@12jojko - Kiki przeważnie w środku nocy odpisuje, ale jak nie odpisze, to znowu mu się przypomnij.
Ja mam 55PUS6754/12 z 2019 i obraz jest podobnie beznadziejny.
@12jojko - Kiki przeważnie w środku nocy odpisuje, ale jak nie odpisze, to znowu mu się przypomnij.
No ciekawe moje materiały sprawdzałem na XH-9005 i obraz bardzo płynny, nic nie klatkowało. Procesor obrazu taki sam, hmm?
1080i/50Hz .m2ts z mojej kablówki.
Na pewno, bo inaczej nie przykręcisz tych 4 śrubek
Mnie w ogóle dziwi, że tutaj praktycznie same negatywne komentarze, nikt nie chwali TV ani nie chwali się ustawieniami, zazwyczaj jak ktoś wypowiada się pozytywnie, to bez żadnych konkretów - tylko krótkie „u mnie jest okej”. Nie mówię tu o zwykłych „szarakach”, którzy niewiele wiedzą o tv, tylko o adminach forum, którzy na pewno wiedzą więcej od nas, zero konkretnego doradzania czy pomocy. Ja cały czas czekam, aż kiki podeśle te ustawienia, które obiecał, jeśli się dołączy do klubu, żeby sprawdzić, czy coś to zmieni, póki mogę go jeszcze zwrócić, no ale na razie zero odzewu na wczorajszą wiadomość, ale spokojnie czekam, aż znajdzie chwilę, by to zrobić.
Philips wymieniony, tym razem bez uszkodzonej matrycy.
Zamieszczam poniżej filmik, nagrany w 4K przez Xiaomi Redmi Note 8T - ma średni aparat.
Nawiązując do problemów pokazanych w tym wątku, pierwsze spostrzeżenia:
- czerń jest czarna, ale trzeba jeszcze trochę nad tym popracować (wideo z twarzami kobiet, w szczególności tam gdzie jest czarnoskóra kobieta).
- kolory są ładne i wręcz żyleta (wideo z twarzami oraz wbudowane demo Philipsa)
- ciemne kolory faktycznie się zlewają, ale bardzo słabo widoczne to jest (sprawdziłem na filmiku Samsunga z dżokejką, tam była czerń, ale gdy kobieta chodzi po lesie, to drzewa w tle się właśnie zlewają).
https://youtu.be/Aai5JcrypUo
Największy problem, jako gracz, mam z trybem Game Mode. Fakt że input lag jest wtedy o wiele niższy, ale gry strasznie klatkują... jakbym grał w 15 FPS... no i grafika wtedy jest wyblakła...
RDR2 w zwykłym trybie wygląda jak film, a trybie Game Mode jak namalowany obraz na płótnie - płaski i płytki.
To wygląda tak, jakby do Polskich elektromarketów pchali walnięte egzemplarze.
Te ustawienia są wg mnie najlepsze od tych wcześniejszych podawanych tu na forum. Jeśli jest dalej jakiś problem z czernią to raczej nic nie pomoże.Ja mam ten tv od ok. 3 tygodni, ale zaglądam tu co jakiś czas i wciąż nie wierze w te problemy. TV nie jest idealny, ma swoje wady, ale stosunek cena/rozmiar/jakość jest wg mnie bardzo korzystny. Moim zdaniem głównym powodem niedoskonałości są tutaj aplikacje VOD ze swoim bitrate'em co przy takiej wielkości ekranu po prostu wychodzi. Do tego dochodzi spieprzona aktualizacja z października .008.
Cały czas śledzę też temat na avforums i tam jakoś nie ma samych negatywnych opinii, ale są porady czy ustawienia użytkowników.
Co do ustawień to przecież były już w tym temacie, ja aktualnie korzystam z takich, z ww. forum:
SDR Settings
Picture style: ISF Day
Colour: 50
Backlight contrast: 55
Sharpness: 2 or 3 for inbuilt Apps & 4K HDMI external sources, where 1080p external devices the sharpness is set to 0.
Brightness: 45
Advanced
Colour enhancement:Off
Colour gamut: Normal
Colour temperature: Warm
Whitepoint 2 point:
Red - WP = 120
Green - WP = 107
Blue - WP = 70
Red - BL = -1
Green - BL = 0
Blue - BL= 0
Whitepoint 20 point (all values zero apart from the figures below).
Level 1 G offset -2
Level 2 G offset -2
Level 3 G offset -2
Level 4 G offset -2
Level 5 G offset -2
Level 6 G offset -2
Level 7 G offset -2
Level 8 R offset -4 G offset -4
Level 9 R offset -1 G offset -1
Level 10 G offset -2
Level 11 R offset -4 G offset -1
Level 12 all zero
Level 13 all zero
Level 14 G offset +1
Level 15 R offset -4 G offset -2
Level 16 R offset -4
Level 17 R offset -2 G offset -2
Level 18 all zero
Level 19 G offset +1
Level 20 all zero
Colour Control
Red -2, 0.
Yellow -3 -2,
Green +2, +2,
Cyan 0 +2,
Blue -2, -1.
Magenta +1 +1.
Contrast mode: Optimized for Picture.
HDR Upscaling: On
Dynamic contrast: off
Video contrast: 97
Light sensor: off
Gamma: +2
Ultra resolution: off.
Picture clean options: Noise reduction off, MPEG = off
Motion styles: Pure Cinema
HDR 10 / HDR 10 + Settings
Picture Style = HDR Personal
Colour = 70
Back light = 80
Sharpness = 4
Brightness = 40
Colour enhancement = Maximum
Colour Temp = Warm
Whitepoint alignment = would be same has SDR.
Contrast mode = Optimized for Picture.
HDR Plus = Automatic
Video Contrast = 97
Light sensor = off
Gamma = +2
Ultra resolution = on
Picture clean = Noise reduction and MPEG off
Motion = Pure Cinema
HDR Dolby Vision Settings
Picture Style = Dolby Vision Bright
Colour = 50
Backlight = 55
Sharpness = 5
Brightness = 45
Colour Temp = Warm
Whitepoint alignment = Would be same has SDR
Video Contrast = 97
Gamma = +4
Ultra resolution = off
Picture clean = both off
Motion = Pure Cinema
Ambilight
Ambilight Style = lounge light, ISF Warm White with brightness set to +4, Sat 0 with background colour to match my light magnolia coloured walls (when viewing in the dark only) ISF tuning R 100, Green 100, Blue 70.
EDIT
Ust. ambilight to już bez większego znaczenia, co kto lubi. Ja mam śledzenie wideo-naturalny.