Pioneer G8

ArtS007

New member
Bez reklam
Biorąc pod uwagę fakt, że tylko niewielki procent materiału wizyjnego spełnia wysokie kryteria odwzorowania kolorów, takie zabawy w super kalibrację mają średni sens. Mówię to mając na myśli przede wszystkim nowe produkcje filmowe, wśród których wiele jest kręconych z użyciem specyficznych filtrów. Więc mamy albo zielono, albo broązowo, albo zółto, ale rzadko kiedy naturalnie. Takie czasy.

Ale rację ma AS, kalibracja ma sens tylko w miejscu docelowym.

ArtS :)

-AS-

New member
Gozel napisał:
...Natomiast Pioneer, który mimo że nie jest 100Hz, prezentuje sie świetnie...

Witam,
demontowałem tą informację już nie raz, zdemontuje jeszcze raz.

Pioneer 8G posiada tryb odświeżania 100Hz. Właściwie posiada on 3 tryby (do wyboru): 75Hz, 100Hz i 72Hz

Gozel napisał:
I czy wie ktos moze, czy w kolejnej generacji plazm Pioneer tez pójdzie w 100Hz?

Chyba już nie muszę odpowiadać na to pytanie.

Pozdrawiam

pspot

Member
Witam wszystkich,

wczoraj zgodnie z poleceniem wprowadziłem ustawienia AS pod tryb „film” i..... trochę posmutniałem :( Różnica pomiędzy tymi samymi ustawieniami na „standard” albo „user” jest olbrzymia, niestety na pierwszy rzut oka na niekorzyść trybu „film”. Obraz jest szarawy, kolory przygaszone, moja wife określiła to celnie: obraz szary tak jak filmy polskiej produkcji kręcone w Polsce. Do oglądania sportu, przede wszystkim piłki nożnej, moim zdaniem się nie nadaje, trawa jakaś jest taka wyblaknięta, koszulki sportowców zszarzałe. Podobnie z przyrodniczymi kanałami HD (discovery i astra HD) – drzewka w dżungli już nie rażą zielenią i nie zachwycają. Ale uwaga: film przy tych ustawieniach wyglądał jak film oglądany w kinie – i tu widzę zalety tych ustawień. Również programy studyjne przy tych ustawieniach wyglądają jakoś bardziej naturalnie. Na razie postanowiłem, że filmy będę oglądał w ustawieniach wprowadzonych pod tryb „film”, natomiast inne programy oraz pokazy dla znajomych będę przeprowadzał pod tymi ustawieniami wprowadzonymi w tryb „user”.:cool:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

adramelech75

New member
508xd czy 5080xa

Witam serdecznie,
Mam pewien dylemat, otrzmałem ofertę kupna w dobrej cenie jednego z modeli Pioneer'a i tu mam problem, ponieważ model 508xd oprócz tunera cyfrowego który uważam za zbędny w moim przypadku oraz funkcji typu PIP i Home Gallery, posiada jeszcze taką funkcję jak "inteligentna kontrola jasności" Czy zatem jest sens wydać te tysiąc z hakiem więcej i posiadać te mniej lub bardziej przydatne funkcje czy przyoszczędzić i nabyć model 5080xa.
Temat tej funkcji był co prawda poruszany w dwu czy trzech postach ale bardzo ubogo. Jeden z użytkowników ....chyba As stwierdził wręcz, że wyłączył tę opcję bo trochę mieszała w kolorach.
Bardzo proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:

adramelech75

New member
Kolego, jeśli wszystko zostałoby powiedziane to bym nie pytał, a uwierz mi przeczytałem cały wątek (zajeło mi to 2 dni) więc proszę cię nie podnoś mi ciśnienia.

-AS-

New member
WItam,

funkcja inteligentnej jasności, jest wg mnie zbędna - automatycznie kontroluje (zmniejsza lub zwiększa) kontrast lub jasność w zależności od oświetlenia pomieszczenia. U mnie jest to funkcja na stałe wyłączona. Nie podoba mi się, że jakiś czujniczek będzie decydował, jak będzie wyglądał mój obraz. Jest to sprawa indywidualna jednak i domyślam się, że część użytkowników stosuje tą funkcje. Dla mnie ważniejszymi różnicami są: możliwośc kalibracji ISF ccc w modelach bez 0 (428, 508 ), kwestia estetyczna - kwadratowa obudowa, lepszy pilot, lepsza podstawka (w 428/508 ), itd. Czy jest to warte 1000 zl? Znowu - kwestia indywidualna. Dla mnie tak (ja wydałem na swój 428 prawie 9 miesięcy temu tyle, że teraz mógłbym za to kupić 508xd i jeszcze by mi zostało, albo troszkę bym dopłacił i miał za to LX508D). Należy pamiętać o jednej sprawie - jaki model byś nie kupił (508xd czy 5080xa) będziesz miał bardzo dobry telewizor i to jest najważniejsze. Mam nadzieję, że będziesz z niego zadowolony.

