Pizzaiolo wszystkich krajów łączcie się.

gitarrra

Well-known member
Bez reklam
Dzisiaj pierwszy test pieca do pizzy Unold Luigi 68816 :grin:
pobrane (2).jpg

Głównym celem było ustalenie optymalnej temperatury wypieku.Piec ma dwie grzałki.Jeśli chodzi o górną to tu nie miałem wątpliwości.Temperatura na maksa ,czyli "zamknąłem budzik"- 400 stopni .Dół natomiast ustawiłem na 350 .
I powiem ,że jak na prototypa wyszło całkiem obiecująco.:grin:(y)
20240717_122235.jpg

20240717_122521.jpg

Na wypadek "niewypału" do testu użyłem "zwykłej", taniej mąki tortowej a nie Le 5 Stagioni.Czyli mąki ,której używam stale.Składniki do pizzy też raczej z doskoku.
Ale patrząc na wstępne wyniki , na Le5 powinno być lepiej.Oczywiście małe korekty są możliwe.I pewnie takie nastąpią.
Generalnie jest dobrze.(y)
A myślę ,że będzie jeszcze lepiej.🍕🍕🍕🍕
PS. Sugestie mile widziane.;)
 

gitarrra

Well-known member
Bez reklam
Testu pieca do pizzy część druga. ;)
Temperatura dolnej grzałki delikatnie w górę.Tym razem 360 stopni.Ciasto miało nawodnienie na poziomie 70% (60% w pierwszym teście) ,więc podwyższenie temperatury nie przypaliło go .
Dzisiaj , w odróżnieniu do pierwszego testu ,na cisto użyłem mąki Le5 Stagioni Pizza Napoletana .Ciasto zrobione wczoraj ok.godziny 18:00 .Dojrzewało w lodówce.
Na pizzy moje ulubione guanciale , kapary i pieczarki.
A tak się prezentuje. Jest dobrze a nawet jeszcze lepiej.:grin:
20240720_131333.jpg

20240720_134354.jpg

20240720_134401.jpg
 

sentyzibi

Well-known member
W mojej zaprzyjaźnionej pizzerii robią pizzę z kozim serem i szparagami... Do tego suszone pomidorki. Czasem sobie na taką pozwalam.
Taki hardcore... 🐐🧀🍅
 
Do góry