el_traumatik
New member
Panowie 70 stron pierdzenia o tym samym Na dziś moim zdaniem z przebiegu tego tematu można stwierdzić iż owy model ma problem z wyświetlaniem obrazu słabej jakości w HDR pomijam DV. U mnie problem się rozwiązał jak ustawiłem na Apple TV 4k ( 4K SDR 60Hz , HDMI Output – YCbCr, Chroma – 4:4:4 ). Teraz wszystko jest ok ( obraz na szczękach jest aceptowalny). Na zagranicznych forach można doczytać ,że philipsy te maja problem z dobraniem parametrów wyświetlania ze źródeł hdmi. I wlasznie dlatego występują te problemy przy słabszej jakości materiału. Zaznaczam iz nie jestem specem od czerni i dodatkowo z doświadczenia pus6561 którego tez kupowałem jak odrazu pojawił się na rynku. Dopiero kolejna aktualizacja poprawiła parametry obrazu.
edit :
cytat czemu takie mam ustawienia atv 4k:
aki setup ma kilka wymagań:
TV musi wspierać Dolby Vision i/lub HDR.
Kabel HDMI musi wspierać 4K, DV i/lub HDR.
Taka konfiguracja zapewnia automatyczne przełączanie się pomiędzy odpowiednimi standardami, czyli źródła SDR będą odtwarzane w SDR, HDR w HDR, a DV w DV.
To rozwiązanie ma dwie wady – tvOS na Apple TV będzie też w SDR (mniejszy problem) i niesamowite screensavery Apple’a też będą w SDR.
Finalnie jednak chodzi o to, aby treści SDR oglądać w SDR, a HDR w HDR, więc polecam ten setup.
Można wnioskować właśnie z tego iz philips ma problem taki sam jak atv 4k ( ustawiając na sztywno DV lub HDR , każdy materiał na tv philipsa będzie puszczany w tym standardzie nawet jeśli jest słabej jakości ). może to problem pomiędzy aplikacjami a telewizorem które są zainstalowane natywnie.
Tak tylko głośno myślę
https://www.youtube.com/watch?v=J_t_TXB_bGA&feature=emb_title - tu jest laddie wyjaśniony ten problem
To co powiesz na to co się dzieje z moim tv? Bialy prostokąt na środku ekranu w 2szt.tego tv (58cali)?
Materialy oglądane z netlixa (aplikacja w tv) i usb i co by to nie bylo, to wywala artefakty, gubi ostrość i zamiast czerni pojawiają się jakies dziwne plamy.
Do tego efekt jakby na ekran byla naklejona jakas folia. I to widać i w tv postawionym w sklepie i w tv, które stoi u mnie w domu.
3000zl i takie rzeczy to jednak przegięcie.
Zaczynam godzić się z myślą, ze trzeba będzie zmienić markę tv, bo trzeciej sztuki dla rozrywki i wkurzenia do domu nie będę przywozić.
Ostatnia edycja: