Philips seria PFL 5008 - nowości 2013

Adziu5

Member
Orientuje się ktoś może czy będzie z naszymi telewizorami współpracował pilot, taki jaki jest w zestawie z modelem PFL6008 czyli z klawiaturą QWERT z tyłu? Jeśli tak, gdzie można taki kupić?
I jeszcze jedno, jak się ustawia głębie 3D, bo nic takiego nie mogę znaleźć, a niby taka funkcja istnieje.

Głębie 3d ustawiasz po przelaczeniu tv na skalowanie z 2d na 3d. Wchodzisz w ustawienia 3d i jest tam opcja glebia.

phil7008

New member
Bez reklam
Czytales instrukcje?

Parowanie
Ten pilot używa częstotliwości radiowych w celu wysyłania
poleceń do telewizora. W przeciwieństwie do pilotów
używających podczerwieni, możliwe jest wysyłanie poleceń bez
kierowania pilota w stronę telewizora.
Ponieważ nie jest konieczne kierowanie pilota w stronę
telewizora, można łatwo używać klawiatury z tyłu lub wysyłać
polecenia z innego pomieszczenia na przykład w celu zmiany
poziomu głośności lub przełączania kanałów. Ponadto telewizor
może wyświetlać ostrzeżenie o wyczerpywaniu się baterii
pilota.
Parowanie pilota
Aby pilot mógł komunikować się z telewizorem, należy oba
urządzenia połączyć w parę. Po sparowaniu nie jest możliwe
użycie pilota do sterowania innym telewizorem.
Po rozpoczęciu początkowej instalacji telewizor wyświetla
monit o naciśnięcie przycisku OK. Po wykonaniu tej czynności
parowanie zostaje zakończone. Parowanie zostaje zachowane
po wyłączeniu telewizora. Z tym telewizorem można sparować
do pięciu pilotów.
Ponowne parowanie
Z telewizorem można sparować innego pilota.
Metoda parowania jest inna w przypadku pilota, który jest już
sparowany z innym telewizorem, oraz w przypadku pilota, który
nie został jeszcze sparowany.
• Pilot jest sparowany z innym telewizorem
Aby wykonać parowanie, przytrzymaj pilota w pobliżu logo
Philips (w odległości ok. 10 cm) i naciśnij jednocześnie przyciski
* Czerwony i * Niebieski. Po udanym sparowaniu
zostanie wyświetlony komunikat.
• Pilot nie został jeszcze sparowany
Aby wykonać parowanie, przytrzymaj pilota w pobliżu logo
Philips (w odległości ok. 10 cm) i naciśnij przycisk OK. Po
udanym sparowaniu zostanie wyświetlony komunikat.
Sklepy
Aby wykonać parowanie nowego (jeszcze niesparowanego)
telewizora z pilotem, który jest sparowany z innym
telewizorem, przytrzymaj pilota w pobliżu logo Philips (w
odległości ok. 10 cm) i naciśnij jednocześnie przyciski *
Czerwony i * Niebieski. Po udanym sparowaniu zostanie
wyświetlony komunikat.

AvengerGT

New member
Mógłbym się zastanawiać nad sobą. Ale jak nigdy takimi rzeczami nie zainteresowana żona, spoglądając jak dziecko gra na PS3 powiedziała że coś słaba rozdzielczość chyba w tym TV to coś musi być.
Bardzo mało gier jest w fullhd jeśli chodzi o ps3/xbox360 i oczywiście starsze konsole. Najczęściej rozdzielczość oscyluje w granicach 720p stąd obraz nie będzie super ostry. W takim Gran Turismo obraz jest o wiele bardziej przejrzysty niż np. w jakimkolwiek Need For Speedzie. Sytuację na pewno zmienią ps4 czy xbox one.

Witam na forum. Od jakiegoś czasu czytam ten wątek i w końcu zdecydowałem się na 42" pfl 5008h. W dużej mierze skusił mnie ambilight (lubię takie bajery ;-)) Jak wszystko pójdzie dobrze, jutro będę miał go na swojej szafce. Będzie służył jako TV pod PC i konsolę. Oczywiście podzielę się wrażeniami.

