Pioneer G8

zaz

Member
Glimmer Twins

Z dużym zainteresowaniem czytam o twoich doświadczeniach z KURO. Jestem ciekaw, czy tak jak inni, którzy początkowo narzekali na rozmycie obrazu, zmienisz zdanie i po pewnym czasie i zaczniesz pisać o tym TV same superlatywy. Ciągle się zastanawiam, czy zmiana odczucia tych użytkowników jest wynikiem przywyknięcia do efektu rozmycia, czy może plazma się dociera po jakimś czasie, czy też może poprzez zmianę ustawień uzyskuje się akceptowalny (dostosowany do własnych preferencji) odbiór.

pspot

Member
-AS- napisał:
Witam,
jest to tylko kwestia ustawień. Polecam wypróbować ustawienia, które podałem w tym wątku pare(naście) stron wcześniej.

Zmień Drive Mode na 2 (czyli 100Hz - do sportu) i Pure Cinema ustaw na Off. Zmień IP-mode i wyłącz wszelkie ulepszacze ekranu.

Zresztą dołączam (po raz kolejny) ustawienia, które ja stosuje. Autorem jest kalibrator ISF tutaj, w UK. Zwróć uwagę, że ustawienia zmieniasz po wybraniu 'Movie'. Jeżeli ustawienia te będą za miękkie zwiększ 'ostrość' - ja mam na -15.

Witam Wszystkich,

mam już zamówiony Pioneer 4280XD i czekam na odbiór. O dziwo choć ma dodatkowo tuner DVB-T jest tanszy od 4280XA, więc może popróbuje jak odbiera naziemna cyfrowa (o ile w mpeg2 jeszcze cos nadaja). Dziś się trochę zmartwiłem, bo wyczytałem, że zdjęli Pro7 HD i Sat 1 HD z Astry - ponoć z powodu małej liczby oglądających w Niemczech (tylko 150 tys). Więc odpadają jak dla mnie wazne kanały HD...
A teraz mam pytanie do AS -
Czy te ustawienia co teraz podałes są lepsze od tych, które są na stronie 28 niniejszego forum ?? (tak tak, przeczytałem całe :) ) .

Pozdrawiam,

Przem

d.karolik

New member
Witam
Dołączę się do pytania i mam jeszcze jedno do -AS- , mianowicie które ustawienia będą lepsze do nówki ( na okres docierania jeżeli dobrze pamiętam 300 godzin ? ) KURO ?.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Studiując ten wątek i nie tylko ten dochodzi się do wniosku, że tego TV nie trzeba docierać.

Jak widzę Ty nie doszedłeś do takiego wniosku, dlaczego?

Pozdrawiam,

-AS-

New member
Witam,

pspot napisał:
A teraz mam pytanie do AS -
Czy te ustawienia co teraz podałes są lepsze od tych, które są na stronie 28 niniejszego forum ??

wg mnie są lepsze. Poza tym, jeżeli mieszkasz w Polsce to tuner cyfrowy, który jest w modelu XD nie będzie działał. Jest to tuner do darmowej, cyfrowej kablówki (Freeview), którą można odbierać np w UK. W Polsce, z tego co się orientuję, nie ma takiej i nie zapowiada się, aby była.

d.karolik napisał:
mianowicie które ustawienia będą lepsze do nówki ( na okres docierania jeżeli dobrze pamiętam 300 godzin ? )

Kuro nie trzeba docierać. Zastosuj ustawienie przeze mnie podane. Jak chcesz być ostrożny na początku - nie zostawiaj statycznych obrazów na dłuższy czas na ekranie, jak grasz w gry włącz Orbiter, a poza tym - rozkoszuj się jednym z najlepszych (jeżeli nie najlepszym) telewizorem na rynku.

Pozdrawiam i życzę dużo rodości z nowego ekranu

Masta_J

Active member
Bez reklam
W Polsce cyfrową naziemną można odbierać w okolicach Skrzycznego oraz we Wrocławiu.

