Poustawiałem niemal wszystkie style obrazu po swojemu (model 6907), z tym że dodatkowo zacząłem włączać dynamiczny kontrast. Przyznam, że ta funkcja dobrze użyta z całą resztą ustawień rzeczywiście wiele poprawia, dlatego teraz niemal w każdym stylu jest włączona mniej lub bardziej.
Postanowiłem też zrobić eksperyment - mianowicie, zrobiłem sobie tygodniową przerwę w oglądaniu czegokolwiek na Philipsie (oglądałem tylko swojego małego Sony'ego), co by się odzwyczaić i mieć spojrzenie w miarę chłodne, pozbawione uprzedzeń czy sentymentów.
Dzisiaj po tygodniu włączyłem Philipsa po raz pierwszy mogę stwierdzić, że jestem niemal zachwycony! Obraz jest taki jak trzeba, nie razi, nie jest przejaskrawiony ani nadmiernie przekolorowany. Style obrazu można z łatwością dopasować do konkretnej audycji.
Dlaczego użyłem słowa "niemal"? Ano dlatego, że bez "niemal" najbardziej zachwycony jestem niestety nie naszą cyfrową telewizją naziemną, a niemieckimi wolnodostępnymi stacjami HD obieranym przez satelitę (DasErste HD, ZDF HD, Kika HD, 3sat HD, Arte HD itp) - to się dopiero ogląda! Z ciekawości też poszukałem informacji o systemie nadawania tych stacji - i co? Otóż Niemcy wykazali się pragmatycznym podejściem i nadają HD w 720p i to naprawdę widać! Nie ma "rwania" obrazu nawet przy wyłączonym HD Natural Motion, a włączenie tej funkcji na maksa daje obraz niemal krystaliczny.
W końcu już wiem skąd się np. na TVP1HD biorą pasy poziome na białym tle (reklamy) i słabo widoczne, ale jak się przyłożyć to dostrzegalne pasy pionowe - jest to po prostu wina przeplotu w 1080i, pasy dokładnie odzwierciedlają sposób poszatkowania obrazu (niżej filmik): "webhosting.pl / Ktory.format.HD.jest.lepszy.720p.czy.1080i"
W związku z tym, może należałoby nacisnąć na TVP aby przeszli na 720p? A co im szkodzi, skoro Niemcy uważają ten format za lepszy "wuwuwu. unternehmen.zdf.de/ index.php?id=459"
(przepraszam za sztuczki z linkami, ale mam za mało postów by wstawiać pełne linki)
Na forum ktoś pisał, że w dekoderze kablówki ustawił format 720p i obraz jest dużo lepszy. Mnie zastanawia, jak dekoder tworzy ten format, skoro sam sygnał jest na dawany w 1080i a nie 720p - no chyba że nadawca ma możliwość nadawania zarówno 1080i jak i 720p, a dekoder niczego nie konwertuje. Jak to więc jest?
A tak ogólnie, to posiadaczom 6907 polecam wypróbować ustawienie "Kontrastu funkcji backlight" na niskim poziomie, coś między 25 i 30 (pisałem o tym w swoim pierwszym poście). U mnie się to doskonale sprawdza w połączeniu z "Kontrastem video" ustawionym na 100%. Ku mojemu zdziwieniu, nawet domyślne style obrazu po zjechaniu "kontrastem backlight" do wspomnianych wartości stały się absolutnie zdatne do oglądania, a z jednego skorzystałem niemal bez mian...