4280XA i jakosc obrazu SD - UPC
Witam,
Z gory przepraszam za przydlugi post ale w koncu moge opisac swoje wrazenia po 9 godzinach obcowania w domowych warunkach z Kuro. Odniose sie takze do porownania z telewizorem CRT, bo nie pamietam aby takowe bylo(moge sie mylic). Jesli ktos stoi przed podobna decyzja przed jak ja stalem jeszcze dwa dni temu(czyli ma dobrego CRT a zachcialo sie plazmy), niech sledzi ten watek, bo moze mu w jakims stopniu pomoc.
W zasadzie powinienem zatutulowac posta 'doniesienia z frontu' ale nie chce niepotrzebnie dramatyzowac
.
Wczoraj dotarla do mnie przesylka z pdp 4280 XA. Jak wszyscy tutaj wiele czytalem, analizowalem na rozne sposoby i jednoznacznym zwyciezca byla seria 8. Nie dziwne tez, ze sporo sobie obiecywalem po zachwytach nad jakoscia obraz SD z serii 8. Odstawilem mojego 9 letniego Thomsona BlackDiva 29" i podlaczylem Kuro. Wedlug mojego oka(zona potwierdza) obraz jaki z kablowki prezentuje moj 4280 XA jest o klase lub dwie gorszy od tego co na starym CRT'ku. Przede wszystkim brak ostrosci, mimo regulacji niewiele tutaj osiagnalem. Sport - wczoraj TVP2 pokazywala puchar UEFA - roznica kolosalna! Gdy zobaczylem ten sam obraz na CRT nie moglem uwierzyc, ze az tak zly jest na plazmie. Podobnie na Polsacie Sport - w momencie przejazdu kamery trawa zlewa sie w jedna zielona plame, dopiero gdy kamera jest nieruchoma, widac jej fakture. Inny mecz - koszykowka na Polsacie Sport Extra - niewiele lepiej - obraz jakis taki jakby rozmazany, kojarzy mi sie, z tym co widac w samochodzie, gdy pada a wycieraczki sa juz nie pierwszej mlodosci. Na pewno nie az tak mocny efekt ale pewnie rozumiecie o co chodzi.
Podlaczylem nagrywarke DVD - LG RH278H zeby sprawdzic jak wygladaja nagrane mecze NBA(zrodlo - C+) oraz siatkowka(zrodlo Polsat Sport). I kolejny szok - gdzie jest pilka? Przy atakach lub serwach nie widac dokladnie gdzie leci. CRT zdecydowanie gora. Podobnie NBA - rzuty wolne - co jest z tym obrazem, ze ta pilka tak sie zamazuje? Dodam, ze tryb nagrania byl XP(najwyzsza jakosc) lub SP(normalna). Filmy tak samo nagrane wygladaja ok. Co ciekawe, na CRT'ku to wszystko wyglada duzo lepiej i naprawde jestem zaskoczony roznica na niekorzysc KURO.
DIVX - ogladalem kultowego Dextera i obraz jest super.
Obraz z DVD i z komputera - bez zastrzezen - ale tez widac wyraznie roznice w jakosci plyt, ktorej wczesniej nie widzialem. Klasa sama dla siebie sa produkcje NBA w NTSC i ogladnie ich na tym Kuro to poezja.
Wlaczylem sobie Planet Earth(zrodlo PC) i bylem zachwycony! Wiec TV jako taki na pewno ma swoja klase i zachwyty wielu nie sa przypadkowe - nie neguje tego. Ja natomiast w 95% ogladam kablowke, duzo sportu(siatkowka, NBA, pilka nozna) i tutaj z CRT'kiem nie ma porownania.
Oczywiscie nie skladam broni, dzisiaj bede dalej katowal Kuro(i siebie), obejrze sobie na zywo PLS na Polsacie Sport i napisze cos wiecej. Poprosze tez Kikiego o pomoc w optymalnym ustawieniu parametrow.
Jesli macie doswiadczenie z sygnalem SD z kablowki, zwlaszcza ze sportem(szczegolnie dynamicznym - siatkowka), prosze napiszcie jak z tym u Was i jakie macie ustawienia. Moze cos przeoczylem.
p.s. Ktos narzekal, ze ta plazma mu buczy, wczoraj tego nie slyszalem ale dzisiaj rano, gdy glosnosc TV byla niska, wyraznie tez to slyszalem. Takie jakby lekkie brzeczenie. Nic specjalnego ale pisza o tym w instrukcji wiec nie narzekam.
pozdrawiam,
robiik_pl