Glimmer Twins napisał:
Wczoraj oglądałem mecz w HD z Cyfry+ (Lech-Wisła) i przeżyłem małe rozczarowanie. Obraz świetny ale... zacinał. Przy długich ruchach kamery np. kiedy wybita piłka podążała z jednej strony boiska na drugą, obraz zacinał. Nie było płynnego ruchu tylko skokowy. Czy wiecie dlaczego? Podłączony równolegle LCD tego nie miał.
Witam,
jest to tylko kwestia ustawień. Polecam wypróbować ustawienia, które podałem w tym wątku pare(naście) stron wcześniej.
Zmień Drive Mode na 2 (czyli 100Hz - do sportu) i Pure Cinema ustaw na Off. Zmień IP-mode i wyłącz wszelkie ulepszacze ekranu.
Zresztą dołączam (po raz kolejny) ustawienia, które ja stosuje. Autorem jest kalibrator ISF tutaj, w UK. Zwróć uwagę, że ustawienia zmieniasz po wybraniu 'Movie'. Jeżeli ustawienia te będą za miękkie zwiększ 'ostrość' - ja mam na -15.
Ustawienia te wyglądają super na sygnale SD i HD nadawanym w UK. W Polsce sygnał jest trochę gorszy, więc pobaw się jasnością, ostrością, kontrastem. Reszta jest dobrze, ulepszacze są na OFF, kolory naturalne. Na początku ustawienia mogą Ci się wydawać dziwne (mi się wydawały), ale daj im tydzień, a nie wrócisz już do przesterowanego, przesyconego, nienaturalnego obrazu.
Mam nadzieje, że pomogłem choć trochę.
Przypomne jeszcze na koniec, że bardzo ważną sprawą w ustawieniach jest Drive Mode i Pure Cinema.
Drive Mode 1 = 75Hz - idealny do codziennej telewizji
Drive Mode 2 = 100Hz - idealny do sportu i szybkiej akcji
Drive Mode 3 = 72Hz - stosuj do Blu-ray'a
Pure Cinema - najczęściej miej na Off, jak oglądasz Blu-ray'a zmień na Advanced.
Pozdrawiam