Na początku powtarzam, to co napisałem wcześniej. Po zakupie Kuro większość opcji jest ustawiona tak, aby jak najlepiej wyglądać w jasnym sklepie, obok innych TV (plazm i LCD). Kolory są przesycone, kontrast jest specjalnie zwiększony itd. itp. Pisałem już o tym, dlatego jak ktoś kupi taki TV, przed wydawaniem werdyktów i wyciąganiem wniosków na jego temat
powinien pozmieniać opcje na domowe.
Robiik_pl -
Pierwsza sprawa - instrukcja. Muszę przyznać, że nie znajdziesz zbyt dużo przydatnych rzeczy w niej. Co prawda nie widziałem polskiej, ale nawet na angielską mnóstwo ludzi narzeka. Jest napisana niezrozumiałym językiem, opcje są ponazywane w trochę nielogiczny sposób itd. Potrzeba trochę cierpliwości i pogrzebania w necie, aby dobrze wszytsko ustawić.
Po drugie - ustawienia, pisałem już o nich wcześniej, więc tylko w skrócie.
Ustawienia, które ja używam (zaznaczam, że nie są mojego autorstwa, tylko kolesi z angielskiego forum, którzy znają się trochę bardziej niż ja) wszystkie są wklejone na tym forum w tym wątku przeze mnie (poniżej podaję linki). Są tu 3 różne pliki tekstowe z opcjami, używałem ich w takiej kolejności - najpierw te, które się nazywają "ustawienia", potem "freeview", teraz używam "D65 HDMI". Wybierz te, które Ci się najbardziej podobają, nie ma znaczenia, które wybierzesz. Muszę wyjaśnić parę rzeczy związanych z tymi ustawieniami. Ja używam innego źródła, mianowicie cyfrową (darmową) kablówkę (jestem w UK), więc to co ja widzę na ekranie będzie się trochę różniło, niż to co Ty widzisz. Poza tym, ustawienia te są stonowane, kolory wyglądają naturalnie (jak lubisz obraz LCD, to one nie są dla Ciebie), na początku mogą wydawać Ci się "miękkie" (ostrość ustawiona jest na -15), ale są one
zbliżone do tych, które uzyskasz w profesjonalnej kalibracji (mówię o D65 HDMI). Kolejny punkt jest taki, że Twój TV jest nowy, więc potrzebuje trochę czasu, aby pixele i obraz się "ułożył" - daj mu trochę czasu. "Ustawienia" i "freeview" zaczynasz zmieniać używając "User" w wyborze AV. D65 rozpoczynasz od "Movie", który ma podobno bardziej zbliżoną gamę kolorów do ideału. Ja w tej chwili stosuję D65 do wszystkiego, SD TV, SD DVD, gier PS3 i blu-ray (z drive mode 3 w tym ostatnim).
I-P Mode - odpowiada za konwersję z interlace do progressive (wg angielskiej instrukcji):
1 - optimum for video images, czyli do telewizji;
2 - standard settings;
3 - optimum for still images, czyli np do zdjęć.
Linki do moich wcześniejszych postów w tym temacie z ustawieniami:
Link 1
Link 2
Na końcu drobna rada - traktuj wszelkie ustawienia przeze mnie wklejone, jako punkt wyjścia. Najważniejsze jest, żeby obraz podobał się Tobie (mi i tak już się podoba), więc spróbuj pobawić się nimi i pomodyfikować. Wiadomo, że Twój TV jest trochę inny niż mój, stosujemy różne źródła, rózne mamy nasłoniecznienie pomieszczeń itd. Mnóstwo czynników może wpływać na obraz, który widzisz na ekranie (nawet takie rzeczy jak kolor ścian, czy dywanu - ale to już bardziej podaje jako ciekawostkę).
Opisz wrażenia.
Pozdrawiam