mam, w końcu mam!
i pierwsze pytanie... tylko nie bijcie :/ czy da się z poziomu D8000 sprawdzić jakość i szybkość łącza internetowego?
będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrowienia!
... kontynuując... już wiem, że nie ma opcji testu łącza (było to w starszych seriach). Tutaj jedynie można zobaczyć poziom sygnału w tzw. kreseczkach (tak jak np. w telefonie gsm)
Ponadto kilka spostrzeżeń odnośnie wczorajszego nabytku (UE40D8000):
- połączenie przez wi-fi kuleje... mam router cisco 802.11n ok. 6 metrów od TVka (po drodze ściana z cegły i druga gipsowa) i non stop sygnał się traci na TVku. Stawiając za TVkiem np. smartfona z androidem, podłączonego przez wi-fi do tej samej sieci, połączenie działa jak należy, więc wygląda na to, że albo TV ma do d...y antenę albo ma walnięty moduł wi-fi...
Support Samsunga poradził twardy reset TV i ponowną próbę. Gdyby z wi-fi było bez zmian - zgłosić do naprawy. Miodzio... Dzisiaj zrobię testy i zobaczymy.
- na mojej fantastycznej matrycy mam fantastycznego niebieskiego hot pixela (wprawdzie widoczny tylko na ciemnym tle no ale nie zmienia to faktu, że jest). Support Samsunga stwierdził, że według ich standardów nie powinno być ani jednego niebieskiego hot pixela na czarnym tle. Sugerują rejestrację zgłoszenia na wymianę matrycy. Miodzio... Mam kolejny dylemat: godzić się? czy może olać sprawę, w końcu z 1 metra tego pixela już nie widać...
- Na dolnej krawędzi, od prawego dolnego rogu tak 12 cm w lewo jest fantastyczna jasna chmurka, która bardzo denerwuje jak w tym miejscu jest ciemne tło... Support Samsunga stwierdził, że tak to działa... No ale może jak się zdecyduję to po zmianie matrycy się poprawi?
- wolno czyta zawartość multimedialną z dysku USB. Mam Samsunga 320GB 5400rpm przez kieszeń z USB 2.0 wpięty do portu USB(HDD) w TV. Przeglądanie zagnieżdżonych folderów to non stop komunikaty typu "nie można odczytać fodleru" ale po kilku próbach w końcu wchodzi i czyta. Fakt, mam na dysku 70GB divx'ów, 60GB zdjęć, wszystko posegregowane w folderach, więc jest tego trochę no ale spodziewałem się, że będzie to jakoś działać... na PC śmiga jak należy, na TV - szkoda gadać... Czy to normalne zachowanie TV?
- Samsung remote app tylko raz wykrył Tv w sieci Wi-Fi, ale zwalam to na karb kulejącego połączenia...
jednym słowem: płacąc 5kPLN za topowy TV Samsunga spodziewałem się czegoś naprawdę wyjątkowego... tymczasem porażka za porażką...
niemniej są i plusy:
- obraz piękny
- wygląd piękny
- niezłe kąty
- świetna czerń (jak w lepszych plazmach)
- szybkość przełączania kanałów super (w stosunku do innych LCDków jakie mam)
- pięknie zrobione animowane menu, działa super szybko
- smart hub (jak działa
) jest naprawdę zajefajny
- mój dwuletni bobas już nie nazywa tego 'TV' lecz 'tomputel' i w sumie ma trochę racji...
- prawie 1GB na aplikacje - całkiem sporo
- sterowanie za pomocą Samsung remote app ze smarfona z androidem (jak działa
) jest naprawdę wygodne! szczególnie wprowadzanie tekstu przez klawiaturę qwerty
Tak czy inaczej, wykryte wady przyćmiewają mój entuzjazm i póki co powalczę, żeby je usunąć... a może jestem przewrażliwiony??
Pozdrowienia,
Rafał