Philips serii 6007/6907 - opinie, pytania, porady, pomoc, różnice

DaRcO

Banned
Na stronie Philipsa pojawiła się aktualizacja softu, Wersja: 000.150.081.000, nie wiem co ona zmienia. Przez internet nie widzi aktualizacji.

Mam od kilku dni 42PFL6057, może ktoś podać gdzieś namiary, jak najlepiej go skalibrować? Najlepiej dla wszystkich trybów.

Prawidłowo skalibrowany tv to ten z pdf Tomasz93 na tym wątku:
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...zyli-plazma-pioneera-znalazla-wreszcie-6.html

To podstawa dla wszystkich trybów - potem tylko robisz profile na dzień i noc, nieznacznie korygując ustawienia siły podświetlenia, albo włączasz czujnik światła i zdajesz się na jego automatykę.

Nasze tv są jeszcze za młode i za dużo kombinują w sofcie, aby podać ostateczne ustawienia, więc na razie licz na to co znawcy, posiadacze piszą wątkach i póki co pobaw się sam, albo zmów profesjonalistę ze sprzętem i wiedzą do domu - wtedy zapłacisz i będziesz miał spokój.

emer

Member
Bez reklam
Jarku - to od paru dni wiadomo i już część uzytkowników zaktualizowała FW w swoich TV ... Linki do softu niezwykle łatwo znaleźć - szybciej niz napisanie posta tutaj ;)

Zielony (i nie tylko) - co do newsów, dyskusji, ewentualnych pytań i "zażaleń" polecam oryginalne forum Philipsa - tam najszybciej może dotrzeć do decydentów, techników i informatyków Philipsów co użytkowników gnębi, denerwuje, bugi, uwagi w temacie software telewizorów Philipsa ...
TV: Software 2012 models

mariogsxf

New member
Nadal męczę sie z ta siecią i podlaczeniem. Jak dam wpa\psk to tv nie łączy sie z routerem agdy dam wpa\wpa2 to pojawiaja sie jakiś radius serwer i nie wiem co tam wpisać. Daję zrzut z routera gdy włącze jedną lub drugą opcje. Czy ktoś może zna się na tym co mam jeszcze zmienić? TV kupilem z możliwościa oddania w ciągu mc i na razie działa mi tylko na nerwy ten TV.

emer

Member
Bez reklam
miałem podobne problemy ...
zmiana na nizszy kanał + TKIP/AES (mam standard "n", więc nie chciałem pozbywać się tego w przypadku tylko TKIP) - to spowodowało ze TV zaczął łączyć sie z moja siecią.
Powyższe nastawy potwierdził support Philipsa (maila od nich wkleiłem tu).
Zaopatrz się w kabelek , aby w razie czego połączyć się z routerem i popróbuj tak jak pisałem wczesniej .... nie wiem dokładnie, ale myślę że ten IP radiusa to wpisz IP routera ...
Myślałem ze próbowałeś i nie udało się, bo zniknąłeś wczoraj.

mariogsxf

New member
miałem podobne problemy ...
zmiana na nizszy kanał + TKIP/AES (mam standard "n", więc nie chciałem pozbywać się tego w przypadku tylko TKIP) - to spowodowało ze TV zaczął łączyć sie z moja siecią.
Powyższe nastawy potwierdził support Philipsa (maila od nich wkleiłem tu).
Zaopatrz się w kabelek , aby w razie czego połączyć się z routerem i popróbuj tak jak pisałem wczesniej .... nie wiem dokładnie, ale myślę że ten IP radiusa to wpisz IP routera ...
Myślałem ze próbowałeś i nie udało się, bo zniknąłeś wczoraj.
no wlasnie ze pozbylem sie internetu jak zacząłem kombinować a właśnie nie miałem kabla żeby poustawiać router. Dziś juz dam sobie spokój ale od jutra znowu popróbuje. EMER wielkie dzięki za rady i zaglądaj do tego tematu bo coś czuję że bede miał jeszcze problemy z tym TV.

Jarek.N.

Member
Na początku chciałbym podziękować jurasko, za fantastyczne ustawienia kalibracji, a przede wszystkim idealnie dobrane ustawienia kolorów własnych. Pasują one także idealnie do mojego 42PFL6057K/12.

Ustawienia kalibracji jurasko zapisałem w stylu obrazu Własne i dzięki tym ustawieniom, łatwo skalibrowałem pozostałe style.

