Pierwszy kanał UHD w Polsce już jesienią. 4K nadchodzi?

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
kp_logo.png

Jeszcze tej jesieni w naszym kraju ma pojawić się pierwszy kanał w rozdzielczości UltraHD. Jeśli uda się spełnić założenia będzie to jeden z pierwszych kanałów 4K na świecie.

Kino Polska TV chce zaprezentować stację o nazwie FunBoxUHD. Według planu mają się pojawić zarówno programy sportowe jak i filmy, dokumenty oraz audycje muzyczne. Już od pewnego czasu właściciel - czyli SPI International wraz z LG serwuje klientom posiadającym telewizor 4K tej koreańskie marki pewną pulę materiałów w UltraHD.

Oprócz achów i ochów, warto wyczekiwać tej premiery i dokładnie jej się przyjrzeć. Biorąc pod uwagę jakość nadawania niektórych kanałów prezentowanych przez SPI można mieć obawy, iż materiały mogą nie odzwierciedlać prawdziwej jakości a jedynie być sztucznie podbijane do UHD. Czekamy z niecierpliwością.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Sprawdź proszę:

Eutelsat Hot Bird 13C (13°E)
tp. 5 (11,296 GHz, pol. H, SR: 27500, FEC: 3/4; DVB-S2/8PSK)
ID: Hot Bird 4k1
PID V: 2020 (UHD/HEVC)
PID A: 3020 (angielski, HE-AAC)
PID PCR: 2020
SID: 2220
PID PMT: 1020
brak kodowania

brodacz

Active member
Bez reklam
W kablówkach zależy od tego czy kodek HEVC jest płatny. Dla przykładu kablowki streamingowe typu Netia czy Orange mogłyby nadawć 4k tak jak i fhd ale o ile HD 720 mogą puszczać bezpłatnie to za 1080 musieliby płacić. Dlatego wolą 720p niż 1080i jednocześnie będąc tańszymi od konkurencji. Problem nie dotyczy nadawania dvb-c.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na co ?- na sztuczne podbijanie do uhd które tak naprawdę bd odległe od prawdziwego 4k ? o_O

Ale będą się mogli pochwalić że mają kanał 4k - będą i o to im chodzi.. bo jakość na 100% będzie odległa od tego co można zobaczyć na reklamówkach w tv które są w 4k...

Wiesz to tak jak teraz przechwalają się platformy ilą to mają kanałów w hd, a każdy wie ile z tych kanałów można choćby porównać w jakimś stopniu do tego co widzimy na filmach BR.

pantomima

Banned
Ale będą się mogli pochwalić że mają kanał 4k - będą i o to im chodzi.. bo jakość na 100% będzie odległa od tego co można zobaczyć na reklamówkach w tv które są w 4k...

Wiesz to tak jak teraz przechwalają się platformy ilą to mają kanałów w hd, a każdy wie ile z tych kanałów można choćby porównać w jakimś stopniu do tego co widzimy na filmach BR.[/

Dokładnie to miałem na myśli . Nic dodać,nic ująć ;-)

Bd takie 4k jak obecnie ful hd . Pff

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja pisałem wielokrotnie jakby w RP kanały cyfrowe były w takiej jakości jak filmy na BR bez względu na to czy leci film nowy czy sprzed 5 czy 10 lat to dla mnie będzie już super ... a jakby kiedyś było jeszcze lepiej to już by było mega fajnie... ale generalnie ja jestem z tych co zawsze piszą, że poczekajmy jak coś wejdzie i oceniajmy wtedy - ale to jest jedyna sprawa gdzie nie wierzę żadne w 4k kanałów cyfrowych.... bo mieli tyle czasu choćby na poprawienie fhd i nic z tym praktycznie nie robią więc w 4k nie wierzę choć chciałbym się mylić..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się, na magiczne hasło "rozdzielczość" poleci większość osób. O jakości nie będzie mowy, tak jak do tej pory. Było chyba ile, 10 lat na dobre FHD? I Co? Wszyscy wiemy. No ale cóż, mimo wszystko poczekajmy...

