Wiem,że ocena obrazu podlega preferencjom indywidualnym.
Dobrze to ująłeś
Swoją zawarłem w oparciu o własne obserwacje oraz wypowiedziach internautów na forach ( także zagranicznych ).
Moj ocena jest nieco inna, ale także oparta na własnym doświadczeniu-obserwacji i doświadczeniu innych. Oba telewizory prezentują podobny poziom, oba mają swoje wady i zalety. Oba zmagają się z problemami związanymi z krawędziowym podświetleniem, bandingem, cloudingem itp. - im większa przekątna tym problemy większe

A obraz to w istocie rzecz gustu. Uważam, że różnice między nimi są tak niewielkie, że trudno o jednoznaczne wskazanie. Raczej dotyczą szczegółów aniżeli ogółu. To, że w jednym, na przykład, lepiej jest nasycona czerwień, a w drugim zieleń o niczym nie przesądza
Myślę,że większość jednak zgodzi się ze mną w mojej konkluzji zawartej wyżej. Ale sam poczytaj różne porównania i oceny. Ja przedstawiłem tylko swoje zdanie na ten temat.
Na forach piszą różne rzeczy, w większości przypadków są to subiektywne oceny. W kontekście tego, co napisałeś - mam tu na myśli wyższość HX820 nad D8000 - ciekawy jest fakt, że HX820 to ten sam telewizor, co HX720, posiadają tą samą elektronikę, z tym, że panel w 820 to Gorilla Glass. I teraz, na różnych forach, w tym zagranicznych, oraz w testach tak zwanej fachowej prasy, D8000 jest lepiej oceniany od HX720

A zatem, skoro D8000 wydaje się być lepszym od HX720, a ten jest tym samym, co HX820, to wniosek powinien być taki, że D8000 jest także lepszym telewizorem od HX820, bo to przecież ta sama elektronika, co HX720. No chyba, że wszystko jest zasługą Gorilla Glass

Jak widzisz, różnie to bywa z tą oceną lepsze, gorsze. Zazwyczaj jest tak, że każdy chwali swoje, ale w końcu każdy ma do tego prawo i rozumiem, Twoją opinię
Natomiast zgadzam się z opinią, że topowy HX920 jest lepszy od topowego D8000