Normalnie, pozostałe style były dla wybranej lokalizacji Dom skrzanione, ale jak wybrałem w Ustawieniach ogólnych Lokalizację Sklep, to nie mogłem wyjść z podziwu, szczególnie fantastycznie wygląda styl Film i Naturalny, ale i pozostałe chyba są optymalne. Tak więc, bazując na kalibracji jurasko, zapisanej w stylu Własne, przeniosłem wszystkie pozostałe ustawienia z lokalizacji Sklep do Dom i przedstawiają się następująco:

Film
Kontrast funkcji Backlight: 70
Kolor: 50
Ostrość: 0
Redukcja szumów: Wyłącz
Zmniejszenie usterek MPEG: Wyłącz

Pixel Precise HD:
Perfect Natural Motion: Wyłącz
Clear LCD: Włącz
Ostrość zaawansowana: Wyłącz
Kontrast dyn.: Wyłącz
Dynamiczne podświetlenie: Wyłącz
Wzmocnienie kolorów: Wyłącz

Zaawansowane:
Czujnik światła: Wyłącz
Gamma: 0
Temperatura koloru: Ciepły

Kontrast Video: 90
Jasność: 50

Naturalny
Kontrast funkcji Backlight: 85
Kolor: 56
Ostrość: 5
Redukcja szumów: Średnio
Zmniejszenie usterek MPEG: Średnio

Pixel Precise HD:
Perfect Natural Motion: Średnio
Clear LCD: Włącz.
Ostrość zaawansowana: Włącz
Kontrast dyn.: Średnio
Dynamiczne podświetlenie: Standard
Wzmocnienie kolorów: Średnio

Zaawansowane:
Czujnik światła: Włącz
Temperatura koloru: Normalny

Kontrast Video: 100

Osobisty

Pixel Precise HD:
Kontrast dyn.: Minimum
Dynamiczne podświetlenie: Najlepszy obraz

Zaawansowane:
Gamma: +1

Kontrast Video: 90

Jaskrawy
Kontrast funkcji Backlight: 100
Kolor: 76
Ostrość: 7

Pixel Precise HD:
Kontrast dyn.: Maksimum
Wzmocnienie kolorów: Maksimum

Zaawansowane:
Temperatura koloru: Zimny

Standard
[FONT=&quot]Kontrast funkcji Backlight:[/FONT][FONT=&quot] 65

Pixel Precise HD:
Dynamiczne podświetlenie: Najlepsze zasilanie
Wzmocnienie Kolorów: Średnio

Zaawansowane:
Temperatura koloru: Własne

Jasność: 50[/FONT]

Zdjęcie
Kolor: 50
Ostrość: 0
Redukcja szumów: Wyłącz
Zmniejszenie usterek MPEG: Minimum

Pixel Precise HD:
Wzmocnienie kolorów: Wyłącz

Zaawansowane:

Oszcz. energii
Kontrast funkcji Backlight: 45

Pixel Precise HD:
Kontrast dyn.: Średnio
Dynamiczne podświetlenie: Najlepsze zasilanie

Zaawansowane:
Gamma: -3

Przypominam, że ustawienia te dopasowały się do ustawień z kalibracji jurasko i przyjętej temperatury koloru Własne, czyli:

Osobista temperatura koloru:
Czerwony: 127
Zielony: 92
Niebieski: 60

Ustawienia "BL" +3/0/-2

Ostatnia edycja:

galvis85

New member
hej, niedawno nabylem ten wlasnie model, ogolnie jestem bardzo zadowolony tylko martwia mnie jedna rzecz, a mianowicie spadki framerate'u. Nie wiem czy jest to wada akurat wystepujaca w tym modelu, ale martwia mnie spowolnienia wyswietlania obrazu czy to w tv (kablówka UPC) czy pod konsola ps3, i tak:
tv - niezaleznie czy ogladam w trybie z dodatkowym uplynnianiem obrazu (bodajze nazywa sie to HD pixel plus) czy tez zwyklym trybie (np Film, bez polepszaczy) obraz co jakis czas zwalnia (najlepiej widoczne jest to w relacjach nagrywanych w plynnych 30klatkach) tak jakby z plynnych 30klatek/s spada do jakichs 20-24, dzieje sie tak przez moze sekunke, ale jest to na tyle widoczne ze zaczyna byc coraz bardziej irytujace

ps3 - to samo w grach, grajac np w fife czy tenis gra sie przycina momentami (i wiem ze to nie wina ps3, bo w tyych momentach o ktoeych mowie gra nigdy nie dostawala zadyszki na dwoch innych tv: philips 47" i toshiba 42" - oba jakies starsze modele)

ktos sie spotkal z czyms takim? soft mam najnowszy (zaktualizowal sie zaraz po zakupie tv), czy ten model tak ma czy mam jakas padnieta sztuke?

Jarek.N.