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
kalibracja

Już się cieszyłem że idealnie skalibrowałem telewizor na obrazach testowych z komputer świata a tu wciąż nie to ! Na programach HD jest idealnie.Tonacje szarości i odcienie barw wręcz wzorowe.Po przełączeniu na programy SD koszmar ! Gorzej niż przed kalibracją.Twarze blade jakby chore,kolory wyprane,ostrość krótkowidza,Jak to możliwe ? Już teraz tak namieszałem w ustawieniach że chyba będę musiał zrobić reset.Czego się trzymać ? Programów SD z tunera kablówki cyfrowej jest 80% i dość często je się ogląda.Ustawiając obraz na programach SD na w miarę strawny powoduję na programach HD obraz przeostrzony,przekolorowany,przejaskrawiony.Trochę mam dość i chyba wrócę do ustawień fabrycznych.Też tak macie ? Używam tunera HD MULTIMEDIA POLSKA.Operator ten niestety nie ma modułów CAM.

ToomiGos

New member
Już się cieszyłem że idealnie skalibrowałem telewizor na obrazach testowych z komputer świata a tu wciąż nie to ! Na programach HD jest idealnie.Tonacje szarości i odcienie barw wręcz wzorowe.Po przełączeniu na programy SD koszmar ! Gorzej niż przed kalibracją.Twarze blade jakby chore,kolory wyprane,ostrość krótkowidza,Jak to możliwe ? Już teraz tak namieszałem w ustawieniach że chyba będę musiał zrobić reset.Czego się trzymać ? Programów SD z tunera kablówki cyfrowej jest 80% i dość często je się ogląda.Ustawiając obraz na programach SD na w miarę strawny powoduję na programach HD obraz przeostrzony,przekolorowany,przejaskrawiony.Trochę mam dość i chyba wrócę do ustawień fabrycznych.Też tak macie ? Używam tunera HD MULTIMEDIA POLSKA.Operator ten niestety nie ma modułów CAM.

Moim zdaniem oglądaj kanały HD na ustawieniach (Osobiste) które masz, czy tam miałeś i twierdziłeś ,że dla ciebie są idealne.Natomiast pod kanały SD skalibruj sobie np pod NATURALNY i w zależności jaki kanał będziesz oglądał przestawisz aby z Osobistego na Naturalny i po kłopocie.
No niestety jeszcze jesteśmy daleko za murzynami, chociaż i kanały typu RTL w SD też pikselują nie przeciętnie.

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
kalbracja

Nie mogę. To jest kablówka cyfrowa nie analogowa.Wszystkie programy są kodowane, stąd dekoder.Bezpośrednio można włączyć, gdyby operator rozprowadzał moduły CAM /jak np.UPC/.Niestety,mój operator/Multimedia Polska/posiada tylko dekodery.Więc uczę się żonglować pilotami.Próbowałem pilota uniwersalnego,ale połowy funkcji nie obsługuje.
Po zresetowaniu telewizora ustawiłem obraz STANDART i powyłączałem"ulepszacze". Tak jest do strawienia i na HD i na SD.

pawel1304

New member
A tak nawiązując do tych dekoderów jak masz z Multimedia to tam nie da się np. połączyć go z TV za pomocą wyjścia antenowego dekodera z wejściem antenowym TV żeby wszystko obsługiwać tylko w telewizorze? Jak to tam wygląda?

kadaj2

New member
do kolegi wyżej i jak sie sprawuje sie 5008 pod xboxa? duzo osób zachwalalo że ma mały imput lag
dziwią mnie teraz wpisy na początku były pozytywne, jaki wspaniały itp a teraz pojawiaja sie osoby które niby kupiły i tak o są zachwycone, a jestem przed jego zakupem

pados135

New member
Telewizor jest całkiem OK , ale oczywiście nie jest idealny jak każdy. Dla jednego to mały feler inna osoba tą wadę wyolbrzymia.

