przede wszystkim dlaczego nie powinno się porównywać w sklepie:Na początek się przywitam jest to mój pierwszy post , ale do rzeczy ;
Kurcze po co ja wchodzę na to forum , byłem już przekonany do plazmy Panasonica, ale właśnie w dniu dzisiejszym poszedłem do Rtv Euro AGD i zmieniłem zdanie, miałem okazję obejrzeć w akcji blisko 40 telewizorów różnych marek LG, Panasy, Sharp, Sony itp, które wyświetlały ten sam sygnał ( wg. pracownika HD po zwykłym kablu ), i moje spostrzeżenia były następujące ; praktycznie wszystkie LCD to kicha, pod względem ostrości , oraz kolorów, ( poświaty niebieskie , różowe itp. ) obraz zbyt jaskrawy rażący w oczy ( niby wszystko na ustawieniach fabrycznych ), plazmy Panasa w zasadzie jeśli chodzi o ostrośćc też kicha ale mimo to lepszy obraz niż LCD, ale za to bez porównania kolory były bardziej naturalne, i tu uwaga , jeden LCD wyróżniał się od innych kolory takie same jak przy plaźmie, i dodatkowo jeszcze najbardziej wyraźny obraz był to Samsung LE46C650, ewidentnie widać było również różnicę między modelem Samsung LE46B650, na plus tego pierwszego, uwierzcie mi byłem nastawiony na plazmę a tu taka niespodzianka , fakt że tel. był za ok. 4000 tys, ale nie zmienia faktu że wrażenie sprawiał najlepsze. I gdy w zasadzie byłem już zdecydowany , wszedłem znów na forum i wiadomo tu króluje plazma, przy czym zauważyłem że odnośnie jej gloryfikująco wypowiadają się w zasadzie w kółko te same osoby. Moje pytanie czy ktoś ma w domu Samsung LE46C650 i może się coś na jego temat wypowiedzieć oczywiście w odniesieniu do plazmy. Mi telewizor ma służyć tylko do oglądania zarówno HD jak i SD , DVD. Proszę o obiektywną odpowiedź
Witam ponownie,
Jak wspomniałem wcześniej chciałem kupić tv do końca czerwca.Z uwagi na mistrzostwa w RPA chcę przyśpieszyć zakup.
Mam pytanie czy od ostatnich porad coś się zmieniło?
Oglądałem polecane przez forumowiczów TV w sklepach-szczególnie podobał mi się obraz HD na Toshibie SV i Philipsie 9704
Sharpa XS1 niestety nigdzie nie było a zresztą w internecie nie schodzą poniżej 15000,00zł , a Sharp LE700 i Sony EX700 prezentowały się trochę gorzej.
Lepsze wrażenie było na Sony HX700 i NX700 oraz na Panasonicu 50VT20
Z uwagi ,że były to warunki sklepowe i obraz dostępny tylko z BR trudno do końca ocenić który
w moich warunkach byłby lepszy .
Co do wielkości po konsultacjach z żoną maksymalna wielkość to 52" co zawęża wybór do
toshiby 46SV lub Philipsa 52" 9704 lub do nowych modeli które dopiero się pojawiły lub pojawią do 2 tygodni /a zostały już przez Was przetestowane/
Jeszce o Sony EX700 którego proponuje KIKI .W sklepie Sony obraz na wymienionych wyżej tv
z serii HX i LX wydawał się dużo lepszy .Jedyne na plus EX700 w moich warunkach to bardziej
matowa szyba która będzie chyba mniej odbijać światło - choć od mojego ostatniego postu zakupiłem fajne rolety wewnętrzne które bardzo zniwelowały mi odbicia na obecnym tv.
Pozdrawiam
Snake155
Trochę się zmieniło .
Sharp 52XS1 znajduje się w zakresie Twojej klasy cenowej - więc możesz spokojnie sięgać po nr 1. Matryca matowa aktywna, Obudowa szczotkowane aluminium, znakomity dźwięk , jedyny na runku full led RGB, local diming,
extra wyposażenie.