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Smiesznie tu jak w filmach Barei.
Gdyby jezyk polski, byl tak popularny jak angielski, czy hiszpanski, albo troche latwiejszy dla tlumacza google, to obcokrajowcy, usilujacy przetlumaczyc zawartosc tego watku, musieli by chyba dojsc do wniosku, ze "Polska, to jest dziwna kraj", w ktorym 4k jest gorsze od HD, ktorego zreszta nie ma.
I tlumacz teraz biedny emigrancie., ze to nie kraj, tylko tubylcy i uspokakaj , ze schizofrenia nie jest zarazliwa,
A narzekanie na wszysko wokol, chocby rzeczy ktore jeszcze nie nadeszly, to nasza najbardziej kultywowana tradycja narodowa.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Nie. Dlaczego?
Brakuje jeszcze argumentu, ze przeciez probek video 4k pelno od roku, z kamer, z amatorskich kamerek, wlacznie z testowymi satelitarnymi streamami ( o internetowych nie wspominam, bo biedny polski nabywca nowego telewizora 4k, "nie moze" za darmo przetestowac Netflixa, bo musialby proxy, rowniez czasowo darmowe ustawic i OMFG podac numer karty kredytywej, choc robil tak przez lata grajac na PSN), wiec praktycznie kazdy, kto taki telewizor posiada, moze na wlasne oczy sie przekonac, czy warto sobie glowe zawracac i czy jest jakosciowa roznica, wobec polskiej "pseudoHD, od 10 lat upskalowanej polskiej telewizji".
Tylko po co, skoro wszyscy medrcy wiedza, ze nawet jakby byla to jej z 3-4 metrow, przy rozdzielczosci dynamicznej 300 linii i OMFG "smuzacej" 60Hz matrycy. Nie wazne, ze ktos moze te roznice dostrzec, bo bedzie akurat ogladal z 2 metrow, wzorowo kontrastowy, ostry material nagrany i wyemitowany w 60 fpsach, czy jaka wogole roznice pomiedzy "polskim pseudoHD" a pseudo UHD nas czeka, bo przeciez w tej "dyskusji" nie chodzi o 4k, tylko to to zeby wylac zale i uwolnic frustracje.
I bardzo dobrze, ze w stosunku do czegos, czego jeszcze nie ma, bo dzieki temu, nie ma podzialu i klotni. Takie watki sa bardzo potrzrbne.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Bubufat ja sobie myślę że tak że masz troszkę racji i ja wiem o co Tobie chodzi - ja jestem człowiekiem który jest bardzo optymistycznie nastawiony do życia i daleki jestem od oceniania czegoś czego się nie widziało, nie słyszało, nie testowało itp... Jedynie ta sprawa o której piszemy ja nie wierzę że będzie to prawdziwe 4k czy nawet prawdziwe FHD z tych 4k wyjdzie... i to nie jest narzekanie tylko ja w to nie wierzę ( mam na myśli RP, a nie Europę czy np. USA i Japonię) i wierzę w to że te osoby które piszą o tym negatywnie też nie mają na myśli narzekania tylko w to nie wierzą tak jak i ja, bo z FHD mieli tyle czasu żeby zrobić to tak jak należy a nie zrobili.... dalej deko starsze filmy lecą w jakości co najmniej średniej a już wnerwia mnie kiedy widzę znaczek na ekranie HD.. bo wiesz ile on ma wspólnego z tym co się widzi. A nawet nowe filmy jak sobie człowiek włączy ten sam film na BR jest różnica duża..
Tez nigdy nie powiem że 4k jest gorsze od FHD bo jest lepsze tylko muszą być spełnione odpowiednie warunki o których pisaliśmy już ze 100 razy i nie będę pisał bo szkoda czasu ...
tak jak pisałem wcześniej chciałbym się mylić odnośnie kanałów cyfrowych 4k które kiedyś będą nadawane w RP ale w sumie za jakiś okres czasu się o tym przekonamy..
a dyskutować trzeba i każdy ma prawo swoje zdanie wypowiedzieć i każde trzeba uszanować...

Ps... a podjąłeś zdanie odnośnie wyboru tv?