Zalety : Jak dla mnie zaleta to bardzo dobry obraz i czerń, równomierne podświetlenie , bardzo dobry dźwięk i oczywiście Ambi, bardzo mały pobór prądu, bardzo dobre skalowanie obrazu i całkiem fajny tryb 3D (choć wolę system migawkowy),duże możliwości ustawień obrazu,bardzo naturalne kolory ( nie cukierkowe jak w Samsungu),Inni piszą o mały Impucie ale się nie wypowiadam bo nie używam PS3,dość sporo aplikacji w Smarcie, dobrze współpracuje z dyskami HDD zarówno 2,5 jak i 3,5 cala (kolega ma Panasa i ma problemy np. dysk Hitachi widzi , dysku Samsunga już nie)

Wady : niestety jest dość wolny jako Smart ,wolne przełączanie kanałów TV , matryca niestety tylko 50-tka,brakuje mi portu USB 3.0 i jednego więcej HDMI, brak portu VGA (mam tylko laptopa bez HDMI) oprogramowanie mogłoby być lepsze ale pewnie za jakiś czas poprawią jedno , skopią inną rzecz,

Czy kupiłbym 5008 jeszcze raz - zdecydowanie tak , choć jak zawsze wolałbym wyższy model np. 6008 ale nie stać mnie było na dopłacenie 750 zł .Uważałem ,że różnica w jakości jest na korzyść 6008 ale różnica w cenie jest jak dla mnie zbyt duża.

To tak po krótce moja skrócona opinia. Jak kupujesz TV kieruj się własnymi odczuciami i oczami bo opinie innych mogą nie odzwierciedlać tego co oczekujesz i za co chcesz zapłacić. Jak stać cię na droższy TV kup lepszy abyś póżniej nie odkrywał wad ,które będą Cię denerwowały.

Ostatnia edycja:

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
nagrywanie programów

A tak nawiązując do tych dekoderów jak masz z Multimedia to tam nie da się np. połączyć go z TV za pomocą wyjścia antenowego dekodera z wejściem antenowym TV żeby wszystko obsługiwać tylko w telewizorze? Jak to tam wygląda?

To niemożliwe.Telewizor jest przełączony na HDMI1 i widzi dekoder Multimedii jako żródło sygnału.Kablem antenowym obszedłem oczywiście i włączyłem do telewizora,ale mogę zaprogramować w TV tylko kanały analogowe+MUX-y Z DVB T.Dobre i to.Ale jakość tych analogowych koszmarna.
Chciałbym poruszyć nowy temat.Nagrywanie na zewnętrzny dysk przez gniazdo USB.Telewizor ma taką możliwość.Nagrywa oczywiście tylko z wewnętrznych tunerów.Czy ktoś z forumowiczów bawił się w nagrywanie,na jakich twardych dyskach,jakiej marki,pojemności.Chcę zakupić właściwy.A może ktoś wie jak oszukać telewizor i nagrać np. na pendriva 16GB ?!

kufel1

New member
Philips pracuje nad kolejną aktualizacją softu, więc to też będzie poprawione.

Szanowny Panie ...,

Dziękujemy za skontaktowanie się z nami.

W odpowiedzi na Pana wiadomość informujemy, że aktualizacje oprogramowania tworzone są na podstawie zgłoszeń nieprawidłowości od użytkowników.
Ostatnia wersja aktualizacji do wskazanego przez Pana modelu dostępna jest pod poniższym odnośnikiem:

42PFL5008K/12 Philips 5000 series Niezwykle smukły telewizor LED 3D Smart 42PFL5008K 107***cm (42") Easy 3D DVB-T/C/S/S2 z dwustronnym systemem Ambilight i Pixel Plus HD - Philips Support

Nie posiadamy informacji kiedy dokładnie ukaże się nowsza wersja.

W przypadku jakichkolwiek dalszych pytań prosimy o dalszy kontakt.

Z poważaniem,
Maciej Winiarczyk
Biuro Obsługi Klienta

Philips Polska Tel: 22-397-15-04
Czynne od PN do PT w godzinach 8:00 - 18:00

oto odpowiedź na moje zapytanie; kiedy pojawi się nowy soft do mojego (42PFL5008K/12)modelu ...
(25-11-2013)

bialy958

New member
Witam mam pytanie do osób posiadających telewizory z tej serii. Chcialem się dowiedzieć czy w przeglądarce na tym tv da się oglądać meczyki.pl kinomaniak.tv weeb.tv i inne tego typu oraz czy da się słuchać radia internetowego.

Do góry