Ale masz sporą odległość od ekranu więc sprawdź dobrze 55SV 685 Toshiby.
Panasonic 50 VT 20 .
Poproś o prezentację w domu - to naprawdę wiele wyjaśnia i bardzo ułatwia wybór .
I pamiętaj o kalibracji :
Kalibracja telewizora cyfrowego - Audio-wideo - NT w INTERIA.PL - nowe technologie, komputery, gadżety, wynalazki, technologia, telekomunikacja, testy, komputer, test
Może to pomoże niezdecydowanym.
Wybrane cytaty z testu TX-P42G20 zamieszczonego w AUDIO-VIDEO, maj 2010
autor Filip Kulpa:
"Podłączenie i wstępne skalibrowanie tego telewizora niemal natychmiast wywołało uśmiech na mojej twarzy. Co za ulga po kilkutygodniowym oglądaniu LED-a. Cóż, jakoś obrazu jest nieporównywalnie lepsza. Co prawda wrażenia nie są może imponujące w ciągu dnia, w jasnym pokoju, ale wieczorem,szczególnie w ciemnym pomieszczeniu, dystans który dzieli tą plazmę od wszystkich elcedeków jest po prostu znaczący"
"TX-P42G20 to dziś najbardziej rozsądna propozycja dla miłośników małego kina domowego oraz dla wszystkich tych, dla których jakośc obrazu, szczególnie po ciemku, jest najważniejsza. Relacja jakości obrazu do ceny, szczególnie w kontekście cen najnowocześniejszych elcedeków, jest okazyjna - mimo wskazanych niedoskonałości . Żeby nie było niedomówień : ten telewizor nie zabłyśnie na sklepowej półce. W takich warunkach
nie pokona elcedeków. Jednak w domu, po dokonaniu odpowiednich ustawień i zgaszeniu światła,
rozjedzie je niczym walec. I jeszcze jedno za 600 zł więcej można miec wersję 46 calową. Jak dla mnie bomba. "
W tym samym numerze jest test LEDA LCD Sony KDL-40NX700 więc pewnie do niego autor testu porównuje Panasonica.[/QUOTESwietny post.Zgadzam sie i dozuce ,ze sam szukałem 6 m-cy i trochę przez przypadek kupiłem LG50pk950 (srebrny panas 46G20 dotarł kilka dni za późno i odesłałem).Koniec męki z LCD !TV ogladam od rana do wieczora i ustawienia THX lub eksperckie(strona flatpanels.dk zalecenia) są fantastyczne ,obraz żyleta ,nic nie buczy, żadnych powidoków, dobry dzwiek i swietny obraz.Polecam tylko plazmy!!!
Kiki dzięki za odpowiedź.
Co do Sharpa to nie zauważyłem zmian cen dlatego jeśli możesz to podaj mi cenę na ten tv
oraz na Toshibe 46SV685 i 55SV685(tu musiałbym przekonać żonę) i na Panasonica 50VT20
I tu pytanie -czy panasonic w moich warunkach da sobie radę w dzień tak jak pozostałe tv?
I jeszcze jedno- jak do tych tv wypadłyby sony hx i nx( pytam bo bardzo polecałeś
sony ex ze względu na super czerń) .
Pozdrawiam
Snake155
Kiki dzięki za odpowiedź.
Co do Sharpa to nie zauważyłem zmian cen dlatego jeśli możesz to podaj mi cenę na ten tv
oraz na Toshibe 46SV685 i 55SV685(tu musiałbym przekonać żonę) i na Panasonica 50VT20
I tu pytanie -czy panasonic w moich warunkach da sobie radę w dzień tak jak pozostałe tv?
I jeszcze jedno- jak do tych tv wypadłyby sony hx i nx( pytam bo bardzo polecałeś
sony ex ze względu na super czerń) .
Pozdrawiam
Snake155
ceny - wejdź na priw - dostaniesz.
Jeśli masz wątpliwość poproś o prezentację w domu.
Panasonic oczywiście da sobie radę.