Siemanko. Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami na temat TV. Zakupiłem wersję 55'', bo oglądam z małej odległości.
Kupiłem go na jdg razem z promocją 50 zł za każde wydane 500 zł, więc dokładając ołówek do zamówienia powinienem otrzymać 450 zł w bonie do sklepu. Liczę na to, że sklep mi go wyda, bo niby spełniam warunki promocji, ale to nigdy nie wiadomo.
Drugi ze sklepów, który ma go w ofercie miał jeszcze lepszą promkę (bony + raty, gdzie oni spłacali 3), ale nie dało się ich połączyć i wyklikać razem w koszyku. Dałem spokój.
Co do wyglądu i wykonania - mega pozytywne wrażenie.
Ambilight - super sprawa.
Telewizor głównie do gier (Xbox Series X), Netflixa, Youtube, czasem jakiegoś filmu, bywa że meczyk z Polsat Box Go, telewizji nie oglądam, więc tu się nawet nie wypowiem.
Jeśli chodzi o matrycę - małe przyciemnienia podświetlenia na rogach. Leciutki clouding, ledwo widoczny na jasnych tłach. Na ciemnych w ogóle nie występuje. Jeśli chodzi o zdjęcia z postu #897, to zastanawiam się czy to nie IPS, bo u mnie przy VA na ciemnych tłach nie widać podświetlenia.
Oglądając z bliska matrycę zauważyłem nieświecącego bad pixela, ale nie będę go zwracać, bo ryzykuję gorszy egzemplarz i brak promocji. Liczę się też z tym, że to jest jakiś kompromis jakości do ceny w produkcji tych matryc. A z 0.5m już tego nie widać, więc powiedzmy, że spoko. Szczerze mówiąc to nie chce mi się wymieniać tego sto razy - miałem takie przeboje z monitorem iiyamy - gwarancja 0 bad pixeli - z 5 razy wymieniany aż dałem spokój i wziąłem coś innego, bo albo bad pixel, albo tragiczne podświetlenie.
Troszkę dostosowałem ustawienia i nawet zostawiłem upłynniacz. Zawsze to wyłączałem w telewizorach, ale tu nawet zdaje to egzamin. Jeśli źródło jest dobre to super się ogląda (czyli np. Netflix).
Mam mały problem z Polsat Box Go i Viaplay - obraz przeskakuje jakby aplikacja pod spodem zmieniała jakość / bitrate. Czasem doczytuje i pojawia się loader - aczkolwiek wczorajszy mecz udało mi się na Canal+ obejrzeć cały. Podepnę się kablem pod router i sprawdzę, czy też to występuje, jeśli nie to uderzę do nich lub UPC, żeby to zdebugować. Co jest dziwne, bo pozostałe aplikacje śmigają, a łącze to 750 Mbps, gdzie zawsze jest >550.
Muszę kupić zasłony zaciemniające, bo świecące przez okno światło dzienne powoduje odbijanie się wszystkiego w matrycy TV.
Jeśli chodzi o gry to wrażenie jest super. Nie do końca trafia do mnie argument o tym, że ucina rozdzielczość przy 4k 120HZ - większość gier na konsolach śmiga w 60Hz, a nawet i 30 (Diablo 2 na ustawieniach wysokiej jakości ucina fps do 30), a jak masz kompa, który wyciągnie 120 fps w 4k, to po prostu kup lepszy TV.
Na koniec dodam, że wrażenie zrobiła na mnie szybkość działania Androida.