Wiele tego ni ma ale coś jest :D

boston napisał:
W zalaczniku program serwisowy do Pionków 7 i 8 mej generacji. Wymaga kabla RS232 do połączenia TV z kompem.Pozdrawiam!
To daj teraz jakiś manual do tego :D

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

pspot

Member
-AS- napisał:
Witam,

wg mnie są lepsze. Poza tym, jeżeli mieszkasz w Polsce to tuner cyfrowy, który jest w modelu XD nie będzie działał. Jest to tuner do darmowej, cyfrowej kablówki (Freeview), którą można odbierać np w UK. W Polsce, z tego co się orientuję, nie ma takiej i nie zapowiada się, aby była.

Dzięki za info. A te poprzednie ustawienia które miałes wcześniej tez były robione przez kalibratora ISF ??

Ten tuner DVB-T nadaje się tez do naziemnej cyfrowej. W Warszawie nadają w ramach testów pare kanałów (choć większość w mpeg-4).

Pozdrawiam

Przem

jaceloth

New member
w marcowym "audio video' jest recenzja modelu 5080xa. entuzjastyczna off course:grin: zastanowiło mnie tylko jedno. jako wadę tv podają przeciętną jakość obróbki sygnału sd. wiele sie tu na forum czyta, że pioneer bardzo dobrze radzi sobie z sygnałem kiepskiej jakości. może napisza ci, którzy maja do czynienia z pioneerem odtwarzającym sd?
oglądałem sobie dziś ten model w saturnie. cena: prawie 12tys. podobno to tani sklep???

d.karolik

New member
Masta_J napisał:
Studiując ten wątek i nie tylko ten dochodzi się do wniosku, że tego TV nie trzeba docierać.

Jak widzę Ty nie doszedłeś do takiego wniosku, dlaczego?

Pozdrawiam,
Witam
:hmm: dlaczego ?.
Myślę , że dlatego że naczytałem się więcej wątków i informacji z netu ( nie tylko tu ) i jedni mówią że TAK a drudzy NIE ( tak jak z pojawianiem się duszków ). Wiedz raczej wolę dla spokoju zapytać i ze spokojem dotrzeć .

P.S Rozumiem , że Ty posiadasz KURO i nie docierałeś.

ArtS007

New member
Bez reklam
Ja też uważam, że jak coś można zrobić, a nie szkodzi, to czemu nie. Dlatego lepiej podocierać, nawet jeśli to niepotrzebne. Na pewno nie zaszkodzi, a może w przyszłości pomóc.

ArtS :)

tom

New member
Witam. Posiadam Kuro Pioneera PDP 428XD od pażdziernika 2007. Jestem bardzo zadowolony... Nie docierałem jej specjalnie, nie przejmujcie się tym, ten problem w Kuro nie istnieje, ale zalecam włączyć przynajmniej 1 tryb oszczędzania energią (ja mam włączony tryb nr 2)...
Co do jakości kanałów SD to jest niezaprzeczalnie najlepsza w porównaniu do innych odbiorników. Ja mam słabą kablówkę, układy redukcji szumów zrobiły swoje (i działają bardzo dyskretnie). Obraz jest plastyczny i dobrze wygładzony.
Dziwnie działa u mnie wyłącznik sieciowy, po wyłączeniu i włączeniu ponownym odbiornik nie przechodzi do stanu czuwania, tylko włącza się na ostatnio oglądane źródło. A jak jest u Was?

Sansei6

Member
Bez reklam
tom no to pięknie mnie upewniasz w zamiarze zakupu tego modelu, o ile go wogóle dostanę i będzie mnie na niego stać :eek:k:

Masta_J

Active member
Bez reklam
tom napisał:
(...)
Dziwnie działa u mnie wyłącznik sieciowy, po wyłączeniu i włączeniu ponownym odbiornik nie przechodzi do stanu czuwania, tylko włącza się na ostatnio oglądane źródło. A jak jest u Was?

