Glimmer Twins napisał:
...Oko ludzkie widzi obraz ostry, a jeżeli nie to udajemy się do okulisty. Plazma, czy LCD czy apatrat czy kamera, moim zdaniem powinny nadawać/rejestrować obraz ostry...
Witam,
nie jest to, moim zdaniem, takie proste, jak opisałeś. Napisałeś, że 'oko ludzkie widzi obraz ostry', a ja prosiłbym Cię, abyś zdefiniował 'ostry obraz'. Jak zapewne zauważyłeś, nie jest to takie proste. Czy obraz ostry oznacza brak rozmazania obrazu? Czy oznacza wyraźne krawędzie widzianych przedmiotów i osób? Czy kombinację tych rzeczy? Czy może inne? Jest bardzo dużo czynników, które wpływają na widziany obraz. Kolejna sprawa jest taka, że to co widzi oko, jest tylko częścią obrazu widzianego przez daną osobę. Cała obróbka obrazu oraz jego analiza odbywa się w mózgu. Dlatego też, występują tak ogromne różnice w postrzeganiu tych samych rzeczy przez różnych ludzi. Oczy ludzi zbudowane są tak samo, ale np. ktoś z daltonizmem 'zobaczy' co innego (inne barwy), niż osoba bez tej choroby. To samo jest z ostrym obrazem - nie można powiedzieć 'to jest ostry obraz', bo ja tak uważam. To co dla Ciebie jest ostre, dla innego nie musi być.
Proszę, nie odbierz tego 'wywodu', jak czepianie się. Chcę tylko pokazać, że nie jest taką łatwą sprawą powidzieć - 'na tym telewizorze obraz jest za miękki, a na tym za ostry'. Sprawy te różnią się w zależności od osoby. Obraz, który dla Ciebie jest miękki, dla innych jest ostry, lub odwrotnie.
Wracając do Kuro - tak, jak pisałem już wcześniej, dużo zależy od preferencji. Piszesz, że miałeś wcześniej LCD. Myślę, że to może być przyczyna, dla której widzisz teraz 'za miękki obraz' - kwestia przyzyczajenia. Dla mnie z kolei obraz z LCD jest nie do zaakceptowania, między innymi, z powodu 'ostrego' obrazu (zbyt ostrego - jeżeli takie pojęcie w ogóle istnieje). Jak patrzę na obraz z LCD mam wrażenie, że wszystko na co patrzę jest 'kreskówką' ze sztucznie przejaskrawionymi krawędziami, które najczęściej wyglądają, jak czarna obwódka dookoła wszystkiego na ekranie (wiem, generalizuję). Po raz kolejny, jest to kwestia przyzwyczajenia i preferencji. Daj swojemu TV trochę czasu, niech Twoje oko i Twój mózg zapomni jak wygląda obraz z LCD, a Twoja ocena obrazu stanie się bardziej obiektywna (przynajmniej takie jest moje zdanie).
Niemniej jednak szanuję Twoje zdanie, dziękuję za interesujące komentarze oraz proszę o więcej
Po to jest w końcu to forum, aby wymieniać opinie i wydawać własne oceny, a nie tylko dowiedzieć się co kupić, albo co jest lepsze (na papierze).
Pozdrawiam