Pozdrawiam

Masta_J

Active member
Bez reklam
adramelech75 napisał:
Kolego, jeśli wszystko zostałoby powiedziane to bym nie pytał, a uwierz mi przeczytałem cały wątek (zajeło mi to 2 dni) więc proszę cię nie podnoś mi ciśnienia.

To Ty pierwszy podniosłeś mi ciśnienie swoim postem!

I co Ci -AS- odpowiedział?
DOKŁADNIE to samo co innym wcześniej zadającym TO SAMO pytanie.

Także zażywaj sobie leki na obniżenie ciśnienia i szanuj ciśnienie innych.

Pozdrawiam,

adramelech75

New member
Masta_J napisał:
To Ty pierwszy podniosłeś mi ciśnienie swoim postem!

I co Ci -AS- odpowiedział?
DOKŁADNIE to samo co innym wcześniej zadającym TO SAMO pytanie.

Także zażywaj sobie leki na obniżenie ciśnienia i szanuj ciśnienie innych.

Pozdrawiam,

Jeżeli post nie leży w temacie twoich zainteresowaj to nie czytaj ani się nie rozpisuj , zadałem pytanie - otrzymałem jedną odpowiedź od osoby która tej opcji nie używa, być może napisze ktoś kto jej używa i poda kontrargumenty. Koleżko śniegowy.

Masta_J

Active member
Bez reklam
adramelech75 napisał:
Jeżeli post nie leży w temacie twoich zainteresowaj to nie czytaj ani się nie rozpisuj ,

Bo co zabronisz mi? Poza tym ten wątek jako całość jak najbardziej leży w kręgu moich "zainteresowaj" - jak to ująłeś.

zadałem pytanie - otrzymałem jedną odpowiedź od osoby która tej opcji nie używa, być może napisze ktoś kto jej używa i poda kontrargumenty. Koleżko śniegowy.

Całe szczęście, że inni nie myślą tak jak Ty bo byśmy mieli te same pytania w tym wątku średnio co dwie strony. Bałwanku... śniegowy.

Tym miłym akcentem kończę i Cię pozdrawiam,
EOT

Ostatnia edycja:

-AS-

New member
Witam,
Pspot, ustawienia D65 HDMI (te z 'Movie') są rzeczywiście bardziej stonowane i na początku mogą się wydawać przygaszone. Jednak jakbyś dał im parę dni, domyślam się, że zmieniłbyś zdanie. Niemniej jednak zastawnowiło mnie to, co napisałeś i postanowiłem wkleić więcej ustawień, które ponownie skopiowałem z AVF, autorem jest ta sama osoba.

Polecam Ci wypróbować taką kombinację: ustaw w trybie 'User' ustawienia '8G Freeview', które mają żywsze kolory i trochę inną charakterystykę, a w trybie 'Movie' ustaw 'D65 HDMI'. Pierwsze (Freeview) wypróbuj na normalnej telewizji SD, a drugie na DVD lub Blu-Ray (podłączone przez HDMI), można łatwo je przełączać po tym, jak je ustawisz. Poza tym możesz wypróbować ustawienia 'Scart' lub 'Scart 2' na SD - nie próbowałem ich osobiście, bo nie mam dekodera, który mógłbym podłączyć przez Scart (Euro).

Ustawienia '8g Shop Demo', są dla wszystkich, którzy wybierają się w najbliższym czasie do sklepu zobaczyć jak wygląda Kuro. Polecam je sobie wydrukować, poprosić w sklepie o pilota i je pozmieniać, aby zobaczyć (na szybko) czego mniej więcej można się spodziewać tak naprawdę po tym telewizorze.

Ustawienia 'LX' są dla posiadaczy modeli LX oczywiście.

Pozdrawiam

Witam,
nie mogę edytować mojego poprzedniego postu, więc piszę kolejny.

Polecam wątek z amerykańskiego forum wszystkim, którzy zastanawiają się na kupnem Kuro - dużo zdjęć - LINK.

