Mam same problemy
Zakupiłem 55D8000 i zaczęły się moje problemy jak zacząłem podłączać cały mój sprzęt. Najpierw zaczął się gryżć turbodekoder N-ki z amplitunerem Denon AVR 1909. Dopiero jak oprócz kabla HDMI dołożyłem kabel optyczny, problem jakby ustąpił. no ale to nie temat na ten dział.
Mam problem z formatem obrazu. Poprzednio miałem Philipsa 37PF9731D i tam format obrazu był automatyczny. Jak tylko pojawiały się czarne pasy obraz automatycznie był rozciągany. Telewizor sprzed 5 laty i nie musiałem interesować się formatem a tu nowość Samsunga i wkurza mnie jak przełączam kanały i napotykam inny format. Jest w menu telewizora "aut. szerokość, ale jest nieaktywna."Automatyczne dopasowanie do ekranu "też nic nie daje. Mam ustawione na 16:9. Często zmieniam format obrazu z poziomu turbodekodera, ale nie zawsze jest dostępny i muszę oglądać taki telewizor 55cali z pasami pionowymi po bokach.

Druga sprawa to chciałem skoro ten telewizor jest taki multimedialny odtworzyć filmy nagrane kamerą HD.Kamera nagrywa na karty SDHC w formacie AVCHD. Niestety telewizor nie posiada slotu na te karty więc wsadziłem kartę do czytnika i podłączyłem do USB telewizora. Wyświetla foldery DCIM, PRIVATE i MISC i to tyle. Film sie nie odtwarza. Klikam na poszczególne foldery to pojawia sie albo 117CDPFQ albo AVCHD i dalej nic. No to wziąłem twardy dysk 2.5" Toschiba 320GB bo tam archiwizuję filmy i zdjęcia z tych kart też nic oprócz zdjęć. Zdjęcia wyswietla.
Co do obrazu to na razie nie podoba mi sie. Ustawiłem wg Toklanda ale obraz jest jakiś mdły, słaba czerń, tak jakby przed ekranem była jakaś mgiełka. No ale to sprawa indywidualna poszukuje dalej innych ustawień. Ciekawi mnie jak jest u Was jak się przełącza kanał czy przez tą krótką chwilę obraz jest czarny, bo u mnie jakby do czarnego dolać mleka, jakieś takie nierównomierne podświetlenia, smugi, duchy. Smugi te są widoczne przy dużych powierzchniach tego samego koloru. Przy dynamicznym kolorowym obrazie oko tego nie zauważa.
Wiem że to wszystko może wynikać z mojej niewiedzy i złych ustawień, nie jestem dobry w te klocki. ale proszę o wyrozumiałość i pomoc życzliwych forumowiczów. Na koniec dodam, że kupiłem też blu-raya 3D 7500 Samsunga i co.... odtwarza wszystko tylko nie blu-ray. Pojechał do serwisu, czekam i taką mam radość z nowego sprzętu za tyle kasy:fool

ozdrawiam