozdzielczości. Może potrwa to dłużej niż 2 lata, nie wiem. Wiem tyle, że obraz HD na lcd przewyższa ten z plazmy a ja mając do wyboru kanał w hd wolę właśnie go oglądać. Skoro lcd go ładniej odtwarza więc wybieram lcd a kanały sd mam w nosie (to jest jedyna domena plazm i tylko do oglądania tego się nadaje).
I nikt mi nie wmówi, że plazma ładniej odtwarza HDTV bo tak nie jest.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Oczywiście, że moja plazma lepiej odtwarza HD niż Twój LCD - nie mam co do tego wątpliwości.
Czerń to czerń - niezależnie czy SD czy HD.
Tak samo kolory i sporo innych czynników tutaj omawianych.

Pozdrawiam,

risto80

New member
luigi, A ciekawe jaki jest stosunek ilości kanałów nadawanych TV w HD do tych w SD? Hmmm?? 1:20? I jak długo taki się jeszcze utrzyma??

Wg mnie całe lata...

wibu4

New member
luigi napisał:
.....I nikt mi nie wmówi, że plazma ładniej odtwarza HDTV bo tak nie jest.

pierwszy mój post i od razu musi być taki ..... :hmm: "protestujący"

Widziałeś na oczy własne ustawione obok siebie lcd i plazme grające jednocześnie ten sam program?

Z tego co piszesz wyżej wygląda, że NIGDY, a że masz LCDeka więc inaczej nie możesz powiedzieć....

Ja mam crt i dopiero wybieram, oglądałem i wypróbowywałem już kilkanaście telewizorów, do prób ostatecznych wybrałem TX-P42G10E i SONY KDL-40Z4500 (jak szaleć to szaleć), ustawione zostały obok siebie i grały toi samo. W różnych warunkach oświetlenia...(bardzo duże podziękowania dla sklepu)
I ja wiem, że mój wybór jest w pełni uzasadniony. Z tych dwóch telewizorów, z tej półki cenowej, dla mnie zwycięzcą była plazma Panasonica, i to zdecydoanym zwycięzcą. Dlaczego.... same banały pisane już wielokrotnie:

1. kolory - remis, w lekkim zaciemnieniu Panasonic wygrywał, w jasności wygrywał SONY - a że tv oglądam raczej późnym popołudniem i nocą - dla mnie + dla Pnasonica,
2. czerń i biel - bezapelacyjnym zwycięzcą - Panasonic,
3. przekaz analogowy - zwycięzca - Panasonic, dla mnie dosyć istotne znaczenie więc ++,
4. w HDTV - remis
5. gier nie sprawdzałem,
6. transmisja z tenisa ziemnego - na Panasonicu widziałem piłeczkę w locie, Sony miał małe problemy (w porównaniu)

Z tych dwóch wytypowanych (uznałem je za najlepsze w tej klasie cenowej) wybrałem plazmę, choć zaczynając szukać telewizora dla siebie BYŁEM ŚWIĘCIE PRZEKONANY że to będzie LCD.

Teraz tylko pozostało dozbierać 1500 zeta na 46" - tak mi doradził sprzedawca (Będzie Pan żałował, że nie kupił większego - GWARANTUJĘ to Panu) - w sumie chyba ma rację, więc czekam na dostawę (46-tek jeszcze nie mieli).

risto80

New member
46"... a z jakiej odległości będziesz oglądać??

Ja już jestem przekonany do plazmy, ale nie wiem jaką wziąć, ze względu na odległość 2-2,3m - 37pv80 czy 42pv80?? Jak myślicie?? Sygnał cyfrowy z kablówki póki co...

wibu4

New member
no właśnie z takiej...na stronce centrumdobregoobrazu najmniejszą rekomendowaną odległością jest 172 cm dla plazmy 46"

luigi

New member
wibu4 napisał:
1. kolory - remis, w lekkim zaciemnieniu Panasonic wygrywał, w jasności wygrywał SONY - a że tv oglądam raczej późnym popołudniem i nocą - dla mnie + dla Pnasonica,
2. czerń i biel - bezapelacyjnym zwycięzcą - Panasonic,
3. przekaz analogowy - zwycięzca - Panasonic, dla mnie dosyć istotne znaczenie więc ++,
4. w HDTV - remis
5. gier nie sprawdzałem,
6. transmisja z tenisa ziemnego - na Panasonicu widziałem piłeczkę w locie,
Gwoli ścisłości też mam na oku TX-P42G10E ale u mnie jest niedostępny i jeśli miałbym brać to ewentualnie ten model, wcale nie jestem takim przeciwnikiem plazm. A oto moje porównanie plazma PV80 kontra lcd mój filipek.