Też mnie to dziwi ale gdzieś się tu doczytałem, że ten typ tak ma.

Pozdrawiam,

ArtS007

New member
Bez reklam
Może mały off topic, ale mój poczciwy CRT Sony też tak ma. Po prostu musicie pamiętać o wyłączaniu w pierwszej kolejności pilotem. Chyba że wam to nie przeszkadza. Osobiście uważam to za logiczne. Jeśli naciskamy wyłacznik sieciowy, aby właczyć telewizor, to po co ma się on włączać w trybie uśpienia?

ArtS :)

Masta_J

Active member
Bez reklam
O tak oczywiście.

Jeśli nie wyłączysz pilotem to jak najbardziej słuszne zachowanie.

Ale dlaczego tak się dzieje jeśli wcześniej wyłączysz pilotem? :hmm:

Pozdrawiam,

pspot

Member
Witam wszystkich

wczoraj miałem dostawę PDP 4280XD. Moje pierwsze wrażenia:

Pan dostawca na przywitanie stwierdził, że chyba po raz pierwszy wiezie pioneera, bo zazwyczaj wozi samsungi. Ale zaraz potem dodał, że sam ma pioneera i że gratuluje wyboru. :)

To że chcę pioneera to wiedziałem od razu. miałem tylko dylemat, czy 42 czy 50 cali. Ale że 50 cali po dodaniu ceny głośników i podstawki był w sumie droższy o prawie 2 tys, padło na 42 cale. Poza tym po dokonaniu pomiarów wyszło mi, że jak bym postawił 50 cali to ledwo mi się zmieszczą na moim mebelku (szer. 180 cm) głośniki od wieży. Nie miałem prezentacji, więc musiałem sobie zrobić symulację wielkości z kartonu. Pomysł bardzo dobry i godny polecenia.

Jako że wcześniej miałem 14 calowy CRT, to pomimo odległości (3 metry) czuliśmy się jak w kinie.

Obraz po włączeniu był fabrycznie ustawiony moim zdaniem bardzo dobrze, ale żeby sie za bardzo nie przyzwyczaić, wprowadziłem od razu ustawienia AS. Są super, tylko mam wrażenie, ze po wyłączeniu tych wszystkich korekt, obraz stał się (patrząc z bliska) trochę ziarnisty. Może to wina tego, że podłączyłem przez Euro (kupiony kabel HDMI miał jedną końcówkę mniejszą i nie pasował :( – choć myślałem, że standard HDMI jest jeden – dziś idę wymienić).

Co do czerni – na początku po przeczytaniu tych wszystkich zachwytów, spodziewałem się troszkę czegoś więcej. Oglądaliśmy tv w nocy, ale czerń na ciemnych-czarnych scenach, dała się odróżnić od czerni obudowy. Ale jak na tv meteo na tle zielonych mapek z niebieskimi chmurkami wyszedł pan ubrany w czarny garnitur, to rzeczywiście wyglądał, jakby był polany smołą. Moja wife stwierdziła, że ten telewizor to chyba jakoś sztucznie podpija czarne kolory, bo to niemożliwe, żeby garnitur był taki czarny, no chyba że jest prany w BlackMagic (czy jakoś tak):) . Najlepsze były sceny z lotu kamery – efekt przy zupełnym zaciemnieniu pokoju prawie jak w IMAXie.

Dzięki za pomoc w dokonaniu trafnego wyboru. Mam nadzieję że tv będzie nam dłuugo i niezawodnie służył i że jeszcze przez parę lat będzie się opierał konkurencji.

Pozdrawiam,

Przemek.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Gratulacje i zadowolenia z zakupu!

Moim zdaniem ustawienia ASa są dobre ale do cyfrowej TV kablowej i to jeszcze prawdopodobnie tej z UK :), na mojej analogowej kablówce obraz był na tych ustawieniach po prostu tragiczny.

[ + ]
Trafił mi się 1000 post na 100 stronie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
Do góry