Member
niezaleznie czy ogladam w trybie z dodatkowym uplynnianiem obrazu (bodajze nazywa sie to HD pixel plus) czy tez zwyklym trybie
Nazywa się to w naszym modelu Pixel Precise HD:
Perfect Natural Motion
Trudno mi powiedzieć, jak widać z tej mojej autodopasowanej kalibracji, jest to prawie wszędzie ustawione na średnio i tylko w stylu Film i co zrozumiałe Własne wyłączone. Ten model ma 600Hz odświeżania obrazu, nie mam PS3 ani żadnej konsoli, a także kablówki, tylko satelitę i czy odbieram programy z recivera satelitarnego Humax PR-HD1000 czy z dekodera wewnętrznego, a także puszczając filmy z komputera dzisiaj poprzez MediaServer nic takiego nie zauważyłem.

Ostatnia edycja:

galvis85

New member
no wlasnie tak podejrzewalem... no nic porobie jescze jakies testy wylaczajac aboslutnie wszystkie dodatki i jak nic nie pomoze to chyba bedzie trzeba zareklamowac...

Tika

New member
Bez reklam
hej, niedawno nabylem ten wlasnie model, ogolnie jestem bardzo zadowolony tylko martwia mnie jedna rzecz, a mianowicie spadki framerate'u. Nie wiem czy jest to wada akurat wystepujaca w tym modelu, ale martwia mnie spowolnienia wyswietlania obrazu czy to w tv (kablówka UPC) czy pod konsola ps3, i tak:
tv - niezaleznie czy ogladam w trybie z dodatkowym uplynnianiem obrazu (bodajze nazywa sie to HD pixel plus) czy tez zwyklym trybie (np Film, bez polepszaczy) obraz co jakis czas zwalnia (najlepiej widoczne jest to w relacjach nagrywanych w plynnych 30klatkach) tak jakby z plynnych 30klatek/s spada do jakichs 20-24, dzieje sie tak przez moze sekunke, ale jest to na tyle widoczne ze zaczyna byc coraz bardziej irytujace

ps3 - to samo w grach, grajac np w fife czy tenis gra sie przycina momentami (i wiem ze to nie wina ps3, bo w tyych momentach o ktoeych mowie gra nigdy nie dostawala zadyszki na dwoch innych tv: philips 47" i toshiba 42" - oba jakies starsze modele)

ktos sie spotkal z czyms takim? soft mam najnowszy (zaktualizowal sie zaraz po zakupie tv), czy ten model tak ma czy mam jakas padnieta sztuke?

sprawdź jakiś materiał w 60kl./s i wtedy może sprawa bardziej się rozjaśni

bady87

Member
Nie reklamuj tego ja tez tak ma i to chyba przez to HDNM...musisz to wyłączyc

U mnie dzisiaj zawiesił się i nie mogłem go zgasić musiałem wyłączyć z prądu masakra i jeszcze wszystkie ustawienia musze ustawiać jeszcze raz .Czy takie zawieszenia kwalifikują sie do reklamacji .Telewizor za ponad 5 k i tak niedopracowany i klasa premium:-(

ElTomeko

New member
A co Ci da reklamacja?? Nawet jak go wyslesz do tego serwisu czego nie polecam bo nic to nie da...to powiedzą Ci drogi Bady87 ze u nich jest wszystko ok i trzeba czekac na kolejne nowe oprogramowanie...

bady87

Member
A co Ci da reklamacja?? Nawet jak go wyslesz do tego serwisu czego nie polecam bo nic to nie da...to powiedzą Ci drogi Bady87 ze u nich jest wszystko ok i trzeba czekac na kolejne nowe oprogramowanie...

Witam .Drogi ElTomeko ale te nowe oprogramowania nic nie dają ten telewizor to chyba jakiś prototyp czy co, jak czytam to wszystko tylko się wkurzam, a miala byc st 50:-D

Tika

New member
Bez reklam
Witam .Drogi ElTomeko ale te nowe oprogramowania nic nie dają ten telewizor to chyba jakiś prototyp czy co, jak czytam to wszystko tylko się wkurzam, a miala byc st 50:-D

st50 zdarzają się "z brudnymi matrycami" i bandigiem, więc też nie jest tak różowo, a do tego duże zużycie prądu

ElTomeko

New member
Tika ma racje...a poza tym słyszałem ze poziom kontrastu-czerń w st50 nie jest dobra...

W sumie to i Bady ma racje bo soft jest do dupy:p...ale prawda jest taka ze oddanie na reklamacje nic Ci nie da. Ja oddałem swój na banding i brudna matryce i zupełnie nic to nie dało i w przypadku oprogramowania tez tak bedzie" Wiemy ze istnieją problemy z oprogramowaniem, Philips stara sie to naprawic..tralalala"

Ostatnia edycja:
Do góry