Pozdrawiam

Już są razem. ArtS :)

Attachments

• 8 G Settings Freeview.txt
    781 bytes · Wyś: 287
  • 8 G Settings Scart 2.txt
    784 bytes · Wyś: 207
  • 8 G Settings Shop Demo.txt
    1,8 KB · Wyś: 208
  • 8 G Settings SKY SD Scart.txt
    813 bytes · Wyś: 187
  • 8 G LX Starter Settings.txt
    1,8 KB · Wyś: 200

d.karolik

New member
TDi napisał:
fajne foty tylko szkoda ze z sygnału HD, może byś popisał się SD ;)

- Dla mnie nie ważne z jakiego sygnału , chodzi o to że naprawdę ktoś potrafi zrobić fotki czy to z SD czy z HD , chodzi o odwzorowanie rzeczywistości robionego zdjęcia do widzianego obrazu.
Nawet tacy profesjonaliści ( tak to nazwę , nawet KIKI ) czasami sami narzekają na to że zdjęcia nie odwzorowują tego co widać naocznie .
- Nie mam czym się popisywać ( użyj gogle i tej strony ). Mi TV się podoba i wcale nie namawiam do kupna to jest indywidualna sprawa każdy kupuje co chce .
- I tak wiem że w SD będzie bardzo OK ( jak dla mnie ).

P.S przepraszam za cytat poprzednika ale jakoś nie mogłem się powstrzymać.

TDi

Member
d.karolik napisał:
- Dla mnie nie ważne z jakiego sygnału , chodzi o to że naprawdę ktoś potrafi zrobić fotki czy to z SD czy z HD , chodzi o odwzorowanie.

Odwzorowanie czego ??? Bez sensu troche klepiesz,skoro dla ciebie nie ma znaczenia z jakiego sygnalu jest obraz (co w duzej mierze,przy dobrze zrobionych zdjeciach pokaze widoczną różnice miedzy podawanym sygnalem) to wyłacz tv i narób mu zdjęć,"dobrych zdjęć" .
Jak nie zrozumialeś poprzedniego postu,to wyłoże ci,ze chodzilo w nim o to aby zrobić fotki na różnych sygnalach i porównać je miedzy sobą co da jakiś pogląd na temat Kuro.

PS.Apropos czytania forum to aqrat wątek "pionka" mam przerobiony.
P.S 2Przepraszam za cytat poprzednika ale jakoś nie mogłem się powstrzymać.

ArtS007

New member
Bez reklam
Sądżę, że d.karolikowi chodziło o odwzorowanie rzeczywistego wyglądu obrazu, czyli wierności fotografii. Zaś cytat poprzednika jest w tym przypadku uzasadniony, gdyż podkreśliłeś istotny fragment wypowiedzi i się do niej odniosłeś, nie cytując automatycznie całości.

Wracając do tematu robienia zdjęć ekranu to w tym przypadku zostały opisane warunki, jakie były spełnione przy ich robieniu. Najważniejszym z nich było robienie zdjęć ze statywu bez ręcznego wyzwalania. To jest podstawa do zrobienia niewzruszonego zdjęcia. Dodając do tego odpowiednie ustawienia oraz jakość sprzętu mamy odpowiedni efekt. Nadal jednak jestem przekonany, że ostateczny werdykt można wydać tylko i wyłącznie na podstawie organoleptycznego oglądu konkretnego egzemplarza.

I zgadzam się, że warto nie tylko zachwycać się tym, co potrafi telewizor na sygnale HD, ale przede wszystkim co potrafi na sygnale SD. I nie wiem dlaczego, ale rzadko można spotkać opinie o obrazie z odtwarzacza DVD, tak jakby zdecydowana większość kupowała telewizor plazmowy do kablówki, czy satelity. Trochę to dla mnie dziwne. Ale może dlatego, że ja preferuję sygnał z płyty?

ArtS :)

d.karolik

New member
Witam
TDi nie będę z tobą dyskutował skoro nie rozumiesz o co mi chodzi .
Kłótnia do niczego nie prowadzi więdz bez komentarza .
Proszę zerknąć na te fotki są zrobione z sygnału HD ( BBC HD ) i jak wyglądają ?
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=920011&page=23

Moim zdaniem gorzej niż SD u nie jednej osoby .
Właśnie o to mi chodziło w poście , że ktoś potrafi zrobić takie zdjęcia , żeby pokazać co potrafi ten TV. A nie zamieszczając takie zdjęcia mówić ludziom że TV gra rewelacyjnie ( bo gość widzi na żywo i jest bajka ) a zdjęcia porażka. Dla tego napisałem również że nieważne z jakiego źródła czy SD czy HD.

Masta_J wpisz hasło Kuro.

A tutaj jeszcze porównanie KURO I CRT:
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=920011&page=27

P.S Poprawiłem troszkę poprzedni post , mam nadzieje że teraz będzie zrozumiały.

TDi "Jak nie zrozumialeś poprzedniego postu,to wyłoże ci,ze chodzilo w nim o to aby zrobić fotki na różnych sygnalach i porównać je miedzy sobą co da jakiś pogląd na temat Kuro."

No to jaki masz pogląd po obejrzeniu tych zdjęć ( BBC HD )?. Już wiesz o co mi chodziło?.

Ostatnia edycja:
Do góry