a.d.1 kolory bez porównania lepsze na lcd, brak mlekowatości i jest lepsze ich odwzorowanie, duża możliwość regulacji, w plazmie wszystko takie brązowe nie ma cyfrowej głębi (regulacja niewiele pomaga) i co mi z tego że niby naturalne ja wolę te niby przejaskrawione ale z możliwością bogatej regulacji w lcd.

a.d.2 czerń faktycznie lepsza w plaźmie ale biały b.słaby każde podjaśnienie powoduje b. brzydką mlekowatość obrazu dlatego plazma dobrze odbiera ustawiona na 50%. W lcd biały tak daje po oczach że można oślepnąć:D jak się włączy po przebudzeniu np.jakieś zimowe zawody.

a.d.3 nie ma o czym pisać za to że nie widać pikseli duży plus i jedyny dla plazmy, aczkolwiek jak pisałem wcześniej gdy nadawcy zaczną puszczać lepszy sygnał za 2-3 lata i będzie 1/3 kanałów w HD więc nikt nie będzie już tego oglądał i ten parametr nie będzie już istotny tak jak to ma miejsce obecnie. Dlatego taki wielki sukces odniósł pv80 wystarczyło dla klienta podłączyć obraz z anteny siatkowej i każdy ślepy widział co jest lepsze.

a.d.4 HDTV jako iż moje tv są tylko hd ready więc tylko niewielka przewaga lcd obraz ostry jak brzytwa, na plaźmie niekiedy nie widać różnicy czy to taki dobry sd czy taki słaby hd do tego dochodzi widoczna ziarnistość na hd, kolory mniej żywe, takie martwe ktoś powie pewnie że naturalne.

a.d.5. gry i komputer i zdjęcia tylko lcd jakby nie było te telewizory sa stworzone do używania ich jako monitory, tu wychodzi różnica obraz ostry jak brzytwa, czcionki wyraźne aczkolwiek plazma też nieźle wypada np. gdy ogląda sie zdjęcia też są piękne a duży kontrast robi swoje.

a.d.6 ten tenis to już mnie dobija w co drugim sklepie twierdza że na plaźmie widać nie tylko piłeczkę w locie ale też ślad po uderzeniu piłeczki w kort :rolleyes::rolleyes::rolleyes: sport ogląda się dobrze na lcd ja nie widzę żadnego smużenia a jestem kibicem sportowym. Odkąd eurosport nadaje w hd to żadko oglądam coś innego. Tenis na lcd wygląda świetnie a snooker to już rewelacja i nie widzę tu żadnej przewago plazmy.

Pominęłem kilka oczywistych minusów i plusów danej technologii jak np.mało istotne lepsze kąty w plaźmie ale co mi z tych kątów lepszych w plaźmie skoro widać odbicia w tej szybce, która ma to niby wyeliminować.

broda1725

New member
Bez reklam
Tylko się opluwacie nawzajem jak dzieci w piaskownicy. Każdy ma swój pogląd czy plazma czy lcd, każdy ma inne oczy inny sygnał akceptuje. Ja powiem krótko mam dwa LCD i powiedziałem że teraz plazma. Żeby kupić dobrego lcd trzeba wydać ponad 4000zł chodzi mi o rozmiar min.42" a plazme można kupic do 3000. Co mam na myśli według mnie dobry/dobra LCD/Plazma naturalne kolory, biel która nie razi po oczach w nocy czy wieczorem(a wiem co mowie spójrzcie na sig), ładna czerń i co najważniejsze dla mnie brak smużenia a powiem szczerze że moje oczy są bardzo na to wyczulone i jedyny tv na którym tego nie widzę to plazma nawet ta najniższa z półki czyli PV8 (1790zł).
Ja nikogo nie będę namawiał co lepsze, ja wiem co dla mnie jest najlepsze więc takie opluwanie innych posiadaczy danej technologi jest nie na miejscu.
A co do tych kanałów HD to ja mam N i szczerze to na nich @#%$ jest. Więcej jest do oglądania na kanałach SD czy filmy z dvd. A zanim będą wszystkie kanały w jakości HD to chyba prędzej się zestarzeje a i tak będę ślepy (jak będę miał dalej LCD) aby delektować się ta jakością. Bo niektórzy jak widzą chyba te HD na LCD to wzwody mają.