collider

New member
Bez reklam
Temat UHD wraca jak bumerang i wbrew wszystkim opozycjonistom 4K krok po kroku zdobywa swiat. Na nic zdadza sie opowiesci o polskim FHD tak jak na nic zdaja sie opowiesci o polskich drogach oraz kulturze jazdy. Jak w jednym tak i w drugim przypadku chwilowe i miejscowe problemy nie powstrzymaja rozwoju.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Lolek.
Jak byc moze wiesz, nie jestem fanem telewizji. Nie jestem rowniez specjalista od polskiej telewizji, bo nie ogladam jej od 2008 r, a dokladnie od olimpiady, dla fanow hdtv raczej pamietnego widowiska, ktore pokazalo, ze TVP moze stanac leb w leb z Eurosportem HD. Rozumiem, ze to "tylko" retransmisja cudzego sygnalu, a okazja aby zaprezentowac sie z najlepszej strony, byla wyjatkowa, niemniej jednak pokazala, ze nawet w Polsce da sie zaprezentowac cos na poziomie swiatowym. Nie potrafie ocenic zastoju, czy poziomu regresu jaki od tamtej chwili w TVP, czy innych polskich/polskojezycznych stacjach nastapil. Tym bardziej nie wiem (i nie zamierzam obstawiac) jaki postep jakosciowy moga zaprezentowac w blizszej, czy dalszej przyszlosci. Nie o tym wiec pisze. Typowe dla Polakow marudzenie nie jest mi obce, i pomimo zycia na obczyznie, nie udalo mi sie od niego kompletnie wyzwolic. Nie mam watpliwosci ze jest ono potrzebne, a byc moze nawet zbawienne dla niektorych i tak jak napisalem, dziala nadzwyczaj skutecznie na wzbudzenie empatii i znalezienie wspolnego jezyka, czy stanowiska wsrod nas, Polakow. Teraz uwaga, bo dalej bedzie o tym co juz jest dla mnie mniej zrozumiale, a zarazem o tym, co mnie denerwuje. Wsrod setek tysiecy zarejestrowanych na polskich forach uzytkownikow, ktorzy wpadaja na nie w poszukiwaniu porady, czy pochwaly, jest jakas promilowa ilosc stalych bywalciw, zywo zainteresowanych i sledzacych rozwoj technologii. Ci, chocby ze wzgledu na swoje doswiadczenie, nie powinni miec problemu aby prawidlowo i bez falszujacych wrazen emocji, ocenic z czym maja do czynienia. Tymczasem w kwestii wprowadzenia UHD, obserwuje praktycznie nic innego jak tylko podejscie emocjonalne, na kazdym forum niezaleznie od barwy *. Najpierw bylo narzekanie, ze to kompletnie nie ma sensu, podpierane nierzeczowymi argumentami, wbrew doswiadczeniom empirycznym. Teraz jest narzekanie na polskie 4k. Co ciekawe, jakis tydzien temu, jeszcze padaly tutaj "achy i ochy" na wiesci z Japonii o telewizji 8k, ktorej ustandaryzowanie jest trudne w tej chwili do wyobrazenia, to od strony technicznej nie wyglada jak sci-fi, tylko raczej kuriozalnie, wystarczy zerknac na rozmiar kamery i obiektywu, ktorymi poslugiwala sie ekipa NHK. Natomiast 4k ktora kazdy moze juz w jakies formie doswiadczyc, "jest BE", albo przynajmniej nieprawdopodobna do zaistnienia.
Podsumowujac, nie namawiam do odzegnania sie od zdrowego sceptycyzmu, czy tradycyjnych zachowan, dajacych nam poczucie narodowej tozsamosci i wspolnoty, ale o szczypte zdrowego rozsadku, ktorego poziom, w tym watku i wogole w tematyce UHD, zdecydowanie za dlugo utrzymuje sie na alarmujaco niskim poziomie.

* - mysle, ze to negatywne podejscie uzytkownikow, wynika z mniej lub bardziej swiadomego poczucia, ze znow trzeba bedzie wydac ekstra kase, zas dotychczas, a byc moze calkiem niedawno, poniesione inwestycje w nowy sprzet (kolekcje filmow), byly "psu na bude", bo uzytkownik zakladal amortyzacje na 3-5 lat, tymczasem okazuje sie, ze sprzet za rok bedzie juz kompletnie przestarzaly, z uwagi na wprowadzenie nowych standardow. Stad wrogosc do nowego i zaklinanie rzeczywistosci, ze "nie ma sensu", czy ze "sie nie da".

Ps.
Mam tv 4k od przeszlo roku, bo lubie wiedziec o czym mowie , a nie wierzyc w to co pisza.Nowego telewizora nie wybieralem i poki co nie wybieram, bo jest troche za wczesnie na to. . Raczej sie pozbywam muzeum.
Jakby ktos byl zainteresowany bezprzewodowym Sony 46EX1 ( np do kuchni, bo bialy, albo niekoniecznie, bo wyglada jak obraz w antyramie), to prosze o PM. Nie ma kontrastu dzisiejszych lcdkow ale w stanie idealnym, bo prawie nieuzywany.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wg mnie jest trochę inaczej.
Po pierwsze Telewizory Ud są już od prawie 2 lat. Staniały o 50% i więcej.
To producenci telewizorów chcieli przyśpieszyć wymiany telewizorów opowiadając różne historie. Ci co kupili do dziś nie mogą korzystać jeszcze z dobrych, szerokodostępnych kanałów UHD - mając już stary telewizor który może w ogóle nio odebrać nowej jakości 4k. Dodatkowo telewizory 4K trzeba kupować przy identycznych warunkach dużo , dużo większe gabarytowo (a za co za tym idzie i cenowo). To przypomina kupowanie dzieciom za dużych butów - bo dorosną.
I tu jest męczarnia dzieci chodzenia w niewygodnych butach, a jak dorosną to buty są przeważnie do wyrzucenia.
Podobnie z modelami 4K.
Kupowanie na wyrost nic nie daje.

Po drugie technologia 4K to technologia przejściowa. Oczywiście natywne materiały przy właściwej odległości ( np 85" z odległości max 2,5-3,0 metra)
daje ogromną radość. Ale 8K to jest 3 D bez okularów.

I po trzecie właśnie 8K jest docelową technologią, tym bardziej że działania idą szybciej niż przy technologii 4K. I tu jest prawdziwy opad szczęki.

Do góry