Radość była chyba przedwczesna, udało sie zrobić tylko jeden projekt, kolejne konczyły sie niepowodzenien. Pinnacle redendruje cały projekt i na koniec podczas "zapisywanie ostatniej klatki" pojawia sie info. że program zostanie zamknięty. Koledzy Doradzcie coś bo mnie krew już zalewa. Dzieki. DarekZrobiłem jeszcze kilka innych projektów i efekt ten sam. Rozwiązaniem, przynajmniej u mnie, przesiadka na Win 7. Jak narazie problem nie występuje (ciekawe co z XP było nie tak). Mam jeszcze do wyrenderowania 4 projekty w AVCHD, każdy po 42 min o przepływności 14000 Mb/s. Zobaczymy czy sie uda. Pozdro. Darek.
Radość była chyba przedwczesna, udało sie zrobić tylko jeden projekt, kolejne konczyły sie niepowodzenien. Pinnacle redendruje cały projekt i na koniec podczas "zapisywanie ostatniej klatki" pojawia sie info. że program zostanie zamknięty. Koledzy Doradzcie coś bo mnie krew już zalewa. Dzieki. Darek
System wgrałem świży (win7) i sam pobrał uaktualnienia. Kamera to hdr-xr350ve i raczej standard avchd powinien byc zrealizowany, pliki z kamery zaimportowałem programem pmb od sony, następnie wgrałem Pinnacle 14 i nic w nim nie zmieniałem za wyjatkiem scieżki katalogów temp. i przepływność projektu na 14000 Mb/s następnie Pinnacle zainportował pliki z wczećniejszego katalogu w którym znajdują sie pliki z kamery. Projekt raczej bez wodotrysków, menu, kilka przejść, napisy końcowe. Wcześniej zrobiłem jak piszesz, kilka krótkich klipów (ok. 10 min razem) i to działa bez problemów. Myślę ze co do sprzętu to zaczne od dysków spiętych w ride (teraz mam dysk sata pojedyńczy). A jakie byś proponowałm pamięci DDR 2 bo taka mam płytę Gigabyta, prosek to AMD 6000+ dwurdzeniowy. Dzięki za pomoc. Pozdro. Darek.Dzieje sie tak w 3 przypadkach:
1. Uszkodzone windows lub nie wszystkie poprawki zainstalowano z Microsoft Update, WSZYSTKIE!
2. Przekombinowania w projekcie lub ustawieniach Pinnacle Studio.
3 Wadliwe klipy, z kamery, która nie do końca realizuje standard AVCHD.
Ponieważ nie napisałeś NIC ani o swojej kamerze, ani o właściwościach klipów, ani ustawieniach Pinnacle, to jak wg Ciebie moglibyśmy cos poradzić.
Zgadywać????
No więc zgaduję. Masz nieaktualizowane windows, kombinowałeś przy instalacju studio, podstrajałeś klipy na kamerze oraz przeginasz w ustawieniach projektu.
Rada jest taka. Na próbę, na innym dysku zainstaluj Windows, wykonaj Microsofft Update, "do spodu", zainstaluj PS 14, wciagnij na początek kilka klipów, tak z 10 minut i renderuj.
Niczego na razie nie ustawiaj. Utwórz projekt i wykonaj płytkę DVD-AVCHD.
Jak będzie nadal źle to albo RAM+Procesor albo coś nie tak z klipami.
Ale jestem dobrej myśli. Mój kolega przez 3 miesiące "walczył", "te niemozliwe żeby" itp itd, wreszczie się poddał, zrobił jak mu poradziłem, teraz nie dostrzega mnie na wspólnych spotkaniach firmowych. Wjego wypadku "poskutkowały" akurat aktualizacje windows XP, ktorych konsekwentnie nie robił od 3-4 lat, otaz "odchudził windows o zbędne funkcje", zaoszcędzając prawie 32MB na 400GB dysku.
Mogę się mylić, nie jestem akspertem. Ale z Twojego opisu wynika, że winien jest jeden lub kilka klipów.Myślę ze co do sprzętu to zaczne ... ... ... ...
Wielkie dzięki za pomoc, co do toperz to nie kumam o co chodzi, co do klipów to tak zrobie jak piszesz. Jak coś wyjdzie z klipami to dam znać (troche to potrwa bo jest ich trochę). Dzieki. Darek.Mogę się mylić, nie jestem akspertem. Ale z Twojego opisu wynika, że winien jest jeden lub kilka klipów.
Zrób, to będzie nieco pracochłonne, nowy projekt.
Dodawaj krokami po powiedzmy 5 klipów i renderuj do pliku. W pinnacle opcja druga. Zadnych przejść, żadnych efektów. Tylko goły film. Jak na 5-ciu przejdzie to dalej i dalej.
Ja podejrzewam 2 mozliwosci
1. Jakiś felerny klip, lub jakis klip, ktory nominalnie nie, ale w praktyce przekracza bitrate.
2. Jak masz czas, to próbuj po 5-10 a jak nie to TOPERZ, jezeli wiesz co to znaczy?
Sprzęt raczej masz OK(komputer), byc moze, co sie pewnie okaże, kamera daje jakiś klip felerny. Ale to dopiero zobaczymy.
Witam. Kolego viValdi nie mogę doszukać sie tej funkcji, znalazłem tylko kluczowanie kolorem (czy to o to chodzi?) na klipach mam za dużo zielonego. Prosze o podpowiedz jak to zrobić. Dzięki. Darek.Można ustwić balans bieli
Dzieje sie tak w 3 przypadkach:
(...)
2. Przekombinowania w projekcie lub ustawieniach Pinnacle Studio.
(...) przeginasz w ustawieniach projektu.
Wielkie dzięki, na to nie wpadłem, mam studio 14hd i dla tego nie mogłem tego znalezć. Dzięki. Darek.Niestety usunąłem Pinnacle'a ale na pewno jest efekt balansu bieli.
Poczytałem dokumentacji i WB jest w wersji Ultimate:
Avid - Studio 14 HD, Studio 14 Ultimate, Studio 14 Ultimate Collection Comparison
no chyba że masz Studio 14HD - ten wariant nie ma efektu White Balance.
Okazuje sie że moja wersja to 14HD UC i za pomocatabeli znalazłem miejsce w którym znajduje sie balans bieli. Jeszcze raz wielkie dzięki. DarekWielkie dzięki, na to nie wpadłem, mam studio 14hd i dla tego nie mogłem tego znalezć. Dzięki. Darek.
co to reszty sie nie wypowiem ale do tego musze sie przyczepic ....
nie ma czegos takiego jak przekombinowanie w programie bo:
program musi w 100% zrealizowac projekt w opraciu o wszystkie ustawienia jakie da sie do niego wprowadzic ... inaczej jest to wadliwy program ....
jesli sa jakies specyficzne kombinacje ustawien i parametrów, które zaawieszaja program, jest on nazwyczajniej w swiecie wadliwy ....
oczywiscie wszystko w ramach obowiazujacych standardów ...
i dotyczy to kazdego programu a nie tylko do edycji video ....
oczywiscie producenci programow maja rozne niezgodne z polskim prawem, zapiski w licencjach, np. o onieodpowiadaniu za bledy w nich zawarte, jednak jest to w mysl prawa polskiego, dzialanie z nim niezgodne i tyle ...
a ze praktyka jest czesto calkiem niezgoda z teoria to juz inna para kaloszy ...
Wiesz oczywiście czyją matką jest nadzieja
Witam
Od jakiegoś roku używam PS 12.1.3)
Czy w Sony Vegas Pro 9 tez zrobie ... ...