A pisanie że HD na plazmach wygląda jak takie lepsze SD to chyba kpina i raczej musi udać się do okulisty, najwyższy czas. Chyba że bierze te porównania ze sklepów gdzie jeden sygnał jest podpięty do kila dziesiąt tv.

Ostatnia edycja:

El Greco

New member
bluray napisał:
Bez jaj, Panowie Panie.
Na 9 sprzedanych LCD jest jeden PDP.
To chyba jasne kto jest zwycięzcą.

Wiesz, na niemieckimHi-Fi forum, (ktore na szczescie znow funkcjonuje i jestesmy w trakcie wykupienia go:cool:)jest tez taki "BluRay" tylko, ze porownywanie jego z toba, to profanacja jego wiedzy i kompetencji. Nawet nie pamietam czy jest w posiadaniu LCD czy plazmy. Nie wiem kolego czy masz raka oczu, czy twoj LCD wplynal tak na ciebie, ze nie widzisz tego co dookola sie dzieje, ale uwierz koloryty cie otaczajace, to jeszcze poziom plazmy, a nie LCD ktore jest swojego rodzaju "matrixem" kolorytowym. Jak mozna byc tak upartym i trwac w przeswiadczeniu, ze cos jest tak nie inaczej, bo jak tak chce i sprawia mi to satysfakcje. To w co zamienia sie ten thread, to jeden z powodow dla ktorych bardzo mi zalezalo bypisali tylko ci, ktorzy mieli jedno i drugie i opisywali czy i czemu sa ze swojej zmiany zadowoleni. Nieszkodzi, podobny thread uruchomilem na wspomnianym Hi-Fi i jeszcze raz tak zeby do ciebie i innych dotarlo:
osob, ktore zmienily LCD na rzecz plazmy wpisalo sie mnostwo, odwrotnie jedna, ale z jej opisu tej zmiany mozna miec conajmniej dziwne wrazenie.
Jeszcze raz, nie oczekuje zwyciezcy, alestaram sie przedstawic plazme w swietle na jaki zasluguje po to, zeby potencjalni klienci nie zrazali sie takimi opiniami jak twoje. LCD wystepuje od 1" do juz 55" i to powoduje, ze jest takie popularne, do tego dochodzi fakt, ze w sklepie z powodu kilkarotnie mocniej oswietlonego pomieszczenia niz w normalnych warunkach domowych, plazma pokazuje czesto tragiczny obraz(tak!), do przecietnego lienta, ktory nie wchodzi na fora nie przemawia to, ze w domu obraz plazmy z katastrofalnego zamieni sie w genialny, no bo jak ???
LCD masz monitorach PC, w kamerach, w aparatach, nawigacjach, komorkach itd. itp. Kiedys plazmy wystepowaly tylko w bardzo duzych przekatnych i z reguly nie mialy full HD, a dla przecietnego klienta korzystajacego z mieszkanka w blokowisku, strach przed duza przekatna lub male odleglosciprowadzily do zakupu LCD. Dzisiaj na szczescie sa juz niezle LCD ale te kosztuja dwa razy tyle co plazma wiec przecietny Polak i tak kupi masakre, w domu wlaczy PS i bedzie szczesliwy, ze ma taki super sprzet, z kolei klient, ktory dysponuje pieniedzmi zeby kupic LCD 55" za 3 tys.€ pieniedzy ma pewnie wiecej i wieksze mieszkanie co daje do myslenia, ze rowniez wiecej zarbia, a to idzie w parze z wyksztalceniem i trzezwym podejsciem do sprawy, wiec taki czesto kupi rowniez plazme.
Ile razy moge powtarzac, ze SD jest na plazmie o niebo lepsze, bo plazma pokazuje obraz bardziej miekki, ile razy mmusze mowic o tym, ze glebia obrazu i plastycznosc kolorow w plazmie jest zawsze super. Oczywiscie sa jak wspomnialem super i drogie LCD, ale kto z was je ma ty....:roll:
Ciesze sie bede jezeli na rynku pojawia sie jeszcze lepsze TV LCd czy plazmy ,a lbo cos innego bez roznicy, ale ty chyba bedziesz w rozpaczy, jezeli nowe sasmungi lub Panasoniki zrewolucjonizuja rynek, a na to sie zanosi.
Mam jeszcze porsbe, zdradz mi prosze ile ty masz lat...?

Do góry